Cazul Arsinel a injumatatit numarul de donatori de organe

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 18:46
6600 citiri
Cazul Arsinel a injumatatit numarul de donatori de organe

Numarul donatorilor de organe pentru transplant a scazut dupa "cazul Arsinel", de la sapte la trei pe saptamana, a declarat, marti, raspunzand unei intrebari, coordonatorul programului national de transplant, dr. Victor Zota.

Tot Zota a precizat ca peste 3.600 de romani sunt pe listele de asteptare pentru transplant, dar decizia privind operatia apartine chirurgului, care isi asuma exclusiv reusita sau nereusita.

"Listele de asteptare sunt bagate in calculator. Calculatorul iti da, sa zicem, zece oameni din lista cu grupa A2, B3 sau O. Populatia Romaniei are 72 la suta A2, 7 la suta B3, 7 la suta AB4 si 7-8 la suta grupa O. Deci marea majoritate are A2, iar calculatorul gaseste pe cei cu A2, sa zicem, compatibili cu donatorul. Dar, cand il suni, unul este plecat, altul are gripa, nu raspunde la telefon, unul nu are bani sa vina atunci... Vin, in final, cinci-sase pacienti compatibili cu donatorul. La spital, li se fac alte analize. Unii au, din nefericire, afectiuni intercurente.

Nu ne putem permite control periodic al celor inclusi pe listele de asteptare. La controlul biologic, mai raman doi, sa zicem. In final, mai exista o analiza de precipitare a sangelui. Dar decizia finala apartine chirurgului, pentru ca, daca operatia iese bine, este meritul chiurgului, iar daca iese prost, de vina este tot chirugul. Asta este. Este responsabilitatea lui. El hotaraste si asuma aceasta raspundere. Omul care face transplant il asuma, il face pe nervii si pe coronarele lui", a explicat Zota.

Arsinel, despre cei care ii contesta dreptul la rinchi: Au vrut sa ma omoare

Potrivit coordonatorului national de transplant, operatiile nu-i pot fi impuse chirurgului de catre altcineva si nici de un calculator. "Se poate ivi situatia ca persoana cu cea mai buna compatibilitate sa nu poata face operatia la momentul respectiv, din varii motive. Asadar, revin: decizia apartine exclusiv chirurgului", a subliniat Zota.

La randul sau, profesorul Irinel Popescu de la Institutul Fundeni spune ca rata donarii de organe este in crestere sau in scadere in functie relatarile despre transplant pozitive sau negative, apoi revine la o medie, insa anul 2013 este unul de succes, cu 103 donatori.

Profesorul Irinel Popescu a explicat ca in Transilvania se inregistreaza un numar mai mare de donatori decat in restul tarii, dar acest lucru nu are legatura, in opinia lui, cu specificul zonei, ci tine de echipele de coordonatori si de disponibilitatea spitalelor pentru interventiile de acest tip.

Actorul Alexandru Arsinel, care la sfarsitul lunii august a fost supus unui transplant renal si externat in 12 septembrie, a revenit, luni dupa-amiaza, la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj, pentru a fi supus mai multe investigatii medicale, dupa ce starea de sanatate i s-a deteriorat.

Arsinel ii raspunde lui Bendeac: Sa-i fie rusine!

Seful ICUTR, Mihai Lucan, declara dupa transplantul efectuat la finalul lunii trecute, ca Alexandru Arsinel este a treia persoana din Romania in varsta de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizand ca donatorul este un tanar de 23 de ani care s-a spanzurat dupa ce a pierdut la jocuri de noroc.

Joi seara, ICUTR Cluj-Napoca anunta ca starea de sanatate a lui Alexandru Arsinel s-a ameliorat, dupa ce acesta a urmat un tratament de reechilibrare, actorul declarand ca se simte "mult mai bine" si ca firele in urma operatiei i-au fost scoase in cursul zilei.

Presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu, a depus, vineri, la Parchetul Judecatoriei Cluj-Napoca, o plangere penala fata de Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) si Agentia Nationala de Transplant (ANT) pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. In plangere, Ungureanu cere justitiei sa lamureasca daca s-au respectat regulile si criteriile de transplant de rinichi in cazul actorului Alexandru Arsinel.

Arsinel a explicat cum a primit rinichiul

Emanuel Ungureanu vrea ca justitia sa stabileasca daca actorul nu a fost favorizat in detrimentul altor persoane care asteapta un transplant de rinichi.

In momentul in care Ungureanu lansase o scrisoare publica in care cerea explicatii sefului Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan, referitoare la scorul imunologic al lui Alexandru Arsinel, in comparatie cu al altor pacienti, Lucan a replicat ca ordinea in care pacientii sunt supusi transplantului depinde exclusiv de gradul de compatibilitate cu organismul lor si nu are nicio legatura cu alte aspecte.

Managerul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj, Dan Sanpetreanu,spune ca afirmatiile din plangerea penala depusa pentru a se stabili daca s-au respectat criteriile de transplant la Alexandru Arsinel sunt "minciuni", iar in urma cercetarii se va dovedi ca institutul este nevinovat.

#scadere donatori organe Arsinel, #rinichi transplant organe Arsinel, #Arsinel rinichi ICUTR , #spital