Cazul copilului de la Slatina - o tragedie tot mai repetabila

Luni, 31 Mai 2010, ora 23:59
5267 citiri
Cazul copilului de la Slatina - o tragedie tot mai repetabila

Cazul cutremurator al copilului care a murit in urma unei fracturi tratate necorespunzator la spitalul din Slatina este o tragica mostra pentru cele mai grave tare ale sistemului sanitar romanesc: lipsa materialelor din spitale, calitate slaba, morala si/sau profesionala, daca nu chiar dezumanizarea multor purtatori de halate albe, coruptia multor manageri de spitale si lipsa unor protocoale terapeutice precis reglementate.

Copilul de 9 ani a suferit o fractura deschisa. A fost, pasamite, tratat si externat. Adus inapoi la spital in stare grava, a suferit intai amputatia bratului lezat, apoi a intrat in soc septic, in urma unei infectii foarte grave.

Daca nu se va descoperi cumva ca baiatul suferea de vreo boala letala, ascunsa, care a lovit concomitent cu aceasta fractura, medicii pe mana carora a fost el nu au nicio scuza si nu exista nicun motiv pentru ca ei sa mai ramana in meserie.

Directorii spitalului din Slatina au fost demisi de ministru. Cu siguranta au partea lor de vina, cel putin pentru incercarea de musamalizare a cazului scos la iveala de presa. Dar cauzele sunt, cum spuneam, cu mult mai profunde.

Acest spital nu este la prima problema: in urma cu ceva timp un om a murit acolo, plimbat intre cabinete de medici indolenti. Si acela era un om sarac, la fel ca parintii baiatului decedat acum. Este clar ca exista o problema, cel putin de atitudine, a cadrelor medicale. Dar ar trebui sa ne mire acest lucru?

Medicii sunt printre cele mai umilite categorii profesionale din Romania. Erau si inainte prost platiti, de acum inainte vor si mai post platiti. Nivelul salarizarii lor, pornind de la 1.000 de lei in cazul unui rezident aflat, la cel mai inalt grad posibil, in jumatatea de jos a grilei de salarizare a bugetarilor, ii face pe medici dependenti de platile informale ale pacientilor.

Sigur ca de la a primi la a conditiona este o cale foarte lunga, insa umilinta zilnica a plicului si oprobiul public aferent, stampila nemeritata a coruptiei ajung, in final, sa dezumanizeze carcterele mai slabe.

Sa nu uitam apoi ca medicii sunt suprasolicitati, o suprasolicitare ce poate genera foarte multe greseli (nu stiu daca exista o astfel de componenta si in acest caz, dar cu siguranta exista in multe altele). Exista in tara unitati de primire urgente cu un singur medic, fata de cel putin 4 necesari. Sunt putini si vor fi din ce in ce mai putini, mai ales in specializarile esentiale, pentru ca toti cei care au cat de cat valoare pleaca in strainatate sa lucreze pe bani buni si in conditii cel putin decente.

Caci in Romania medicilor nu le lipsesc doar salariile, ci si minime conditii de a-si face meseria. Intr-un spital mare, precum muncipalul din Capitala, medicii vin de acasa cu spirt, manusi chirurgicale si Domestos. In alte spitale bucurestene, prin salile de nasteri nu exista nici macar xilina.

"Vin la spital cu sacosele si rucsacelul de materiale cumparate pe banii mei, ca sa-mi fac corect meseria, pentru ca daca moare cineva, eu raspund", mi-a spus recent un medic bucurestean. Oare in Slatina o fi mai bine? Inteleg ca medicii de acolo nici n-au prea avut ce sa-i dea baiatului in afara de algocalmin. Cu ce sa trateze atunci infectia?

Dar, in foarte multe cazuri, materialele nu lipsesc doar din cauza saraciei, ci si din cauza manageriatului. Medicii care au facut parte din comisiile de licitatii stiu exact cum merge treaba: este aleasa oferta cea mai ieftina, care insa ajunge in curand cea mai scumpa prin aditionarea la maximum a contractului. In schimb, managerii incaseaza comisioane uriase, de ordinul zecilor de mii de euro. Ca sa nu mai vorbim despre comisioanele incasate pentru incheierea contractelor pe sume ce nu impun licitatia, contracte care depind exclusiv de pixul managerului. Iar acesta stie ca va pleca odata cu Puterea asa ca se grabeste sa faca plinul.

Guvernul intentioneaza sa inchida mai multe spitale care nu corespund standardelor minime. Foarte bine! Dar ma indoiesc ca mari spitale din Romania, dar din care lipsesc pana si manusile chirurgicale si spirtul sau aflate sub cod rosu in privinta personalului, ar trebui sa aiba o alta soarta.

De fapt, daca mergem pe criterii europene minimale, aproape intreg sistemul sanitar public din Romania ar trebui inchis.

Si cat timp situatia nu se va schimba, tragedii precum aceea a copilului de la Slatina se pot repeta oricand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#copil mort spital Slatina, #copil spital Slatina , #spital