Ce aduce noul pachet de baza: Mai putine internari si vizite numarate la medicul de familie

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 20:28
3652 citiri
Ce aduce noul pachet de baza: Mai putine internari si vizite numarate la medicul de familie
Foto: Europa FM

Noul pachet de baza al serviciilor medicale vizeaza, printre altele, optimizarea utilizarii resurselor, prin limitarea internarilor in spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate in ambulatoriu si prin reducerea investigatiilor imagistice repetate.

Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat de Ministerul Sanatatii (MS) si se afla in dezbatere publica pana la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul viitor, respectiv celui pentru 2014, spun reprezentantii MS.

Realizarea pachetului este prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International.

Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Internarile sunt limitate

Printre reglementarile pachetului se numara limitarea internarilor in spitalele publice, insa numai pentru acele cazuri care pot fi tratate in ambulatoriul de specialitate, in spitalizare de zi sau de catre medicul de familie.

Potrivit statisticilor oficiale, 40 la suta dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate in sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. In aceste conditii, in pachetul de baza vor figura acele afectiuni pentru care, prin serviciile prespitalicesti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.

Nicolaescu: Din punctul meu de vedere, protestul medicilor nu are legatura cu Ministerul Sanatatii

Expertii MS au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusa gradual internarea, printre care: infectia intestinala bacteriala si virala nespecificata, scabia, hepatita cronica C, rujeola si rubeola fara complicatii, sifilisul recent lent si cel secundar al pielii si mucoaselor, anemia, malnutritia, pneumonia virala, astmul, gastrita, hepatita alcoolica si pancreatita cronica provocata de alcool, bataturile, urticaria, infectia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fara complicatii, colecistita cronica, gusa si hipertensiune arteriala, aceasta din urma fiind boala care "umple", in prezent, 60 la suta din sectiile de medicina interna.

"Nu exista o lista a bolilor pentru care pacientii nu se mai pot interna in spitale. Pentru orice boala, daca ea pune in pericol sanatatea pacientului, exista optiunea internarii", subliniaza reprezentantii MS.

Numarul examinarilor la tomograf, monitorizat

In plus, prin acelasi pachet, medicii vor fi stimulati sa cheme bolnavii cronici la control, pentru a urmari daca respecta recomandarile privind tratamentul si pentru a evalua eficacitatea medicatiei. De asemenea, este prevazuta evaluarea tratamentelor pentru bolnavii cu suferinte cronice, mai ales oncologice.

O alta prevedere stabileste numarul investigatiilor imagistice si bolile pentru care sunt recomandate respectivele analize, cu mentiunea ca pentru prima data va fi mentionat nivelul de iradiere, dar si pozitiile specialistilor cu privire la respectivele investigatii, stiut fiind ca efectuarea frecventa a unor examene tip computer tomograf (CT) poate creste riscul de cancer, la fel fiind in cazul mamografiilor excesive, au explicat, reprezentantii MS.

Astfel, spre exemplu, pentru tulburari congenitale trebuie facut RMN, investigatie cu grad de iradiere zero, iar in cefaleea acuta sau severa, CT, analiza cu grad de iradiere II.

Pachetul de servicii prevede ca orice om sanatos cu varsta intre 18 si 39 ani beneficiaza gratuit de una-doua consultatii succesive la medicul de familie o data la trei ani. Peste varsta de 39 de ani, frecventa consulatiilor este de pana la trei pe an.

Persoanele cu boli cronice vor beneficia gratuit de un numar de consultatii in functie de suferinta si de stadiul bolii.

In cazul terapiilor oncologice, medicii vor evalua periodic beneficiile tratamentelor, in vederea continuarii sau schimbarii medicatiei care nu isi face efectul.

Pachetul vizeaza si medicina dentara, astfel ca orice roman va beneficia, gratuit, de drenare de abces si de sigilarea dintelui cariat la copil.

Toate unitatile de primiri urgente (UPU) vor avea un stomatolog care sa acorde serviciile prevazute in pachet. De asemenea, prin pachet va fi asigurata persoanelor peste 65 de ani cate o proteza acrilica la cinci ani si o reviziea acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#servicii medicale pachet baza, #servicii medicale limitare, #internare limitata Ministerul Sanatatii , #spital