Ce drepturi ai ca pacient, cand poti chema medicul acasa si cum iti platesti singur contributia la sanatate

Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 18:05
18669 citiri
Ce drepturi ai ca pacient, cand poti chema medicul acasa si cum iti platesti singur contributia la sanatate

Ai platit ani buni contributia la sanatate, dar la un moment dat ai ramas fara asigurare. Care sunt serviciile medicale de care beneficiezi in continuare si ce poti sa faci ca sa fii sigur ca, daca te imbolnavesti, nu vei fi nevoit sa te inglodezi in datorii?

Ziare.com a adresat cateva intrebari reprezentantilor Asociatiei SOS Drepturile Pacientilor, iar acestia va ofera o lista lunga cu lamuriri, explicatii si precizari de care aveti nevoie fie ca sunteti, fie ca inca nu sunteti, dar va doriti sa fiti asigurat.

Un cititor asigurat ne-a semnalat la redactie faptul ca s-a programat la o policlinica din Capitala fiind informat in prealabil ca medicul respectiv are contract cu CASMB. La receptie i s-a comunicat insa ca medicul are contract si poate deconta doar consultatia, nu si eventualele investigatii suplimentare (analize etc). Este acest lucru legal? Un medic poate avea contract cu Casa doar pentru anumite servicii, iar pentru altele nu?

Da, acest lucru este legal, depinde de ce relatie contractuala are medicul cu CASMB/CJAS. In cazul despre care vorbiti, pentru a beneficia de analizele medicale pe care i le-a recomandat medicul din policlinica este necesar un bilet de trimitere pentru respectivele analize din partea medicului de familie sau a medicului specialist, analize ce se pot efectua in unitati medicale care sunt in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Vezi mai multe detalii aici:

Unde putem verifica lista medicilor care au contract cu Casa si cabinetele unde pot fi gasiti de pacienti?

Contractele de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu se incheie de catre furnizorii de astfel de servicii si casele de asigurari de sanatate, nu CNAS.

Astfel, pe site-ul fiecarei case de asigurari de sanatate, se pot identifica acesti furnizori (adresa, telefon, reprezentant legal).

Exemplu: Lista CASMB.

Vezi si lista contactelor CJAS.

In ce conditii se asigura consultatiile la domiciliu?

Consultatiile la domiciliu sunt acordate asiguratilor de pe lista proprie a medicului de familie, in afara cabinetului, in timpul programului de lucru pentru consultatiile la domiciliu.

Consultatiile la domiciliu se acorda asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor 0-1 an, copiilor cu varsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase si lehuzelor.

Se considera consultatie la domiciliu, inclusiv consultatia - examinarea acordata de medicul de familie in vederea constatarii decesului.

Consultatiile la domiciliu acordate de catre medicul de familie pentru un asigurat inscris pe lista proprie se deconteaza astfel: maximum 2 consultatii pentru fiecare episod acut/subacut/acutizari ale bolilor cronice, maximum 4 consultatii/an pentru bolile cronice si o consultatie pentru fiecare situatie de urgenta.

Informatiile medicale se inregistreaza in fisa medicala.

Cine este exceptat de la plata contributiei la sanatate?

Printre cei care sunt exceptati de la plata se numara copiii cu varste mai mici de 18 ani, veteranii de razboi, persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, femeile insarcinate si lauzele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut, persoanele private de libertate, victimele unor accidente de munca sau boli profesionale, somerii sau persoanele din familiile care au dreptul la ajutor social.

Vezi lista completa aici:

Persoanele care au calitatea de asigurat fara plata contributiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinta de asigurat fara plata contributiei, eliberat de casa de asigurari de sanatate, care atesta aceasta calitate in urma prezentarii la casa de asigurari a documentelor care dovedesc ca se incadreaza in prevederile legii.

Acest document va fi vizat periodic, dupa caz, in urma prezentarii, de catre persoana interesata, la casa de asigurari.

Daca o persoana a fost angajata cu carte de munca si a cotizat, sa spunem, 10 ani, iar la un moment dat a devenit somer, banii achitati pana atunci la sanatate nu conteaza deloc? Dupa cat timp se pierde dreptul la asigurarea de sanatate?

Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sunt asigurate, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse.

Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei la fond.

Sotul/sotia poate fi coasigurat de partenerul de viata? In ce conditii?

Da, poate, cu conditia ca sotul/sotia sa nu realizeze venituri impozabile si sa se afle in intretinerea celuilalt sot.

Dovada calitatii de asigurat (pentru sotul, sotia (nu concubinii) si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate) se realizeaza prin modalitatea electronica de verificare a calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, iar in situatia in care, in urma interogarii, persoana nu apare in aplicatia electronica, se realizeaza printr-un document justificativ - adeverinta, eliberata de casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana, pe baza urmatoarelor documente: act de identitate valabil la data solicitarii, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.

Sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.

Coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati.

Ce pot face, in general, persoanele care nu au un job stabil si cu venituri impozabile pentru a beneficia totusi de asigurarea de sanatate?

Persoanele care nu realizeaza venituri (salariale sau venituri din activitati independente, comerciale, chirii, etc.) si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei (prezentate mai sus), pentru a dobandi calitatea de asigurat au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, aceste persoane sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni si a lunii curente, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, plata facandu-se la ANAF, la termenele si in conditiile Codului fiscal.

Prin urmare, persoanele care nu au un job stabil si nu realizeaza venituri impozabile au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, devenind persoane asigurate si beneficiare ale pachetului de servicii medicale de baza de la data inceperii platii contributiei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Vezi mai multe detalii legate de procedura aici:

De ce servicii medicale beneficiaza totusi gratuit o persoana care nu are asigurare de sanatate?

Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale.

Atentie! Persoanele care beneficiaza de pachetul minimal de servicii medicale suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate si tratamentul prescris de medicii de familie, precum si costurile altor activitati de suport, altele decat cele precizate la pct. 1.6. in documentul anterior.

Citeste si:
Rareș Bogdan, pus la zid în PNL după ce a criticat PSD SURSE
Rareș Bogdan, pus la zid în PNL după ce a criticat PSD SURSE
Emil Boc și Florin Cîțu s-au arătat nemulțumiți de atacurile lui Rareș Bogdan la adresa PSD. Cei doi i-au transmis eurodeputatului PNL că pune în pericol guvernarea, susțin surse politice...
Reacția viceprimarului Capitalei la „greva ilegală” a STB: „Solicit încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD”
Reacția viceprimarului Capitalei la „greva ilegală” a STB: „Solicit încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD”
Viceprimarul USR al Capitalei Horia Tomescu a reacționat joi, 20 ianuarie, la greva STB pe care o consideră ilegală și a solicitat „încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD”....