Cea mai performanta metoda de radioterapie din lume, introdusa la Iasi

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 23:42
4496 citiri
Cea mai performanta metoda de radioterapie din lume, introdusa la Iasi
Foto: Medfarm

Institutul Regional de Oncologie din Iasi a introdus cea mai performanta metoda de radioterapie disponibila in lume in prezent, IMRT-VMAT, care ii poate ajuta pe pacientii cu tumori cerebrale, pulmonare sau din categoria ORL.

Potrivit reprezentantilor Institutului Regional de Oncologie din Iasi, aceasta tehnica nu mai este folosita de nicun spital de stat din Romania, iar prin intermediul ei, se vor putea efectua operatiuni de radioterapie in zone sensibile, fara a afecta tesutul inconjurator, scrie Mediafax.

"Pentru a putea fi folosita este nevoie de acceleratoare si accesorii performante, iar echipa de la rapdioterapie trebuie sa se specializeze. Pentru implimentare este nevoie si de un soft special. Noi toate acestea le-am achizitionat inca din 2011, iar din 2012 echipa noastra a urmat cursuri de perfectionare in Elvetia, Portugali si Germania", a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

Doi pacienti care au avut tumori localizate pe creier si la ureche au inceput deja sesiunile de radioterapie, iar alti trei vor urma de asemenea acest tratament.

"Tehnica este folosita mai ales pentru acei bolnavi cu tumori localizate in zone sensibile carora nu se recomanda metoda clasica. Avantajele tehnicii sunt multiple. In primul rand, avem posibilitatea de a modifica debitul dozei de radiatie chiar in timpul iradierii. Apoi, o tumoarea cerebrala, de exemplu, poate fi iradiata mai bine prin aceasta tehnica deoarece se pot evita zonele din jur", a spus Anca Munteanu, sefa sectiei de radioterapie de la Institutul Regional de Oncologie Iasi.

Prin folosirea acestei tehnici, lamelele colimatorului se pot modifica oricand, iar tumoarea poate fi atacata din orice unghi, potrivit reprezentantilor unitatii medicale.

Costurile acestui tratament sunt acoperite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din Iasi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#metoda radioterapie IMRT VMAT, #Institut Oncologie Iasi, #tehnica tumori zone sensibile , #spital
Comentarii