Centrul pentru bolnavii de cancer Casa Soarelui din Constanta isi inchide portile dupa 14 ani: Ce solutie ar exista

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 22:20
10437 citiri
Centrul pentru bolnavii de cancer Casa Soarelui din Constanta isi inchide portile dupa 14 ani: Ce solutie ar exista
Foto: Claudiu Vuta

Dupa mai bine de un deceniu de functionare, in care peste 4.000 de bolnavi de cancer si-au gasit alinare intre zidurile lui, Centrul de ingrijiri paliative Casa Soarelui din Constanta isi inchide portile din cauza nepasarii autoritatilor.

Cazul ne-a fost semnalat la redactie de Claudiu Vuta, din Constanta.

"Acest loc unde cei aflati in faza terminala isi puteau gasi alinare sub indrumarea unui colectiv de oameni minunati, fiind de un real folos inclusiv pentru familiile lor, a fost inchis. Am inteles ca le-a expirat contractul, iar acest spatiu va fi scos la licitatie.

Fundatiei ce se ocupa de acest centru nu i-a fost prelungit contractul de inchiriere si astfel un loc unde oamenii erau ajutati sa treaca peste durere cu demnitate se va inchide. Bolnavii nu au alta alternativa in Constanta", ne-a scris acesta.

Mesajului ii sunt atasate si cateva fotografii in care se poate vedea starea in care erau cladirile cand au fost preluate si starea lor actuala, dupa renovare si amenajare.

Claudiu Vuta a cerut si sprijinul autoritatilor, incepand cu premierul Mihai Tudose si continuand cu ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si cu membrii Consiliului Judetean Constanta.

Inchiderea "Casei Soarelui" a starnit in ultimele zile reactii vehemente in presa locala, jurnalistii condamnand la unison nepasarea autoritatilor.

Mai mult, a fost lansata o petitie online pentru salvarea Centrului de ingrijiri paliative.

In urma scandalului declansat, Directia de Sanatate Publica Constanta a venit cu explicatii.

DSPJ Constanta spune ca, dupa 14 ani, contractul de colaborare incheiat cu Fundatia Casa Soarelui a ajuns la termenul limita, iar pentru a putea derula un nou parteneriat, directia a demarat procedurile de intabulare a patrimoniului, ca urmare a unor schimbari intervenite in anul trecut.

"In prezent, asteptam eliberarea documentului de intabulare, iar ulterior, dupa obtinerea acestuia, vom face demersurile necesare pentru emiterea unei Hotarari de Guvern care sa permita demararea unei licitatii publice, pentru concesionarea/inchirierea terenului si cladirii.

Pana la obtinerea tuturor documentelor necesare demararii unei licitatii, precizam faptul ca este in curs de autorizare un Centru de ingrijiri paliative, care va avea un numar de 49 paturi si va functiona in contract cu CJAS Constanta, in aceleasi conditii in care a functionat Centrul de ingrijiri paliative", arata sursa citata.

Pentru Casa Soarelui sa bat si liberalii constanteni, care au venit cu o solutie concreta. Intr-o conferinta de presa tinuta joi, PNL Constanta si-a aratat sustinerea pentru varianta ca respectiva cladire in care a functionat Casa Soarelui sa fie preluata de catre Spitalul Judetean Constanta, urmand ca, dupa discutii in Consiliul Judetean, sa se infiinteze in cadrul unitatii sanitare o sectie de ingrijiri paliative pentru bolnavii de cancer, asa cum asigura, pana de curand, Casa Soarelui, scrie Replica Online.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Casa Soarelui Constanta bolnavi cancer , #spital