Cine refuza programele de preventie plateste tratamentul - PNL explica proiectul controversat

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 21:22
3933 citiri
Cine refuza programele de preventie plateste tratamentul - PNL explica proiectul controversat
Foto: Facebook / Eugen Nicolaescu

Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, ca proiectul de lege privind preventia in sanatate prevede ca cetatenii sa fie informati, sa primeasca gratuit aceste servicii ca un drept si o responsabilitate a statului roman fata de ei, dar solicita ca si acestia sa invete sa fie responsabili fata de propria sanatate.

"De aceea, cetatenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, in scris, serviciile de preventie, insa in cunostinta de cauza, fiind avertizati ca daca se vor imbolnavi pentru ca nu au participat la programe de preventie vor suporta partial sau total costurile tratamentelor.

Aceasta va fi optiunea fiecarui cetatean in parte dupa ce a fost informat si el a decis cum este mai bine pentru el. Toate aceste aspecte se vor regasi in normele de aplicare care se vor dezbate public cu cat mai multi cetateni, asociatii ale pacientilor si profesionale si se vor identifica solutiile cele mai potrivite pentru fiecare caz in parte", a explicat Eugen Nicolaescu.

Potrivit liderului liberal, este foarte important faptul ca, pentru prima data, va fi o lege a preventiei in sanatate pentru toti cetatenii, indiferent daca sunt sau nu asigurati.

"Programele de preventie vor fi finantate din bugetul de stat si nu din banii asiguratilor - ceea ce este corect, echitabil si vor ramane mai multe fonduri pentru asigurati, contribuabilii la fondul de asigurari de sanatate. Legea va prevede ca 10% din totalul fondurilor de sanatate dintr-un an sa se regaseasca in alocari din bugetul de stat pentru preventie, adica peste 600 de milioane de euro", mai sustine Nicolaescu.

El a aratat ca echipele de medici si profesionisti in sanatate publica vor elabora norme de aplicare a legii astfel incat sa se ia in considerare specificul riscurilor de natura medicala, patologiilor din Romania, conditiilor de logistica, conditiilor din diverse zone ale tarii, in asa fel incat toti cetatenii sa beneficieze de servicii de preventie.

Intrucat se utilizeaza fonduri publice, este nevoie ca acestea sa fie gestionate si administrate corect in favoarea cetatenilor romani, a mentionat Nicolaescu.

Deputatii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolaescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de preventie in sanatate, care prevede ca romanii care refuza sa participe la programele de preventie pot fi obligati sa suporte, partial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Ce propun initiatorii proiectului de lege

Potrivit proiectului de lege care se afla in dezbatere publica pana la 1 martie, preventia se desfasoara in baza unei politici si a unei strategii pe termen mediu si lung, materializate sub forma unui program national de preventie multianual, care are subprograme anuale.

Politica, strategia si programul se aproba de Guvern, la propunerea Agentiei Nationale de Preventie in Sanatate, o entitate care se infiinteaza prin aceasta lege, care urmeaza sa se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sanatatii. Finantarea acestor programe ar urma sa se faca de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decat 10% din fondurile publice alocate sistemului national de sanatate.

Proiectul de lege prevede ca toti cetatenii romani, precum si rezidentii legali au dreptul de a beneficia de programele, masurile si actiunile de preventie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toti beneficiarii programelor care contribuie activ la mentinerea sanatatii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, stimulente ce vor fi transferate intr-un cont personal de economii. Persoanele care doresc sa beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii: sa prezinte o stare buna de sanatate sau, dupa caz, sa demonstreze ca respecta intocmai recomandarile medicului si sa demonstreze practicarea activa a unui sport, prin participarea la competitii sportive.

Orice cetatean are dreptul de a refuza participarea la programele de preventie, dar, in acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, partial sau in totalitate, costurile tratamentului.

"Sau, altfel spus, (poate - n.red.) sa refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodata, prin contractul-cadru se poate impune asiguratilor sa suporte partial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguratii pot sa suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost in totalitate gratuite.

De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate.

Intentia noastra este aceea de a crea initial un mecanism de bonificatii care sa fie coroborat, in prima etapa, cu actiuni sustinute de informare a beneficiarilor despre masurile de preventie. Intr-o etapa ulterioara, probabil intr-un termen rezonabil de 5 ani, sa fie implementate si aplicate masurile penalizatoare", spun initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege.

Citește și:
Lideri ai USR transcriu în grabă doctoratul ”pierdut” al ministrului Bode. ”Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului” FOTO
Lideri ai USR transcriu în grabă doctoratul ”pierdut” al ministrului Bode. ”Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului” FOTO
Deputatul USR Iulian Bulai a transmis vineri, 7 octombrie, că, alături de alți membri din partid, s-a apucat de transcris lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, care era...
Marcel Ciolacu susține că Victor Ponta are ușa deschisă în PSD. Lista colegilor de partid care ar ține totuși lacătul pe ușă
Marcel Ciolacu susține că Victor Ponta are ușa deschisă în PSD. Lista colegilor de partid care ar ține totuși lacătul pe ușă
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu că "ușa partidului este deschisă" pentru fostul premier și lider al social-democraților Victor Ponta. „Lui Ponta i s-a oferit...