Colegiul Medicilor: Numarul erorilor medicale din Romania, mult sub media UE

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 21:36
3160 citiri
Colegiul Medicilor: Numarul erorilor medicale din Romania, mult sub media UE

Numarul cazurilor de erori medicale din Romania este mult sub media UE, iar asta in conditiile in care doctorii nostri lucreaza mai mult si sunt cel mai prost platiti, a declarat miercuri presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae.

"Numarul cazurilor de erori medicale nu crescut in ultima perioada. A crescut numarul reclamatiilor. De fapt, numarul cazurilor de erori medicale de la noi este mult sub media Uniunii Europene. Legat de cresterea numarului reclamatiilor, exista o lege a seriilor. Apare o reclamatie, dupa care apar, in serie, altele", a spus presedintele CMR.

Potrivit lui Astarastoae, daca sunt constatate erori, este foarte clar ca lumea medicala este foarte obosita si tracasata.

"La stres, poate creste numarul de erori. In Romania, nu este respectat numarul de ore de lucru prevazut in Directiva europeana. In Uniunea Europeana, numarul de ore de lucru nu poate depasi 38 (pe saptamana - n.r.), cu garzi cu tot. La noi, cu garzi, sunt 58-60 de ore pe saptamana. Intr-un spital mic, unde nu sunt medici suficienti, un doctor face garda la doua zile. Avem deja un deficit de medici, iar cat producem nu acopera numarul celor care pleaca. Apoi, suntem singura tara din UE, unde venitul mediu in sanatate este cel mai mic din UE, sub venitul mediu pe economie. Adica este 0,77 din venitul mediu pe economie, fata de Marea Britanie, unde este de 4,3 ori venitul mediu pe economie, Franta - 3,4, chiar si Bulgaria - 1,1. Concret, un medic nu castiga la noi nici macar venitul mediu pe economie", a mai spus profesorul Astarastoae.

Presedintele CMR mai spune ca blocarea posturilor din 2009 a creat o mare presiune pe medicii ramasi in sistem. "Cand Romania va adopta Directiva europeana privind timpul de lucru, atunci deficitul de medici se va accentua", avertizeaza Astarastoae.

Patru sesizari de erori medicale in ultima saptamana

In ultima saptamana, in Romania, patru familii au semnalat cazuri de erori medicale.

Cel mai recent este cel al unei tinere de 26 ani care a decedat in toaleta Spitalului TBC Aiud. Familia acuza cadrele medicale de neglijenta si sustin ca personalul de garda ar fi intervenit dupa aproape 45 de minute. Pana atunci, mai multe paciente au incercat resuscitarea pacientei. Sotul tinerei a depus plangere la Parchet si a sesizat Colegiul Medicilor Alba.

La sfarsitul saptamanii trecute, o fetita de patru ani a decedat la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu" din Capitala, dupa ce fusese anterior la Spitalul "Grigore Alexandrescu" si la Institutul "Matei Bals".

Medicii de la "Alfred Rusescu" i-au dat fetitei un antibiotic pentru care ar fi fost facut testul de alergii, iar apoi, cand febra a crescut la 39 de grade, i-au administrat un antitermic prin vena. Ulterior, fetita a intrat in stop cardio-respirator.

In acest caz, a fost inceputa o ancheta la nivelul spitalului, al Directiei de Sanatate Publica Bucuresti si, implicit, al Ministerului Sanatatii. Totodata, procurorii Parchetului Tribunalului Bucurest vor face o ancheta dupa finalizarea investigatiilro medico-legale.

La 16 mai, familia unui baiat de patru ani l-a acuzat de malpraxis pe medicul chirurg Sorin Bratila de la Spitalul de Urgenta din Petrosani pentru ca l-a operat pe copil la mana stanga, si nu la cea dreapta, unde acesta avea o afectiune. Parintii sustin si ca medicul ar fi facut o interventie chirurgicala pentru fimoza, pentru care nu si-au dat acordul. Ei sunt hotarati sa dea spitalul in judecata, dar vor face si plangere la Colegiul Medicilor.

Tot la 16 mai, o tanara timisoreanca a anuntat ca va face plangere la Colegiul Medicilor si va da in judecata medicul care i-a facut o intrerupere de sarcina, dupa ce, la patru luni de la interventie, a aflat ca este insarcinata.

In intervalul 2006-2011, Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor din Romania a analizat 725 dosare in care au fost reclamati 916 doctori, dintre care 198 au fost sanctionati.

Numarul medicilor reclamati la CMR a crescut de la 112 in 2006 la 187 in 2011, cel mai mare din ultimii sase ani.

In 2006 si 2008, cele mai multe reclamatii au vizat medici de la obstetrica si ginecologie, in 2007 si 2010, de la chirurgie, in 2009 - de la medicina de familie, iar in 2011 - de la medicina interna si cardiologie.

Din totalul medicilor sanctionati in ultimii sase ani, cei mai multi au primit mustrare, 13 au fost amendati, 11 au primit interdictia de a profesa, iar intr-un caz s-a decis retragerea calitatii de membru al CMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#erori medicale Romania, #medie erori medicale Romania, #cazuri malpraxis Romania , #spital
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Ce tampenie, inca putin si ne putem lauda cu sistemul nostru sanitar