Criza de imunoglobulina in Romania. Ministerul expune sute de pacienti la riscuri mortale UPDATE Ce solutii s-au gasit

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:40
7315 citiri
Criza de imunoglobulina in Romania. Ministerul expune sute de pacienti la riscuri mortale UPDATE Ce solutii s-au gasit
Foto: Facebook / Florian Bodog

Sute de pacienti diagnosticati cu imunodeficienta primara sunt in pericol sa moara din cauza lipsei din spitale a imunoglobulinei, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus-o pe lista tratamentelor esentiale, care sa nu lipseasca din nicio tara.

Cu toate ca a fost avertizat de mai mult timp de catre pacientii disperati si medici, Ministerul Sanatatii s-a mobilizat greu si nu a acordat atentia cuvenita acestei probleme grave. Miercuri insa, in urma unor discutii cu producatorii, s-au gasit cateva solutii.

Fiolele cu imunoglobulina nu ajung acum pentru toti bolnavii din tara, care ar trebui sa primeasca lunar intre 4 si 50 de flacoane. Un flacon costa 100 de euro, prin urmare tratamentul costisitor poate ajunge si la 5.000 de euro pe luna, asa ca majoritatea parintilor nu isi permit sa il plateasca, informeaza TVR.

Imunoglobulina contine anticorpi care protejeaza organismul impotriva bolilor, cu precadere pe cei diagnosticati cu afectiuni autoimune, care sunt extrem de sensibili chiar si la cea mai mica raceala si nu se pot proteja singuri.

OMS a inclus imunoglobulinele pe lista "tratamentelor esentiale", ele figurand acum pe lista medicamentelor compensate suta la suta in Romania. Anul trecut, Guvernul Ciolos a decis majorarea preturilor lor, pentru a reduce astfel riscul ca ele sa dispara din tara, la export. Guvernul PSD-ALDE a anulat ordinul de ministru, asa ca producatorii s-au retras treptat de pe piata, din cauza pretului prea mic in Romania, reorientandu-se catre pietele externe, informeaza TVR.

Parintii nu mai stiu ce sa faca pentru a-si proteja copiii.

"Ne-au spus ca nu mai au imunoglobuline. Ultima cura au avut-o pentru luna trecuta. Suntem si noi ingroziti. Nu stim ce sa facem...", a declarat pentru TVR tatal unui copil din Timisoara trimis de medici la Bucuresti, unde situatia este aceeasi, fiolele fiind insuficiente.

"Ar trebui sa primeasca 30. Primeste 24 de doua luni. Fiecare zi e o lupta pentru noi...", a declarat o mamica.

Ca si in cazul vaccinurilor, Ministerul Sanatatii se mobilizeaza doar dupa adancirea crizei, cu toate ca situatia era cunoscuta inca din luna august, cand ultimele doua firme care aduceau imunoglobuline in Romania au depus notificare de retragere de pe piata, conform Agerpres.

La o dezbatere organizata atunci chiar la Ministerul Sanatatii, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, Rozalina Lapadatu, a tras un semnal de alarma, subliniind gravitatea situatiei.

"Sunt pacienti cu anumite afectiuni, de exemplu, miastenia gravis care trebuie sa faca imunoglobuline doar cand sunt in puseu, care poate fi o data la un an, la doi ani, nu este ceva constant. Dar, exista si pacienti care sufera de diferite imunodeficiente care fac in mod constant, in fiecare luna. Lipsa imunoglobulinei inseamna totul pentru ei, pot sa moara daca nu-si fac imunoglobulinele si atunci situatia e foarte grava. (...)

Am vorbit cu domnul ministru, a spus ca se ocupa de aceasta situatie, speram ca in curand sa ne dea un raspuns si nu atat un raspuns, ci sa se gaseasca o solutie, cred ca e mai important. Daca nu, pesemne ca o sa organizam un miting, venim cu pacientii, cu copiii, sunt si copii in situatia aceasta, imunodeficientele le regasim si la copii si la adulti", declara atunci aceasta.

Solutia nu s-a gasit, asa ca parintii au recurs pana la urma la proteste. Cu toate ca in data de 20 octombrie ministrul Florian Bodog sustinea ca problema este una falsa si ca "piata este acoperita", realitatea e cu totul alta.

Marti, zeci de parinti s-au dus cu copiii in fata Ministerului Sanatatii, intr-o incercare disperata de a-l convinge pe ministru ca tratamentele de care au neaparata nevoie lipsesc din spitale.

De asemenea, o mamica i-a transmis marti un mesaj emotionant ministrului Bodog.

"Nu vorbim despre aspirina sau ibuprofen, nu se pot achizitiona mii de flacoane de pe o zi pe alta. Va reamintesc ca nu exista pacienti cu imunodeficiente primare in Uniunea Europeana care sa nu aiba acces la substitutia cu imunoglobuline. Amintesc, de asemenea, ca suntem singura tara din UE fara acces la imunoglobulina cu administrare subcutana. La ultimul tratament al fetitei mele, asistentele au avut nevoie de 7 ore sa-i gaseasca o vena functionala. Dumneavoastra ati sta sa fiti intepat timp de 7 ore?

Imi pun toate sperantele in intalnirea de azi cu distribuitorii de imunoglobulina. Daca nici acum nu se vor gasi solutii vom intra in iarna, in plin sezon de viroze, cu aproape 200 de pacienti in risc de deces. Chiar nu imi imaginez ca va doriti sa se ajunga in situatia in care unul din acesti pacienti isi va pierde viata", a scris pe Facebook Otilia Stanga.

Conform Mediafax, ministrul Florian Bodog s-a interesat marti daca nu cumva Bulgaria ne-ar putea ajuta, furnizandu-ne fiole din rezerva ei, in baza Acordului de colaborare pentru achizitia comuna de medicamente.

Mai mult, ministrul Bodog a cerut sa aiba miercuri o intalnire de urgenta cu firmele producatoare pentru a gasi solutii, la intalnire fiind invitati si reprezentanti ai pacientilor, anunta Ministerul Sanatatii.

"Intre timp, Ministerul Sanatatii continua demersurile demarate prin Compania Nationala 'Unifarm' de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. In prezent, Compania 'Unifarm' a informat Ministerul Sanatatii ca a achizitionat 6.000 de fiole de imunoglobulina pentru care asteapta certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene", arata ministerul.

UPDATE 12:50 - Primele doze de imunoglobulina vor ajunge in aceasta luna la pacienti, au dat asigurari producatorii, in cadrul intalnirii pe care au avut-o cu ministrul Bodog.

"In timpul intalnirii, s-a stabilit o strategie comuna in ceea ce priveste aprovizionarea cu imunoglobulina a pietei din Romania, pe termen scurt si lung, luand in calcul inclusiv modificarea cadrului legislativ pentru aceste produse, daca este necesar. Unul dintre producatorii prezenti la intalnire l-a asigurat pe ministrul Sanatatii ca primele 900 de flacoane de imunoglobulina pentru tratarea sindroamelor de imunodeficienta primara vor fi livrate pe piata din Romania in aceasta luna, urmand ca o noua transa de 3.000 de flacoane sa fie asigurata in luna ianuarie a anului viitor.

Mai mult, un alt producator care a ales sa paraseasca piata din Romania in luna mai 2016 si-a anuntat intentia de a reveni", sustine Ministerul Sanatatii intr-un comunicat remis presei si citat de Agerpres.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza imunoglobulina spitale Romania , #spital