Cutremur in sanatate: Sute de medicamente vor disparea de pe piata. Ce trebuie facut urgent

Luni, 20 Iunie 2016, ora 19:06
55737 citiri
Cutremur in sanatate: Sute de medicamente vor disparea de pe piata. Ce trebuie facut urgent
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Peste 120 de medicamente vor disparea de pe piata peste 10 zile si alte cateva sute pana la sfarsitul anului, conform estimarilor, din cauza metodologiei proaste de stabilire a preturilor.

Desi problema este grava si a fost semnalata atat de medici, cat si de presa de saptamani bune, nicio solutie nu a fost avansata pana acum nici de noul ministru al Sanatatii, nici de alt responsabil guvernamental.

Romania se confrunta cu aceasta problema de mai multi ani, timp in care pe la Ministerul Sanatatii s-au perindat politicieni de toate culorile sau chiar tehnocrati.

Pe scurt, de la 1 iulie intra in vigoare art. 8.1. introdus prin Ordinul nr. 703/2015, prin care preturile medicamentelor inovative trebuie sa scada la nivelul genericelor.

Pana acum, preturile medicamentelor inovative (originale) erau mai mari, avand in vedere ca si costurile pentru producerea lor sunt mult mai mari. Un medicament generic (care contine substanta activa si are acelasi efect - n.red.) nu poate costa in acest moment decat cel mult 65% din valoarea produsului original.

Daca aliniem preturile la nivelul de jos, medicamentele originale vor disparea de pe piata, pentru ca distribuitorii nu vor mai dori sa le vanda aici, tinand cont ca ar trebui sa reduca preturile cu pana la 35%.

Asa se face ca de la 1 iulie, timp de cateva luni, 123 de medicamente vor disparea de pe piata. Vor fi afectati astfel sute de mii de pacienti care sufera de boli cardiovasculare, neurologice sau de cancer, dar si cu alte afectiuni.

Mai mult, dr. Marius Geanta, cofondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina, a prezentat pe blogul sau lista celor 858 de medicamente care risca sa dispara de pe piata pana la sfarsitul acestui an, conform unei analize efectuate de compania specializata Cegedim.

Romania are cel mai mic pret din UE. Asa se ajunge la export paralel

Intrebat de Ziare.com de ce s-a ajuns in aceasta situatie si cat de grava este problema, dr. Marius Geanta ne-a explicat ca este o greseala de strategie si ca pretul mic al medicamentelor duce la exportul paralel.

"Romania are cel mai mic pret din UE. Trebuie sa tinem cont ca pretul cu care un medicament este inregistrat in Romania, dar si in alte tari, este reglementat de stat. Ministrul Banicioiu, si apoi si Achimas Cadariu, precum si actualul ministru (pana acum cel putin) au mers pe ideea ca Romania fiind o tara saraca trebuie sa aiba si cel mai mic pret de intrare a medicamentului in tara. Or, este o confuzie intre pretul acesta si accesul real al pacientilor la medicamente pe care sa si le permita. De ce? Pentru ca pretul mic a dus la ceea ce numim export paralel de medicamente din Romania in alte state din spatiul comunitar.

Activitatea este legala, distribuitorii de medicamente sunt cei care o practica, marile companii producatoare si importatoare neavand un rol. Distribuitorii sunt cei care pot hotari sa cumpere medicamentele in Romania, la cel mai mic pret din Europa, si sa le exporte apoi pe piete precum Germania sau Austria, evident cu un profit mult mai mare. Uneori plata se face chiar pe loc", ne-a declarat Marius Geanta.

Intrebat daca acest export paralel nu poate fi oprit, acesta ne-a spus ca e posibil, insa doar pe o durata limitata, potrivit normelor europene.

"Poate exista o masura temporara, care a si fost luata la un moment dat de unul dintre ministri, de Eugen Nicolaescu daca nu ma insel. A existat o lista a medicamentelor care au fost interzise la exportul paralel, dar perioada poate fi de 6 luni, conform reglementarilor din UE.

Stiu ca si acum 2 luni era in discutie o lista de medicamente considerate vitale pentru piata din Romania si al caror export ar fi trebuit interzis, dar eu nu stiu ca lista respectiva sa fi fost aprobata de guvern", a completat acesta.

Bolnavii nu beneficiaza de scaderea preturilor, pentru ca dispar medicamentele

Prin urmare, daca art. 8 ramane in vigoare, "va fi o aliniere in jos a preturilor, in spirala", avertizeaza Marius Geanta.

"Daca reglementarea ramane ca acum, vom constata o scadere an cu an a preturilor la medicamente. Sigur ca, in teorie poate sa sune bine acest lucru. Ne putem gandi cu totii ca pacientii ar putea sa plateasca mai putin sau ca sistemul de sanatate sa plateasca mai putin in cazul medicamentelor compensate. Insa acest lucru nu mai conteaza atata vreme cat medicamentele practic nu ajung pe piata din Romania, din cauza exportului paralel", a explicat acesta.

Ce solutii ar fi?

Exista solutii? Da. Dar e nevoie de viziune, strategie si curaj.

"Foarte simplu ar fi ca ministrul sa isi propuna sa nu mai avem cel mai mic pret din Europa, iar asta se poate face luand in calcul pretul mediu din cateva tari cu preturile cele mai mici in Europa. In acest fel pretul din Romania nu ar fi neaparat mult mai mare decat cel de acum, dar ar fi o modalitate de protectie. Ar fi o bariera mica, dar ar mai frana exportul paralel.

Ar mai fi o chestiune tehnica, ce tine de modul in care se calculeaza pretul la medicamente. Acum se ia in calcul cursul valutar prognozat, leu - euro. E folosit un curs care nu e dictat de piata valutara, ci e facut de Comisia de prognoza, si e mai mic decat cursul real, asa ca pretul se duce si mai jos.

Ce s-ar mai putea face? Daca am avea o strategie care sa asigure accesul la medicamente inclusiv la medicamente noi, de ultima generatie, care s-au dovedit foarte eficiente, atunci poate ar trebui sa ne gandim ca pretul de intrare al medicamentului in tara sa fie la un nivel considerabil mai mare decat este acum, iar statul sa fie care pe programe nationale sau atunci cand decide compensarea unui medicament, in cadrul negocierilor cu industria farma, sa duca pretul real pe care statul il plateste la un pret mai mic decat este acest pret minim stabilit acum de stat. Adica sa fie un pret de intrare mai mare in Romania, care sa asigure protectia fata de exportul paralel, si sa fie un pret negociat ulterior de stat la un nivel inferior.

Statul are foarte multe instrumente prin care poate sa rezolve situatia in avantajul pacientilor. Nu ii avantajeaza cu nimic pe pacienti daca pretul de intrare in Romania este cel mai mic din Europa, dar medicamentele nu se gasesc. E ca si cum n-ar fi", a argumentat Marius Geanta.

Citeste un interviu despre problemele din Sanatate, cunoscute inca din 2008. De ce nu s-a facut nimic timp de 8 ani?

Romanii mor cu zile. Tratamentul pentru cancer, un joc de noroc

Tot din cauza lipsei unei viziuni de ansamblu din partea Ministerului Sanatatii, romanii nu au acces la cele mai noi medicamente si tratamente. Asa se face ca Romania se claseaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste decesele evitabile.

"Sa va dau un exemplu. Noi am facut o analiza a medicamentelor pentru cancer care au fost aprobate in ultimii ani de Agentia Europeana a Medicamentului. Sunt 62 in ultimii 8 ani. Dintre ele, pacientii romani cu cancer au acces la doar 7.

Eu am spus si intr-un comunicat de presa e un joc de noroc pe care statul il propune pacientilor bolnavi de cancer, nicidecum o strategie. Asta in contextul in care un studiu pe care noi la CIM l-am facut arata ca 1 din 4 romani are o experienta directa sau indirecta cu cancerul. Adica 5,2% dintre romani au fost diagnosticati cu cancer, iar 21,1% au rude de gradul intai (mama, tata, fiu sau fiica) diagnosticat cu cancer. Este un impact foarte mare al bolii.

Ma intrebati de ce nu putem avea acces? Discutia e mai ampla, dar pe scurt as spune ca nu avem acces la aceste medicamente pentru ca nu avem o viziune si nu avem o viziune bazata in primul rand pe inovatie. Daca vorbim despre boli grave in care cercetarea stiintifica a avansat foarte mult in ultimii 8 ani, acolo e usor de anticipat si trendul. Noi cam stim ce medicamente se vor aproba anul acesta, anul viitor, exista chiar o predictie pe 2-3 ani.

Daca statul ar avea o strategie inteligenta si viziune, ar putea sa faca un plan multianual pentru cancer, de exemplu, care sa includa si un acces imediat la terapii de ultima ora. Dar pentru asta trebuie viziune, trebuie curaj si sa ai deschidere fata de partenerii din industria farmaceutica, adica trebuie sa ai cu ei un dialog bazat pe incredere si transparenta, asa cum e in toata Europa", a explicat cofondatorul CIM.

Vezi ce trebuie sa faca urgent noul ministru al Sanatatii, pentru ca in Romania mor zilnic oameni care ar putea fi salvati.

Se cauta un lider

Intrebat ce semnale vin dinspre Ministerul Sanatatii, Marius Geanta a raspuns: "semnalele sunt ca indiferent cine a condus Ministerul Sanatatii in ultimii ani, modul de actiune nu s-a schimbat".

"De aceea vorbim recurent de aceleasi situatii. Eu am scris pe blog inca din februarie 2015 despre acest lucru. De atunci am avertizat asupra riscurilor. Ce vreau sa spun este ca opinii in spatiul public au existat.

Si la nivelul ministerului, si in CNAS, si in societatile profesionale sunt foarte multi oameni competenti, dar ei trebuie implicati in decizii, trebuie ascultati. Iar daca esti lider, trebuie sa ii faci pe oamenii astia sa te urmeze. Nu e chiar asa de complicat", a conchis Marius Geanta.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#disparitie medicamente piata, #Marius Geanta medicamente cancer, #preturi medicamente , #spital