Doi bebelusi au murit la terapie intensiva, din cauza unei infectii spitalicesti. UPDATE A fost demarata o ancheta

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 11:48
4686 citiri
Doi bebelusi au murit la terapie intensiva, din cauza unei infectii spitalicesti. UPDATE A fost demarata o ancheta
Foto: Arhiva Ziare.com

Patru nou-nascuti au fost infectati cu o bacterie, dintre care doi au murit la sectia de terapie intesiva a maternitatii Cuza Voda din Iasi, dupa ce au contactat bacteria chiar in spital.

Potrivit Realitatea Tv, cei doi copii s-au nascut prematur, fiind astfel internati imediat la sectia de terapie intensiva.

Medicii sustin ca, fiind nascuti prematur, aveau un risc mai mare de infectare, deoarece sistemul lor imunitar era slab dezvoltat.

Prof. dr. Maria Stamatin, care coordoneaza Centrul de Terapie Intensiva Neonatala a maternitatii, a spus ca, cel mai probabil, bacteria cu care au fost infectati bebelusii - bacilul Klebsiella - a fost adusa de apartinatori, adica de parinti.

"Regret foarte mult acest incident, mai ales ca eu sunt o persoana care se implica in ingrijirea acestor copii. Intr-un spital, infectia se produce pe mai multe cai, din mediul de spital daca nu se respecta protocoalele de ingrijire si nu exista ceea ce trebuie, insa in Cuza Voda nu exista aceasta problema, totul este de unica intrebuintare, iar echipamentele care nu sunt de unica folosinta se sterilizeaza.

Un alt mod de a se produce o infectie intr-un spital este cea adusa de apartinator, adica mama, tata, cine vine sa viziteze copilul, pe care e mai greu sa o controlezi. Un factor de risc ar fi supraglomerarea, care este frecventa in sectia noastra de terapie", a declarat Maria Stamatin, citata de Realitatea Tv.

Directia de Sanatate Publica Iasi a inceput o ancheta la maternitate

Directia de Sanatate Publica Iasi (DSPI) a demarat o ancheta la maternitate, dupa moartea celor doi nou-nascuti, iar o sesizare a fost depusa si la Politie.

Ancheta DSPI a fost demarata dupa ce maternitatea a sesizat institutia in cazul bebelusilor infestati cu Klebsiella, scrie Mediafax.

"A fost o infectie asociata asistentei medicale. E clara treaba acolo. E Klebisella preumoni. Au fost patru copii infectati, dintre care doi au decedat. Am inceput o ancheta chiar din ziua in care am fost anuntati de spital.

Am efectuat un control medico sanitar. Intr-adevar, acolo este o problema din cauza supraaglomerarii, pentru ca sunt primiti copiii prematuri din toata regiunea. Tinand cont ca sectia de Terapie Intensiva Neonatologie 2 are aprobat un numar de 25 de paturi, uneori exista si 30 de paturi si chiar mai mult pentru ca deserveste intreaga zona a Moldovei si sectia este in permanenta supraaglomerata.

In perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistati 318 nou-nascuti. Rata de mortalitate a fost cea mai mica pe tara", a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iasi.

Maternitatea Iasi despre decesul bebelusilor: Aveau o patologie care le-a agravat starea

Reprezentantii Maternitatii "Cuza Voda" sustin ca cei doi nou-nascuti care au murit dupa ce au contactat bacilul Klebsiella aveau o patologie care le-a agravat starea de sanatate, iar una dintre mame ar fi avut aceasta bacterie in timpul sarcinii.

Dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatologie si purtatorul de cuvant al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie "Cuza Voda" Iasi, a declarat ca spitalul a facut un control epidemiologic intrucat cele doua decese s-au produs in aceeasi zi, relateaza Mediafax.

"Avand in vedere ca cele doua decese s-au intamplat pe parcursul unei singure zile, noi ne-am autosesizat si am efectuat un control epidemiologic, care la toate, absolut toate probele recoltate nu au fost identificate germeni patogeni.

Nesansa celor doi copii - un copil a avut 8 zile, celalalt a avut 18 zile - a fost sa fie nascuti prematuri. Repet, prematuritatea reprezinta prin ea insasi un mare risc de potential infectios, pe langa patologia respectiva.

Avand in vedere acest context, spitalul s-a autosesizat. Mentionez ca un copil a trait 8 zile, celalalt 18 zile, un copil avea 1100 de grame, provenea dintr-o sarcina de 31 de saptamani, cu patologie cu hipertensiune arteriala, celalalt copil, mai mare, 1600 de grame, dar mama la toate examinarile efectuate si amniocultura avea un germen, un microb, respectiv aceasta Klebsiella", a declarat dr. Anca Bivoleanu.

Ceilalti doi nou-nascuti care au contactat bacteria se simt bine acum.

"Ceilalti copii sunt stabili, sunt bine, mananca, nu mai au perfuzie, deci sunt copii perfect echilibrati. Ca un copil sa moara, in afara de ceea ce s-a intamplat, exista si o patologie care sa predispuna la asa ceva, respectiv o patologie severa. Cel de 1100 avea si restrictie de crestere intrauterina, aceasta inseamna ca nu s-a dezvoltat cat trebuie pentru varsta lui de gestatie, in burtica mamei orice copil trebuie sa stea 40 de saptamani, din pacate acesti copii nu au putut sta", a declarat medicul.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#bebelusi morti bacterie spital, #bebelusi infectie terapie intensiva Iasi , #spital