Virusul periculos care a facut 100 de morti in Europa a ajuns in Romania: Cum se manifesta gripa si ce poti face

Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 22:40
53929 citiri
Virusul periculos care a facut 100 de morti in Europa a ajuns in Romania: Cum se manifesta gripa si ce poti face
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Un nou virus gripal a facut deja peste 100 de morti in tarile europene, in Franta si Spania autoritatile declansand planurile de urgenta. Virusul nu este nou, dar este extrem de virulent. Medicii romani au confirmat si ei tulpina H3N2 in peste 170 de cazuri, fiind inregistrate deja 6 victime. Varful epidemiei ar putea fi inregistrat in trei saptamani.

Cea mai grava situatie se inregistreaza insa in Franta, unde zeci de mii de oameni s-au imbolnavit, autoritatile au mobilizat personalul din 200 de spitale, iar in 30 dintre ele au amanat operatiile mai putin importante pentru ca medicii sa se poata ocupa de bolnavii de gripa, informeaza TVR.

De asemenea, a fost suplimentat personalul medical, iar in unele spitale a fost declansat planul alb de urgenta. In ciuda masurilor luate de autoritati, epidemia a facut pana acum 54 de morti, dar specialistii avertizeaza ca varful ei va fi inregistrat abia saptamana viitoare, relateaza Digi24.

Si Spania s-a inscris pe lista tarilor in care a fost declarata epidemia de gripa, cu peste 50 de morti si sute de cazuri grave. Ritmul in care se inregistreaza imbolnavirile depaseste cu mult media ultimilor ani, iar medicii din Spania se asteapta ca situatia sa se agraveze in perioada urmatoare, pe fondul scaderii temperaturilor.

Cel mai afectat este nordul Peninsulei Iberice, unde spitalele lucreaza la capacitate maxima, iar in serviciile de urgenta unii pacienti au asteptat chiar si 18 ore pentru a putea fi internati.

Si Madridul se pregateste serios pentru epidemia de gripa. Operatiile care nu sunt urgente au fost amanate, iar medicii au fost impiedicati sa isi ia zile libere sau de concediu. De asemenea, pacientii care se pot trata acasa au fost externati pentru a se elibera cat mai multe paturi in cazul in care va veni avalansa de gripa.

Care este situatia in Romania

In Romania, de la inceputul anului a fost inregistrata o explozie a cazurilor de gripa, pneumonii si infectii respiratorii (peste 88.000), iar virusul H3N2 si-a facut deja simtita prezenta, fiind confirmate pana acum peste 170 de cazuri si 6 morti, intre care un copil de 1 an si 3 persoane cu varste de peste 65 de ani, informeaza Digi24.

De altfel, specialistii spun ca cei mai afectati sunt oamenii cu sistemul imunitar mai redus, cum ar fi copiii si batranii. Nici una dintre victime nu fusese vaccinata cu serul antigripal.

Cele mai multe imbolnaviri s-au inregistrat in Bucuresti (86 de cazuri), Iasi (27) si Olt (17). La Institutul Matei Bals din Capitala mai sunt internati acum 16 bolnavi de gripa.

Chiar daca deocamdata in Romania nu se poate vorbi despre o epidemie, situatia ar putea sa se agraveze in curand.

"In momentul de fata nu se poate vorbi despre o epidemie, dar numarul de cazuri este in crestere. Asa ca este posibil ca in urmatoarele doua trei saptamani sa ajungem la un numar atat de mare incat sa putem vorbi de epidemie", a declarat pentru Digi24 Catalin Apostolescu, medic infectionist si purtator de cuvant la Institutul Matei Bals.

Si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat pentru Agerpres ca deocamdata nu se poate vorbi despre o epidemie de gripa la nivel national, ci doar despre manifestari de tip epidemic la nivel local, in special in Bucuresti si Constanta.

Acesta a precizat ca cel mai mare risc se inregistreaza in randul cardiacilor, al pacientilor cu boli cronice respiratorii, dar si al copiilor sau femeilor gravide.

Virusul produce o alterare puternica a starii de sanatate, iar in cazul in care bolnavul sufera si de alte boli, poate sa duca la complicatii si deces.

Ce trebuie sa facem

Pentru a reduce cat mai mult riscul de imbolnavire, virusologii ne sfatuiesc in primul rand sa ne vaccinam.

"In aceasta luna inca exista recomandare pentru administrarea vaccinului la persoanele cu risc. (...) Vaccinarea este eficienta. Studiile care au fost facute in diverse tari arata ca protectia impotriva gripei este undeva intre 70 - 80% si, chiar daca ea nu este absoluta, in orice caz riscul de evolutie catre formele complicate este mult mai mic in cazul persoanelor vaccinate. In unele tari este obligatoriu ca personalul medical sa se vaccineze impotriva gripei", a sustinut Alexandru Rafila pentru Agerpres.

De asemenea, pe langa imunizare, specialistii ne recomanda sa evitam pe cat posibil multumile, spatiile inchise aglomerate, dar si sa fim mult mai atenti la igiena, pentru ca gripa este o infectie care se raspandeste in general pe cale aeriana, prin intermediul mainilor murdare.

Pe langa spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, este foarte importanta si utilizarea batistelor de unica folosinta atunci cand ne suflam nasul, dar si cand stranutam, pentru a reduce pe cat posibil riscul de a transmite virusul si altora.

"Virusul gripal patrunde in organism pe cale aeriana, prin mucoasele din gura, nas sau ochi. Cand o persoana cu gripa tuseste sau stranuta, virusul este transmis prin aer si poate fi inhalat de orice persoana din jur. Perioada de incubare dureaza de la 18 la 72 ore, timp in care persoana infectata poate sa transmita virusul altor oameni", a declarat prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase, citat de eva.ro.

Gripa H3N2 se manifesta prin febra peste 38 de grade Celsius, tuse, dificultati de respiratie, dureri de cap, curgerea non-stop a nasului, dureri musculare si oboseala continua. Daca aveti aceste simptome, mergeti la medic imediat.

"Trebuie sa va adresati imediat medicului, deoarece prescrierea unui tratament specific gripei reduce gravitatea simptomelor, previne instalarea complicatiilor severe, scurteaza durata bolii si contagierea celor apropiati", a mai declarat dr. Adrian Streinu-Cercel.

Virusul H3N2 este considerat extrem de virulent deoarece "este capabil sa isi schimbe setul antigenic, adica proteinele de suprafata, astfel incat desi este vorba de acelasi tip de virus, apare sub numeroase forme, pentru care trebuie conceput cate un vaccin specific", a explicat dr. Andreea Tripac, conform sursei citate anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gripa virus H3N2, #epidemie gripa Franta, #epidemie gripa Romania , #spital