Haos in Sanatate: Ordinul referitor la operatiile si tratamentele care nu sunt urgente a expirat. Cine stie ce urmeaza in continuare?

Luni, 06 Aprilie 2020, ora 17:11
12167 citiri
Haos in Sanatate: Ordinul referitor la operatiile si tratamentele care nu sunt urgente a expirat. Cine stie ce urmeaza in continuare?
Foto: Arhiva Pixabay.com

Ordinul semnat de ministrul de Interne Marcel Vela prin care, incepand din data de 24 martie, pentru o perioada de 14 zile, s-au suspendat internarile si operatiile care nu reprezinta urgente a expirat si in lipsa unor recomandari clare si a unor protocoale bine stabilite la nivelul Ministerului Sanatatii fiecare unitate din sistemul sanitar actioneaza dupa cum crede de cuviinta, pacientii fiind cei care risca sa aiba de suferit.

Reamintim ca in Romania exista in acest moment peste 3 milioane de pacienti cronici, peste 200.000 de bolnavi de cancer, circa 7,4 milioane hipertensivi si circa 1,7 milioane de diabetici. Toti acestia si medicii care se ocupa de ei asteapta precizari de la cel mai inalt nivel, pentru a sti cum sa continue tratamentele sau daca si in ce conditii pot avea loc interventii chirurgicale, chiar daca ele nu reprezinta urgente, ci doar un bine pentru sanatate.

Mai mult, lipsa echipamentelor de protectie in spitale si a protocoalelor privind trierea si testarea pacientilor aduc un plus de indoiala in mintea bolnavului, care nu stie cum sa procedeze ca sa ii fie bine.

Au trecut 14 zile. Ce facem?

"Incepand de maine, 24 martie, pentru o perioada de 14 zile, se suspenda internarile pentru interventiile chirurgicale si alte tratamente si investigatii medicale spitalicesti, care nu reprezinta urgenta si care pot fi reprogramate.

De asemenea, se suspenda consultatiile programate si programabile, in structurile ambulatorii ale spitalelor publice si private. In termen de 48 de ore, de la intrarea in vigoare a ordinului, se exter-neaza toti pacientii care nu reprezinta urgente si care nu necesita obligatoriu acordarea ingrijirilor medicale in spital", se preciza, in urma cu doua saptamani, Grupul de comunicare strategica.

Si incepand de azi, 6 aprilie? Ce urmeaza, in afara de anuntata prelungire a situatiei de urgenta pentru inca o luna?

Semnalul de alarma a fost tras luni dimineata de medicul Bogdan Tanase, presedintele Asociatiei Medicilor. Intr-o postare pe Facebook, acesta a intrebat public Ministerul Sanatatii cand si cum poate opera de azi inainte. Unul dintre secretarii de stat din MS a reactionat rapid, comentand la postare ca asteapta "o propunere scrisa pe acest subiect".

Invitat de un alt comentator sa gaseasca solutii, dr. Bogdan Tanase a replicat: "Poate gasesc cei care sunt platiti pentru asta si au pretentia ca ne conduc, nu credeti? Solutii ar fi, dar pentru a evita malpraxisul ar trebui girul unui for superior".

Intr-adevar, in alte state, de exemplu in Franta sau Italia, s-au luat masuri pentru astfel de cazuri.

"Experienta in spital Veneto: cazurile oncologice se discuta in comisia mixta (chirurg, oncolog) in fiecare saptamana. In spital exista circuite curate in paralel cu cele infectate. Se face in prealabil test Covid19, dupa care se interneaza in sectia curata sau infectata, depinde de rezultat. Echipament special si protocoale imbracare/dezbracare pentru sala operatorie infectata (inclusiv dus, spalat pe cap, schimbat haine)", a comentat Dana Muresan, iar Madalina Creuset a precizat ca in Franta "pentru serviciile de chimioterapie s-au luat masuri pentru a evita orice contaminare. Personal cu protectie si testat".

Cu o propunere a venit si medicul infectionist Roxana Nistea.

"Testare PCR la internare (arata prezenta virusului in faringe, rezultat in 4-7ore dupa ce proba ajunge in aparat), apoi IgM si IgG anti corona 19 (procedura e rapida) daca totul e negativ sau daca IgM neg si IgG poz, se poate opera. IgG pozitiv si Ig M negativ arata ca pacientul a trecut prin covid si are anticorpi. Intra in discutie si imunodepresia pacientilor oncologici, care au reactivitate (Ig M, G) afectata de boala de baza", a comentat aceasta pe pagina dr Bogdan Tanase.

Problema protejarii bolnavilor cronici in actualul context preocupa guvernele multor state, fiind identificate si unele solutii, inclusiv stabilirea unor centre in regiunile care nu sunt afectate grav de Covid-19 si transferarea acolo a pacientilor bolnavi de cancer, precum si testarea rapida a pacientilor care ar putea fi suspectati ca sunt infectati, relateaza The Lancet.

In schimb, in Romania, "nu prea stim ce sa facem, pentru ca pana astazi a fost in vigoare acea ordonanta militara care recomanda ca toate operatiile elective sa fie amanate si de astazi nu se stie...", a declarat medicul Bogdan Tanase contactat de Ziare.com.

Ce se intampla cu bolnavii?

"Teoretic, ordonanta nu mai e in vigoare, iar noi nu stim ce avem de facut. Nu ne e clar. Operatiile de cancer sunt in principiu operatii grele pentru pacient. Al doilea aspect este ca daca in aceste conditii intra un pacient pozitiv langa niste pacienti operati sau care au facut chimioterapie, rezultatele potentiale pot fi catastrofale.

Al treilea aspect este ca, potrivit definitiei actuale de caz, noi nu putem sa testam toti pacientii pe care ii avem de operat. Si nici personalul medical nu poate fi testat decat in anumite conditii, destul de restrictive.

Al patrulea aspect este ca spitalele de oncologie nu au primit la fel de multe materiale de protectie pentru personal ca si alte spitale, de urgenta sau cele din linia intai, care trateaza pacienti Covid-19 pozitivi", a enumerat Bogdan Tanase.

Cat despre ordinul mentionat la inceput, dr. Tanase a reamintit ca a fost "dat pe 14 zile si nu a fost nicio prelungire, a iesit Raed Arafat si a spus ca trebuie interpretate de medicul curant indicatiile, dar ceva vag, nu a spus clar: Pe ei ii operati, pe ei ii amanati".

"Sa va dau un caz concret: o pacienta care are cancer de san si a facut 6 serii de chimioterapie si acum i-a sosit intervalul de operatie. Sau, mai rau, a facut 8 serii de chimioterapie. Practic, ea nu mai are ce tratament oncologic alternativ sa mai faca in momentul asta decat operatia. Dar nici urgenta nu e, in sensul ca daca nu o operam se prapadeste in urmatoarele zile. Si atunci?!", ne-a explicat medicul.

Intrebat cum procedeaza alte tari, Bogdan Tanase a precizat: "Societatea franceza de chirurgie a emis niste ghiduri. Si noi avem o Societate romana de chirurgie, dar nu a emis nimic".

De asemenea, intrebat daca va trimite o propunere la Ministerul Sanatatii, asa cum i s-a solicitat pe Facebook, Bogdan Tanase a raspuns: "Eu le trimit si daca isi asuma raspunderea, bine, daca nu, nu".

"Intentia mea este sa propun testarea extinsa a bolnavilor, testarea personalului si echipamente de protectie pentru cei care efectueaza manevre. De exemplu, intubatia este o manevra care expune destul de mult.

Si se pare ca si in timpul operatiei folosirea cauterului (a bisturiului electric) pare ca da in atmosfera particule care pot fi potential infectante. Deci si echipa medicala, toata lumea din sala, ar trebui sa poarte acelasi echipament de protectie ca si Anestezia", a subliniat acesta.

O alta masura care s-ar putea lua ar fi gruparea cazurilor de cancer, de exemplu, macar la nivel de judet sau de sector, si repartizarea lor catre un anumit spital cu materiale si proceduri specifice.

"Da, sa fie cateva spitale, cum ar fi Institutul Oncologic Bucuresti, care sa fie Covid-19 free. Dar pentru asta, pe langa ghidurile despre care am vorbit, ar trebui niste protocoale de testare extinsa si impartirea spitalului respectiv in zone (rosie, galbena, verde - considerata curata). Nu a existat un act normativ care sa ne spuna: Asa trebuie sa procedati.

Dar eu v-am vorbit despre bolnavii oncologici, insa mai sunt bolnavii cu dializa, cu diabet, cu alte boli cronice sau cu boli rare. Si acestia trebuie sa vina la controale periodice - sunt bolnavi cu sarcoidoza pulmonara sau cu tuberculoza. Ce se intampla cu ei?", a intrebat retoric medicul Bogdan Tanase.

Comisii peste comisii, dar doar consultative

La Ministerul Sanatatii functioneaza o Comisie multidisciplinara de chirurgie oncologica, condusa din data de 14 ianuarie de medicul Liviu Bosinceanu.

Contactat de Ziare.com, dr Liviu Bosinceanu ne-a explicat: "Si noi, la randul nostru, am facut recomandari, dar decizia apartine Ministerului Sanatatii".

"Noi suntem o comisie consultativa. In plus, noi suntem o comisie multidisciplinara (....) Fiecare dintre noi a dat niste recomandari. Iar noi suntem la randul nostru tributari comisiilor de specialitate. Eu sunt chirurg toracic, chirurgia toracica oncologica este o parte a activitatii de chirurgie toracica, si atunci si comisia de chirurgie toracica trebuie consultata si pusa, sa zic asa, in rand cu noi", a adaugat acesta.

Intrebat la cine au ajuns recomandarile pe care le-a mentionat si cine este decidentul care ar trebui sa isi asume responsabilitatea privind tratarea bolnavilor de cancer si a celor cronici, dr. Liviu Bosinceanu a recunoscut: "Nu stiu ce sa va raspund. Noi suntem o comisie consultativa. Cand ni se cer diverse chestiuni, le avansam pe diverse mailuri, la Ministerul Sanatatii".

"Nu este menirea mea sa intru in bucataria ministerului. Ministerul Sanatatii gestioneaza tot, noi suntem o comisie consultativa, suntem la dispozitie permanent, suntem in activitate, fiecare la locul lui de munca, dar mai mult de atata nu va pot spune. Suntem la dispozitia pacientilor, ca intotdeauna", ne-a dat asigurari dr Liviu Bosinceanu.

Ramane sa vedem cat de repede si cum va reactiona Ministerul Sanatatii pe acest subiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#operatii cancer Covid, #ordin operatii tratament cancer coronavirus , #spital