Reactia unui student la Medicina dupa decizia Inaltei Curti: Sa lucrez intr-o cocina de spital pentru banii astia?

Miercuri, 12 August 2015, ora 17:51
31020 citiri
Reactia unui student la Medicina dupa decizia Inaltei Curti: Sa lucrez intr-o cocina de spital pentru banii astia?
Foto: Facebook / Codrin Tocut

Decizia Inaltei Curti potrivit careia angajatii din sistemul public de sanatate nu pot primi bani de la pacienti fara a fi pusi sub acuzare a starnit reactii vehemente din partea acestora. Una dintre cele mai dure este cea a lui Codrin Tocut (foto dreapta), student in anul IV la Medicina.

Intr-o scrisoare deschisa publicata pe site-ul blogdemedicinisti.com, tanarul vorbeste deschis despre problemele grave cu care se confrunta corpul medical romanesc.

"Din pur egoism, ca sa-mi satisfac nevoile de a-i ajuta pe cei din jurul meu, fac garzi (voluntariat) la UPU, adica la urgente. Pentru un student e descurajant initial sa muncesti acolo, mai ales daca e un spital mai slab dotat, dar te obisnuiesti relativ repede, mai ales daca iti place sa inveti si sa le alini altora suferinta.

Cei care vin aici sa nu va imaginati ca sunt oameni care poarta noua colectie Catalin Botezatu si ultimul parfum de la Calvin Klein. Multumesti Cerului daca au auzit de Ariel si de deodorant; multi sunt batrani, care de multe ori, sarmanii de ei, nu au pe nimeni, asa ca de unde pretentii? Nici nu am.

Prefer sa ma pun in pielea lor si sa-i tratez pe toti cu empatie, chiar daca ei nu ne trateaza pe noi asa. Pe mine, inteleg, sunt ultima veriga din acest lant, dar din pacate nici medicii nu mai sunt tratati cu respect", scrie Codrin Tocut, la cateva zile dupa aparitia deciziei curtii supreme.

E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat

Mai departe, acesta vorbeste despre riscurile cu care se confrunta, cum ar fi cel al imbolnavirii in cazul inteparii cu ace infectate.

"Stiti ce implica asta? Risc de HCV (virusul hepatic C), HIV si altele. Multe altele, mai ales ca boschetarii, alcoolicii si tuberculosii au aici abonament, ca la sala, in fiecare garda.

Ah, sa nu va imaginati ca pacientii infectati sunt o aparitie asemanatoare cometei Halley. O, nu, din contra, vin des, iar daca eu contactez ceva grav mi-am cam stricat viata. Pe vecie (...), riscul meseriei", mai spune el.

In aceste conditii, Codrin se declara indignat de faptul ca statul roman nu le ofera cadrelor medicale conditiile si salariile pe care le merita.

"Tu crezi ca minim 48 de ore pe saptamana, eu, ca rezident, o sa suport sa lucrez intr-o cocina de spital, cu toti indoctrinatii care se uita acum cu scarba la cei ce poarta halatul alb, care nu pot sa inteleaga faptul ca unul calcat de tramvai e mai important decat durerea lor de stomac si care mai imi fac scandal plus teoria ineficacitatii sistemului?

Tu crezi ca o sa suport injuraturile betivilor, scandalul bosorogilor indoctrinati, scandalul satrelor de tigani pe 1.050 de lei? Voi va mirati ca medicii au ajuns in asa hal incat sa accepte plicul bagat in buzunarul ala larg al halatului alb? Sunt convins ca nu-i o mandrie, e un fel de prostitutie, au facut-o sa traiasca, pentru ca nu poti trai cu banii aia oferiti de tine, de stat", subliniaza tanarul medicinist.

Prin urmare, nu trebuie sa ne miram ca tot mai multi medici de valoare aleg sa plece din tara, spune el.

"Voi credeti ca eu o sa-mi risc cel putin 200 de ore lunar, adica aproape o treime din ea, sa contactez toate bolile posibile, culminand cu SIDA respectiv hepatita C pentru banii aia? Si mai nou vreti sa obligati absolventii sa ramana aici n ani sau sa va dea banii inapoi? 1.200 de euro inmultit cu 6, cel putin unde studiez eu. Adica 7.200 de euro, adica bani pe care ii faci in 3 luni de munca in Germania, unde ai materiale, unde nu lucrezi intr-o cocina, ca la restul sigur te expui.

In loc sa merg in club, eu mergeam la biblioteca, la garda si la invatat de limbi straine. Da' stiti ceva? Nu va doresc sa fiti tratati de rezidentii aia care in loc sa mearga la cursuri mergeau la pacanele si la club.

Nu vreau sa fiti tratati de rezidentii aia care s-au intalnit cu profesorul lor de 'specialitatea pe care si-au ales-o' pentru prima oara la examen, in ciuda faptului ca asta meritati, cel putin la banii astia.

Voi credeti ca o sa muncesc pe 1.050 de lei 5 ani ca sa risc sa devin un mediocru de specialist in Romania, totul ca sa ajung somer, sau sa fiu obligat sa muncesc intr-o localitate anonima la 70 de kilometri de orasul unde am studiat? Sa faceti voi asta pe nici 300 de euro, ca eu n-o fac. Cu 300 de euro eu fac o garda dincolo. Cu toata parerea de rau, poate lipsit de modestie, va spun: valorile pleaca, va lasa in urma.

Si nu e vorba de mine, e vorba de altii, poate mult mai buni", mai spune Codrin.

La final, acesta le ureaza celor care ii denigreaza pe medici sa nu fie tratati de "o buna parte dintre cei care termina Medicina aici", adica de cei nepregatiti, si le cere sa isi trateze valorile cu mai mult respect.

Decizia prin care medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu mai pot primi donatii sau plati din partea pacientilor a fost pronuntata in cadrul ICCJ pe 4 iunie si a aparut deja in Monitorul Oficial, devenind obligatorie in toata tara.

Astfel, pacientii vor putea sa ofere sume de bani medicilor - plati suplimentare sau donatii -, fara a fi trasi la raspundere penala, insa personalul medical nu mai poate primi donatiile pentru ca astfel ar incalca legea.

Decizia ICCJ vine dupa cazul medicului militar Iancu Mocanu. Acesta a fost achitat de Tribunalul Militar Bucuresti, in luna martie 2014, fiind acuzat de DNA de luare de mita si primire de foloase necuvenite. Pe 23 septembrie 2013, medicul fusese prins in flagrant cand lua mita 2.000 de euro pentru operatia unui pacient. Atunci, doctorul a spus anchetatorilor ca banii au fost primiti "ca atentie din partea unui apartinator al pacientului".

Reactia medicilor, dupa incriminarea donatiilor de la pacienti

Decizia instantei a starnit reactii. Mircea Savu, medic specialist in radioterapie, a atras atentia ca ea poate fi considerata discriminatorie pentru medicii din sistemul public, ea neaplicandu-se celor care lucreaza in sistemul privat.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#scrisoare medic mita, #decizie Inalta Curte atentii medici , #spital