Ziare.com

Romanii, europenii cei mai nemultumiti de sistemul de sanatate

de Elena Enache
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 23:16

   

Romanii, europenii cei mai nemultumiti de sistemul de sanatate
Romanii sunt cetatenii Uniunii Europene cei mai nemultumiti de ingrijirea medicala primita. La polul opus se afla belgienii, foarte putini dintre acestia avand nemultumiri fata de sistemul de sanatate.

71 la suta dintre cetatenii Uniunii Europene apreciaza ca buna calitatea ingrijirii medicale pe care o primesc in tara lor, insa nivelurile de satisfactie variaza semnificativ pe cuprinsul continentului.

Astfel, daca 97 la suta dintre locuitorii Belgiei considera ca sistemul lor medical este unul bun, in Romania doar un sfert dintre locuitori se declara multumiti de ingrijirea medicala primita, se arata intr-un studiu european, citat de Pharma Times.

Fata de anul 2009, cea mai mare crestere a gradului de multumire fata de sistemul de sanatate s-a inregistrat in Lituania - 65 la suta, in crestere cu 25 la suta fata de acum cinci ani. Cresteri importante s-au inregistrat si in Ungaria (19 la suta), in Malta si in Portugalia (13 la suta).

In schimb, in doar cinci tari, Spania, Suedia (scadere de cate 4 la suta), Franta, Slovacia (scadere de cate 3 la suta) si Marea Britanie (scadere de un procent), opinia generala este a unei inrautatiri a sistemului medical, in ultimii cinci ani.

O treime dintre cetatenii Uniunii Europene considera ca ingrijirea medicala din tara lor este mai buna decat in alte tari, pe primul loc fiind din nou Belgia, cu doua treimi dintre locuitori avand aceasta opinie.

In ce ii priveste pe cei care cred ca sistemul medical din tara lor este mai prost decat in alte state, ponderea acestora este de 25 la suta la nivelul UE, cea mai mare crestere a acestei opinii inregistrandu-se in Romania, unde cu 5 la suta mai multi oameni fata de anul 2009 cred ca sistemul de sanatate romanesc este mai prost decat in alte tari.

Personalul medical bine pregatit (53 la suta), tratamente corespunzatoare si care dau rezultate (40 la suta), precum si echipamentul medical modern (25 la suta) reprezinta primele trei criterii care sunt asociate cu ingrijirea medicala de calitate. Curatenia, lipsa listelor de asteptare si proximitatea unui spital si a unui doctor reprezinta alte criterii importante luate in calcul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Care sistem?

In alte tari putem vorbi despre sisteme medicale de diferite feluri, dar in Romania???? Care sistem medical? Exista unul? Daca cineva poate sa-mi demostreze practic ca avem un sistem medical.... are 1000€.
Singurele ce aduc aminte de ceva de tip african sunt sinistrele cladiri construite de Ceausescu si neintretinute de cand a murit el, in care se aduna niste oamni suferinzi. Acolo din cand in cand apare cate unul care se pricepe la medicina si le mai spune ce sa-si cumpere. Si caruia trebuie sa-i dea spaga, ca salarul lui, recunosc, este de tot r-h-tul. ATAT.
Cand am fost la cineva in spital m-a rugat sa merg in afara spitalului sa fac o copie xerox dupa cuponul de pensie. ??????? Am ramas mut. Nu are spitalul un xerox? In anul de gratie 2014? Daca nu eram eu acolo batrana nu avea voie sa paraseasca spitalul. Care e diferenta intre Romania si Africa? Astia de la noi isi cumpara Lambirghini, nu? Aia din Africa, Toyota 4X4.

Dupa mine, TOTI miinistrii de sanatate de la lovitura de stat incoace, sa fie EXECUTATI. Ceausescu a fost executat pentru mult mai putin.

 

 

avem...da avem...sistem...havem...

Basescu,Bitman,Teo Trandafir etcetc...se dusera la Viena sa se faca ghine...deci havem...nevoie...Doar Monarhia salveaza Romania...Oleee...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor