Scandalul citostaticelor: Mamele copiilor bolnavi sunt disperate, Alianta Pacientilor acuza ministerul de crima

Marti, 23 August 2016, ora 07:14
7903 citiri
Scandalul citostaticelor: Mamele copiilor bolnavi sunt disperate, Alianta Pacientilor acuza ministerul de crima
Foto: pixabay.com

Romania continua de ani buni sa se confrunte cu o lipsa majora de medicamente esentiale pentru bolnavii de cancer, iar Ministerul Sanatatii, care ar fi trebuit sa ia masuri de foarte mult timp, ridica neputincios din umeri.

Peste 850.000 de romani, printre care 5.000 de copii internati in spitale, nu-si mai pot continua tratamentul din cauza lipsei citostaticelor.

"Situatia este destul de dramatica pentru acesti copii si in general pentru toti care au nevoie de tratamentul cu Lanvis", a declarat coordonatorul programului de oncologie de la Institutul Fundeni, Radu Nicolescu, citat de Digi24.

Ministerul Sanatatii da vina pe producatorul acestui medicament, pe care parintii disperati incearca sa il cumpere din strainatate sau pe Internet.

"Este vorba despre un medicament al carui producator a notificat inclusiv Romania in cursul anului trecut ca are probleme de productie. Mai sunt cutii de medicamente in tara. Le redistribuim la spitalele care au flux de pacienti mai mare. In paralel, Ministerul Sanatatii cauta in acest moment o solutie noua de aprovizionare. In ianuarie 2017 producatorul va fi din nou la capacitate maxima de productie si cu toata documentatia aferenta pregatita pentru a livra", a explicat, printre altele, Laurentiu Colintineanu, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, la postul Digi24.

Problema este ca un copil nu poate sta fara tratament pana cand Ministerul Sanatatii gaseste o solutie.

Intrebat de Ziare.com ce se poate face acum pentru acesti copii, Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), a spus ca nimic si a lansat acuzatii grave la adresa Ministerului Sanatatii.

"Nu se poate face nimic, decat sa-i acuzam de crima pe cei care nu si-au facut treaba in acest sens. Chiar este strigator la cer ca niste copilasi pot muri cu zile pentru ca unii nu si-au facut treaba in posturile in care sunt pusi.

Responsabilitatea continuitatii tratamentelor in Romania este a Ministerului Sanatatii, nu a producatorului, pentru ca ministerul a incheiat contracte cu producatorul, el i-a autorizat punerea pe piata.

Exista o lege care spune ca, daca vrea sa se retraga de pe piata, producatorul trebuie sa asigure in continuare 1 an de zile medicatia. Nu stiu care e situatia in momentul de fata, dar cred ca acest producator, care e din UK, a anuntat ministerul ca se va retrage si sunt convins ca a asigurat piata inca un an de zile. Deci cine nu si-a facut treaba? Cu siguranta Ministerul Sanatatii. Si cine raspunde pentru cei care sunt amenintati de moarte? Nimeni. Responsabilitate zero", a declarat Cezar Irimia pentru Ziare.com.

Situatia este mai mult decat dramatica.

"Ma suna mamicile plangand ca nu mai stiu ce sa faca sa isi salveze copiii. Ca vorbesc in strainatate, ca vor sa plece prin Ungaria, prin Bulgaria, sa se aprovizioneze. Si vine Ministerul Sanatatii si spune ca vor regandi ei strategia si vor face, si vor drege. Bun, si azi ce ii dau copilului? Pentru ca daca ii intrerup tratamentul e risc de deces", a dezvaluit presedintele APCR.

"Birocratia ucide"

Intrebat daca reprezentantii aliantei au discutat personal cu noul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, cunoscut chiar pentru infiintarea "Retelei Citostaticelor", Cezar Irimia a afirmat ca acest lucru nu s-a intamplat niciodata.

"De la instalarea noului ministru al Sanatatii si a echipei sale, nu am avut dialog. Noi am cerut dialog, transparenta, sa construim impreuna. Nu s-a intamplat asa. Dimpotriva. Ne-au persiflat, ne-au ignorat, chiar ne-au spus ca, uite, in final, reprezentantul pacientilor e secretar de stat in MS - Monica Grigore. Acel reprezentant al nostru de cine a fost mandatat, in afara de dl Voiculescu?", a intrebat retoric presedintele APCR.

Pe de alta parte, insa, ministrul Voiculescu a infiintat un post nou de secretar de stat special pentru politica medicamentului, post in care a fost numita recent Ioana Ursu.

Intrebat daca APCR a fost vreodata contactata de acest nou secretar de stat pentru a discuta impreuna despre problemele reale cu care se confrunta bolnavii, Cezar Irimia a negat categoric.

"Nu intelegeti ca nu ne-a contactat nimeni si nu vor dialog? Discutam doar prin conferinte de presa. Noi am facut conferinta de presa in 26 iulie, in 27 au dat Hotarare de Guvern (privind noile medicamente pentru afectiunile oncologice - n.red.). Daca nu faceam noi presiune, nu dadeau.

Acum, in 16 august, am spus ca lipsesc citostatice de pe piata si ca 150.000 de femei din Romania cu cancere mamare sunt lipsite de Tamoxifen. Seara a iesit purtatorul de cuvant, Laurentiu Colintineanu, si a spus: 'De maine va fi Tamoxifen in toate farmaciile'. Astazi ne-au sunat la call center-ul nostru paciente disperate ca nu isi gasesc Tamoxifenul. Despre ce vorbim? Despre minciuni? Despre atitudini pompieristice? Despre iresponsabilitate", a acuzat presedintele APCR.

In aceste conditii, alianta se gandeste sa dea Ministerul Sanatatii in judecata, asa cum s-a mai intamplat si in anii precedenti.

"Cu siguranta! Cu siguranta. Noi ne pregatim. Ii mai lasam o saptamana si ne pregatim pentru o actiune in judecata. Am mai inceput o data, dar din pacate domnul Nita a decedat inainte. Supararea noastra a fost maxima. Asa am inceput campania sub sloganul 'Birocratia ucide pacientii!'.

Au iesit atunci repede cu acel HG din 26, dar a fost praf in ochi. Avem medicamentele, dar nu le putem inghiti. De ce? Nu sunt protocoalele, nu s-au negociat rapoartele cost/volum la CNAS. Minciuna e la ea acasa. Noi suntem pacienti, dar nu suntem si prosti. Asta ne-a jignit foarte mult. Pe langa faptul ca nu exista transparenta, nu exista comunicare, ne mai cred si prosti: 'Gata, le-am zis-o ca de maine au!'. Ne-au mintit cu nerusinare", a sustinut presedintele APCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lipsa citostatice copii leucemie , #spital