Solidaritatea Sanitara avertizeaza: Romania risca sa-si piarda si pacientii, nu doar medicii

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 18:44
2857 citiri
Solidaritatea Sanitara avertizeaza: Romania risca sa-si piarda si pacientii, nu doar medicii
Foto: Arhiva

Romania risca sa asiste la o tragedie in domeniul sanitar din luna octombrie a acestui an, odata cu intrarea in vigoare a noii directive UE, avertizeaza Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania.

Medici care pleaca pentru salarii mai mari, asistenti care parasesc tara pentru conditii de lucru mai bune, pacienti care vor pleca pentru un tratament mai bun in alte tari, tratamentul fiindu-le platit de statul roman si deteriorarea inevitabila a capacitatii de tratament din Romania sunt doar cateva dintre evenimentele la care am putea asista daca autoritatile nu iau masuri, se arata intr-un comunicat al organizatiei remis, sambata, Ziare.com.

Eugen Nicolaescu: Salariile medicilor nu cresc anul acesta (Video)

"In ceea ce priveste personalul din sanatate, nu mai este vorba doar de un scenariu, ci de o realitate ce capata aspecte tot mai ingrijoratoare. Chiar si in ceea ce priveste pacientii, migratia a inceput, inregistrand deja cote alarmante in vestul tarii. Spre exemplu, mii de romani se trateaza in spitalele din Szeged, Gyula si Debrecen, preferand sa plateasca din buzunar costul unor servicii medicale de calitate", scrie in document.

In conditiile in care directiva UE obliga statul roman sa le ramburseze bani de tratament, procesul va capata o amploare nemaiintalnita, lipsind nenumarate spitale de potentiali pacienti si golind visteria Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate.

Medicii ameninta cu greva generala si cu demisia in bloc (Video)

Directiva UE 24/2011 va fi aplicabila din octombrie anul acesta, iar sistemul sanitar s-ar putea prabusi daca Romania nu reuseste sa aplice un plan coerent de reforma pe zona sistemului de finantare a sanatatii si pe cea a calitatii serviciilor medicale.

A aloca 50 sau 500 milioane de euro suplimentar pentru salarizare nu rezolva problema de fond, fiind necesara o reforma care sa reaseze insusi sistemul de finantare a sanatatii, sustin specialistii.

Nu este vorba doar de cresterea nivelului de salarizare, acesta fiind doar unul din pasii ce trebuie facuti pentru reasezarea sistemului sanitar.

Medicii ameninta cu greva: Ponta, Oprescu si Antonescu ii inteleg, dar nu sunt bani

Directiva 24/2011 pune o presiune deosebita pe statul roman in special in urmatoarele directii: decontarea serviciilor medicale pentru romanii care se trateaza in strainatate, crearea procedurilor specifice autorizarii prealabile, asigurarea unui standard de calitate a serviciilor medicale, dar si crearea sistemului de informare a pacientilor.

In plus, noua reglementare mai presupune existenta unui sistem functional de asigurari de malpraxis, asigurarea coerentei dintre masurile de reforma si principiile de functionare ale unui sistem de sanatate enuntate in directiva si existente la nivelul UE si construirea unui sistem de sanatate occidental pentru eventualii pacienti din Occident.

Arafat, despre salariile medicilor: E o problema reala, ministerul intelege nemultumirile

"Principala consecinta a directivei o va constitui faptul ca pacientii vor urma medicii romani in tarile de destinatie. Evident, este in primul rand vorba de pacientii care au cel putin un nivel mediu, permitandu-si un astfel de efort financiar, cei saraci urmand a incerca sa-si gaseasca alinarea in ceea ce va ramane din sistemul sanitar romanesc", este precizat in comunicat.

D.T.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#greva medici, #scandal sistem sanatate, #probleme sistem sanatate, #medici Romania, #directiva UE sanatate , #spital