Copii bolnavi de cancer sunt in pericol din cauza lipsei medicamentelor: De vina e nesimtirea celor care conduc sistemul

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 22:21
3888 citiri
Copii bolnavi de cancer sunt in pericol din cauza lipsei medicamentelor: De vina e nesimtirea celor care conduc sistemul

Trei copii, cu varste cuprinse intre sapte luni si cinci ani, asteapta pe paturile Oncopediatriei din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Dolj sa primeasca tratament pentru leucemie, parintii si medicii facand eforturi pentru a gasi medicamentele care lipsesc, la diverse asociatii.

Criza citostaticelor se rasfrange asupra copiilor cu leucemie, la Spitalul de Urgenta din Craiova, trei micuti asteptand la ora transmiterii acestei stiri sa primeasca tratament, iar in lipsa medicamentelor administrate gratuit prin programele nationale, medicii cauta ajutor la diverse asociatii, iar parintii pleaca in strainatate pentru a face rost de bani pentru a le putea cumpara.

Situatia a fost sesizata pe o retea de socializare de catre fiica doctorului Polixenia Stancu, singurul medic onocopediatru al spitalului.

"Cand o sun pe mama nu vorbim nici despre noi, nici despre familia noastra, nici despre ce s-a mai intamplat prin Craiova sau despre locurile in care am calatorit. Cand o sun pe mama vorbim despre cei trei copii cu leucemie care s-ar putea sa moara din cauza ca in spital nu exista citostatice.

Mama mea, Polixenia Stancu, e oncopediatru la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si se confrunta anul acesta cu cea mai mare lipsa de medicamente de pana acum. (...) Cei care sufera sunt mama si cei trei copii cu leucemie pe care-i trateaza: o fetita de sapte luni, un baiat de trei ani si jumatate si unul de cinci ani. (...) Ieri seara, mama mi-a spus ca daca o sa-i vina cazuri noi de leucemie, situatia e tragica. N-are cu ce sa-i trateze", a scris Elena Stancu, pe Facebook.

Medicul Polixenia Stancu spune ca medicamentele necesare copiilor lipsesc din spital, dar ca problema este una generala, la nivel national.

"Este o situatie generala pe tara, pe medicamente care sunt pe programul national de sanatate. Firmele s-au retras din Romania si n-au mai avut de unde sa faca comenzi. Eu am mai facut referate pe la spital sa rezolve, sa le achizitioneze in afara programelor. Au lansat niste licitatii, dar nu stiu cand vine, ce vine. Am avut trei copii cu leucemie si am avut nevoie de citostatice. Nu poti sa astepti si sa treaca termenul.

M-au ajutat diverse asociatii, am mai procurat medicamente de pe unde am putut, din Ungaria, din Germania, dar sunt mult mai scumpe. Cel mai mic are sapte luni. Este o fetita ai carei parinti au plecat din tara si acum ea se afla in grija bunicilor. Mai este un baietel de trei ani si jumatate si inca unul de cinci ani jumatate", a precizat, vineri, pentru Mediafax, dr. Polixenia Stancu, seful compartimentului de Oncopediatrie de la Spitalul de Urgenta din Craiova.

Pentru a-si trata copiii, parintii fac imprumuturi si cumpara medicamentele pe care ar trebui sa le primeasca in spital, mai spune medicul oncopediatru.

"Se imprumuta parintii. Unii au dat 60 de milioane (6.000 RON - n.r.) pe un medicament si acum trebuie sa recupereze banii de la stat. Dar de peste o luna ii tot amana. Si dupa ce vor primi banii, probabil cu ei vor cumpara alt tratament. Au plecat si ei din tara sa faca rost de bani", a mai afirmat dr. Polixenia Stancu.

Managerul spitalului sustine insa altceva. Bogdan Fanuta, managerul Spitalului de Urgenta Craiova, sustine ca unele medicamente exista in farmacia spitalului, iar pentru altele sunt licitatii in derulare. Mai mult, acesta afirma ca unul dintre medicamente, respectiv Lanvis, nu ar fi fost cerut niciodata de medicul sef de la Oncopediatrie.

"Cel putin de 10 ani nu a facut necesarul, astfel incat sa fie achizitionat. Nu a fost cerut", spune Fanuta, managerul SJU Craiova, adaugand ca "Metrotrexat, in momentul de fata, exista in farmacia spitalului, ultima aprovizionare a fost facuta in luna iunie. S-au adus 60 de seringi preumplute, la ora aceasta se gasesc in farmacia spitalului 48.

Pentru Cytosar, firma distribuitoare de la care am achizitionat ne-a dat negatie de pret, in sensul ca nu-l mai poate sustine la pretul la care s-a castigat pe licitatie. S-a pornit o noua licitatie, care la momentul in care discutam se afla in faza de evaluare financiara. Probabil ca in maxim o saptamana o sa fie si Cytosarul in farmacie".

Si asta nu este tot. Ce sa mai intelegem cand reprezentantul Unifarm, compania de la care Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova ar trebui sa cumpere medicamentele, sustine ca ei au medicamentele necesare, dar nu le-a fost comandate de catre spital.

Mesajul de la Unifarm a venit in urma postarii de pe Facebook. Adrian Ionel de la Unifarm spune ca are trei din cele patru citostatice care lipsesc spitalului (Metotrexat, Lanvis si Asparaginase), dar ca spitalul nu le-a comandat.

"Achizitiile de la Spitalul Craiova nu au lansat nici macar o comanda care sa genereze o livrare imediata. E o licitatie facuta pentru Asparaginase care nu s-a finalizat din 16 iunie pana acum, dar pentru restul nu. Noi nu le putem baga pe gat medicamentele necesare fara ca ei sa le comande, din pacate", a spus reprezentantul Unifarm, potrivit postarii de pe Facebook a fiicei medicului Polixenia Stancu.

Patruzeci de copii sunt tratati lunar in sectia de oncopediatrie a Spitalului de Urgenta din Craiova.

Asociatiile bolnavilor de cancer acuza

Situatia copiilor care asteapta tratamentul oncologic nu se intalneste doar in judetul Dolj, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania.

"Sunt doua medicamente care au disparut de pe piata. S-a anuntat ca nu se vor mai aduce in Romania, sunt medicamente de baza. M-au sunat chiar medicii sa ma avertizeze ca vor disparea aceste medicamente. Iar celelalte medicamente lipsesc in continuare. Stiu ca la Dolj, seful comisiei de Oncologie, profesorul Badulescu, a facut multiple referate la managerul spitalului judetean si nu s-a rezolvat problema. Foarte multe lipsesc.

Vreo 6-7 doar din oncopediatrie, unele lipsesc episodic, altele nu se mai gasesc deloc. Dar orice zi, pentru acesti copii conteaza. Le poate periclita chiar viata. Problema nu este numai la Dolj, ci si la Iasi, la Spitalul "Sfanta Maria", lucruri de baza. Nu vorbim de medicamente scumpe, vorbim de medicamente simple, indispensabile in schemele de tratament, atat la copii, cat si la adulti", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cezar Irimia, presedintele FABC din Romania.

Intrebat care este cauza lipsei de citostatice, presedintele FABC Romania spune ca ar trebui sa se impuna raspunderea ministeriala in astfel de cazuri.

"Nesimtirea. Nesimtirea celor care conduc sistemul. Nu le pasa de noi. Si daca nu au o responsabilitate ministeriala in ceea ce priveste cele 130 de decese, zilnic, din oncologie, atunci inseamna ca e nesimtire. Daca legea i-ar fi penalizat... In alta tara civilizata ministrul si-ar fi dat demisia", a mai spus Irimia.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#medicamente bolnavi cancer, #copii bolnavi cancer medicamente , #spital