Ziare.com

"Coplata" in spitalele private ar putea intra in vigoare de la 1 iulie. Cum ii ajuta pe pacienti acest sistem

de Teodor Serban
Joi, 06 Mai 2021, ora 23:10

   

"Coplata" in spitalele private ar putea intra in vigoare de la 1 iulie. Cum ii ajuta pe pacienti acest sistem
Incepand cu 1 iulie, in spitalele private ar putea fi introdus sistemul de "coplata" pentru pacientii care aleg sa se interneze in aceste unitati medicale. Aceasta reprezinta contributia personala si este, de fapt, diferenta dintre tariful serviciilor primite si suma decontata de Casa de Asigurari spitalului privat pentru respectivele servicii.

"Coplata" nu este insa o noutate, aceasta existand de fapt si acum in spitalele private, insa, fiind reglementata, se creeaza o piata concurentiala deschisa si atunci pacientul poate decide in cunostinta de cauza unde si ce servicii medicale va accesa din mediul privat.

"Este vorba despre un proiect. In acest moment este vorba despre o propunere care va fi supusa dezbaterii.

Reglementand aceasta coplata la spitalele private, pacientul va avea predictibilitate asupra costurilor de spitalizare.

Contributia personala exista de fapt si acum insa propunem sa fie aplicata intr-un mod mult mai transparent.

Pacientului i se va comunica de la inceput la ce costuri sa se astepte. Este vorba despre un estimat al costurilor, desigur, pentru ca este posibil ca pe parcurs sa mai apara modificari. De exemplu, dupa operatie, pacientul poate sta in ATI mai mult timp decat era prevazut initial.

Vorbim despre cazul concret in care asiguratul merge la un spital privat.

Coplata perceputa de spitalele private aflate in contract cu casele de asigurari va deveni mult mai transparenta, mai predictibila. Pacientul va sti cat urmeaza sa plateasca pentru serviciile medicale solicitate", a explicat pentru Ziare.com Mihaela Tanase, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Coplata" asiguratului la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, care se trateaza, in regim de spitalizare continua, intr-un spital privat aflat in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate urmeaza sa intre in vigoare odata cu noul Contract - cadru din sanatate, la 1 iulie 2021, conform proiectului de hotarare de guvern obtinut si studiat de Economica.net.

Concret, proiectul prevede ca spitalele private au obligatia de a informa asiguratii cu privire la contributia personala pe care o pot incasa pentru serviciile medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua (care depaseste 12 ore), acordate in sectii de acuti, finantate pe baza sistemului DRG.

Informatiile privind valoarea contributiei personale vor fi afisate de furnizorul privat pe pagina proprie de internet si la sediu, intr-un loc vizibil iar contributia personala a asiguratului se plateste de catre asigurat in mod direct sau printr-o asigurare incheiata in baza unui contract cu o societate de asigurari.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4673 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca bolnavii au un ajutor, atunci este bine.

Daca nu, atunci este alta prostie care trebuie rectificata!

 

cioara vopsita

Povesti de adormit copiii, dupa cateva zile nu mai au fonduri de la CAS,apa de ploaie. Oricum daca vrei sa te operezi la privat trebuie sa platesti integral, inclusiv cazarea si masa care nu sunt chiar de lux, ceva mai bune ca la stat. Dupa operatie, daca ai nevoie de doctor, aproape nu mai dai de ei, umbland brambrura. O gramada de bani dati, chiar daca ai platit sute de mii de lei la CAS degeaba,pana la pensionare, de care aproape nu ai beneficiat de ei. Un jaf nejustificat, asigurand furaciunile din sistemul de sanatate de zeci de ani, ramanand aproape in anii 80, de cand aproape nu s-a mai construit un spital ca lumea.

 

apa de ploaie.....

pe vremea comunistilor nu plateam 1 leu .
poate acum aveti sistem de sanatate de top si trebuiesc recuperate investitiile.
cei cu pensii de rachat ori salarii de sluga isi vor permite coplata s-au trebuie sa se roage mai vartos in biserici pentru sanatate.

 

Coplata ii ajuta pe pacienti tot asa cum ne-a ajutat "liberalizarea"

... cresterii nesimtite a preturilor la energia electrica si la gazele naturale !!!
O placuta suedeza holerei galbene ce manifesta o grija induiosatoare fata de "baetii destepti", adica fata de hoti !
Zici ca sunt frati cu ciuma rosie !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor