Corina Cretu contrazice iar Guvernul: Spitalele regionale se pot face si pana in 2021. Daca nu vor ei, macar sa lase autoritatile locale

Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 16:18
5849 citiri
Corina Cretu contrazice iar Guvernul: Spitalele regionale se pot face si pana in 2021. Daca nu vor ei, macar sa lase autoritatile locale
Foto: Arhiva Facebook/Corina Cretu

Anul trecut l-am incheiat cu anuntul Guvernului PSD-ALDE, ca, desi era scris in programul de guvernare, nu va fi nicio caramida pusa deoparte macar pentru constructia spitalelor regionale pana la incheierea mandatului actualului Executiv.

Si, desigur, aratati cu degetul pentru acest esec toti ceilalti, mai putin cei de la PSD si ALDE. Tehnocratii, Ciolos, institutiile europene si chiar unii de-ai lor, cum ar fi comisarul Corina Cretu, iesita din gratiile sefului PSD dupa ce l-a contrazis cu cateva cifre.

"Nu s-a intarziat pentru ca n-a vrut Guvernul sau n-a vrut Ministerul Sanatatii, ci pentru ca exista niste proceduri pe care acesti consultanti le-au respectat si pe mine ma mahneste ca anumite comunitati locale care nu au fost atat de implicate spun ca Ministerul Sanatatii si Guvernul nu vor.

Vrem, o sa atragem aceste fonduri si vom construi aceste spitale, dar cred ca trebuie sa le construim cu costuri cat mai mici pentru Romania, daca exista aceste fonduri europene. Eu sper ca s-a inteles exact si ca nu exista niciun exercitiu de imagine", spunea in decembrie ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, cand respingea fara drept de apel propunerea autoritatilor locale din Cluj de a prelua ele constructia spitalului regional.

Acum, europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu prezinta un raspuns oficial semnat de comisarul european Corina Cretu (PSD) in care aceasta arata nu numai ca spitalele regionale ar putea fi construite acum, si nu in 2020, dar si faptul ca proiectele ar putea fi preluate fara niciun fel de problema de catre consiliile judetene, daca Guvernul le-ar permite.

"Comisarul Corina Cretu a raspuns interpelarii mele scrise referitoare la spitalele regionale din Cluj-Napoca, Craiova si Iasi si confirma ca spitalele pot fi finantate in actuala perioada de programare (deci nu este necesara amanarea dupa anul 2020) si ca, la solicitarea guvernului roman, consiliile judetene din Cluj, Iasi si Dolj pot deveni beneficiarii acestor proiecte in locul Ministerului Sanatatii.

In scrisoare, comisarul Cretu mai arata ca Guvernul nu a depus inca niciun proiect la Comisia Europeana si ca nici studiile de fezabilitate nu au fost finalizate.

Cer Guvernului, ministrilor Rovana Plumb si Sorina Pintea, sa solicite Comisiei Europene modificarea Programului Operational Regional si desemnarea ca beneficiari consiliile judetene din Cluj, Dolj si Iasi. Cele trei consilii judetene sunt pregatite, vor sa depuna proiectele acum, si nu sa le amane", arata europarlamentarul liberal, intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Acesta mai explica si ca, daca se amana aceste proiecte, costurile vor fi mai mari, finantarea mai mica, astfel ca se vor pierde milioane de euro.

"In calitate de coordonator al Grupului PPE din Parlamentul Eurpean pentru elaborarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, le atrag atentia premierului Viorica Dancila, precum si ministrilor Rovana Plumb si Sorina Pintea ca dupa 2021 Romania va beneficia de mai putini bani de la UE. Acum Romania poate beneficia de pana la 85% cofinantare din partea UE, iar din anul 2021 doar de 70%.

Construirea spitalelor regionale dupa anul 2021 va costa Romania mai mult, iar responsabilitatea pentru aceasta risipa de milioane de euro o are doar guvernul PSD-ALDE", conchide Marinescu.

Cu toate acestea, mai multi ministri si consilierul de stat Darius Valcov au avut numeroase iesiri publice in care au sustinut ca nu exista nicio cale sa construiasca spitalele. Ba chiar Sorina Pintea insista ca de la Bruxelles i s-a spus ca nu poate.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...