Criza de imunoglobulina in Romania. FACIAS cere ordonanta de urgenta pentru rezolvarea ei

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 08:23
1760 citiri
Criza de imunoglobulina in Romania. FACIAS cere ordonanta de urgenta pentru rezolvarea ei
Foto: Ziare.com

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere Ministerului Sanatatii (MS) emiterea unei ordonante de urgenta pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei si pentru stabilirea unei strategii comune privind aprovizionarea farmaciilor cu acest tratament, potrivit unui comunicat al FACIAS.

In plus, FACIAS anunta ca va acorda consiliere juridica gratuita tuturor celor care vor dori sa dea in judecata MS si celelalte autoritati responsabile de repercusiunile pe care aceasta criza le va avea.

"In acest moment, in tara noastra, sunt peste 500 de persoane care nu pot urma tratamentul cu imunoglobulina. Iar o mare parte dintre acestia sunt copii. Viata lor este in orice moment pusa in pericol de lipsa acestui medicament care nu se gaseste pe piata inca din vara acestui an, cand ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente in Romania au anuntat ca se retrag de pe piata.

De atunci, in mod iresponsabil fata de viata bolnavilor, Ministerul Sanatatii nu a gasit nicio solutie in ciuda avertizarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care subliniaza ca imunoglobulinele sunt medicamente esentiale", releva sursa citata.

FACIAS atrage atentia ca pacientii cu imunodeficiente primare depind de imunoglobulina la fel cum pacientii cu diabet sunt dependenti de insulina.

"Anuntul ministerului prin care, in Romania, vor ajunge in luna noiembrie 900 de flacoane este cel putin iresponsabil si ridica, din partea bolnavilor, o problema legitima cu privire la modalitatea de repartizare a acestor doze, in conditiile in care un bolnav are nevoie de cel putin 4 doze lunar.

FACIAS a solicitat Ministrului Sanatatii sa propuna in Guvern adoptarea de urgenta a unei ordonante care sa rezolve criza imunoglobulinei din Romania si sa elaboreze, impreuna cu producatorii, o strategie comuna in ceea ce priveste aprovizionarea cu imunoglobulina a pietei din Romania pe termen scurt si lung", se arata in comunicat.

In lipsa acestui tratament, pacientii dependenti de imunoglobulina risca sa fie imobilizati la pat si, in cele din urma, sunt in pericol de moarte, precizeaza sursa citata.

Primele doze de imunoglobulina vor ajunge in aceasta luna la pacienti, l-au asigurat, pe 1 noiembrie, producatorii pe ministrul Sanatatii, Florian Bodog, in cadrul unei intalniri la care au participat si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti.

Ministerul Sanatatii mentiona pe 31 octombrie ca lipsa imunoglobulinei de pe piata romaneasca este determinata de probleme de productie inregistrate de firmele care o fabrica si a solicitat acestora "mai multa responsabilitate" si respectarea prevederilor legale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#criza imunoglobina , #spital