Criza Hexi Pharma. Cine va construi un scut ca sa ne apere de noi insine?

Vineri, 13 Mai 2016, ora 19:40
4977 citiri
Criza Hexi Pharma. Cine va construi un scut ca sa ne apere de noi insine?

Opinia publica e inca sub efectul scandalului Hexi Pharma. E destul de neplacut, chiar si pentru persoanele sanatoase, sa descopere ca spitalele romanesti sunt bombe bacteriologice.

Dan Condrea, patronul Hexi, e pe cale sa intre in cultura populara ca raul absolut. Cata lacomie, cata lipsa de empatie trebuie sa ai ca sa pui in pericol viata pacientilor si a medicilor, de-a valma.

Cireasa de pe tort a fost pusa in aceasta saptamana tensionata de Sorin Oprescu, se pare unul dintre parintii fondatori ai companiei de dezinfectanti. "Este exagerata chestiunea cu infectii care provoaca moartea" - Asa gandeste marele primar cercetat penal pentru coruptie, marele medic care a controlat cateva decenii tot ce misca in stabilimentele de sanatate din Capitala.

Peste 30 dintre ranitii in incendiul din Club Colectiv au murit in urma infectiilor nosocomiale. Asta da exagerare, domnule Oprescu!

Dacian Ciolos mi se pare singurul personaj politic pozitiv din aceasta poveste. A reusit sa salveze onoarea propriei echipe de tehnocrati prin publicarea rezultatelor analizelor a zece substante vandute de compania Hexi sutelor de spitale din tara.

Toate au avut concentratii mult mai mici decat ceea ce scria pe eticheta. Unele erau chiar apa de ploaie.

Decizia lui Dacian Ciolos de a face lumina in acest megascandal de coruptie il pune pe fostul ministru Achimas Cadariu intr-o lumina extrem de proasta. Chirurgul de la Cluj a dovedit ca e un adevarat om al sistemului, asa cum a spus ca ar fi de fapt Dacian Ciolos, un sistem mafiot care sustrage in fiecare an o buna parte din cele aproape sapte miliarde de euro, cat e in acest moment bugetul Sanatatii.

Pentru comparatie, la inceputul anilor '90, sistemul de sanatate era finantat de contribuabili cu mai putin de un miliard de dolari. Simte cineva ca a crescut calitatea serviciilor medicale de sapte ori in ultimele doua decenii? Sau simtim doar faptul ca oamenii care controleaza sistemul s-au imbogatit de sute de ori?

Acum, la aproape o saptamana de la demisia lui, mie imi pare ca ministrul Achimas a dorit sa ingroape scandalul. Declaratia cu "doar cinci procente" a fost una care trebuia sa stopeze reactia negativa a opiniei publice. Dar a fost prea tarziu. Facuse explozie.

Dar de ce? Pentru ca diluarea dezinfectantilor folositi in spitale era un adevar stiut de toata lumea, dar nimeni, pana la jurnalistii de investigatie de la "Gazeta Sporturilor", nu a reusit sa stranga dovezi.

Mureau foarte multi oameni internati, iar sansele de supravietuire dupa o interventie chirurgicala mai complicata, care necesita un timp mai indelungat de reanimare in sectiile ATI, scadeau foarte mult.

Oamenii nu mureau in urma interventiilor chirurgicale, ci in urma infectiilor cu bacterii. Realizati cat de neajutorat e un chirurg din Romania? Si de ce face tot posibilul sa plece? Opereaza doua-trei ore, probabil are, uneori, cateva interventii pe zi, face totul cum trebuie, iar pacientul moare din cauza coruptiei din sistemul lui Achimas-Cadariu, al lui Banicioiu, al lui Nicolaescu.

Astazi, avem sansa sa intelegem mai bine ca, dupa mintea liderilor politici din Romania, tara n-ar mai fi existat demult sau ar fi ramas la nivelul de republica bananiera. Avem nevoie de scutul de la Deveselu si pentru a fi aparati de noi insine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#criza Hexi Pharma, #scandal dezinfectanti Hexi Pharma , #spital