Cum poate fi folosit cardul national de sanatate

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 17:56
9779 citiri
Cum poate fi folosit cardul national de sanatate

Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite asiguratilor prin posta, cu confirmare de primire, incepand cu data de 20 septembrie.

In lunile septembrie si octombrie vor fi trimise 12,5 milioane de carduri, pentru ca in urmatorii patru ani sa se ajunga la 13,6 milioane de unitati, incluzand persoanele care vor implini varsta de 18 ani si/sau vor dobandi calitatea de asigurat.

Cardurile de sanatate vin prin posta. Iata cand vor fi distribuite

Posta Romana va livra cardurile la locuinta fiecarui asigurat, in baza cartii de identitate si a semnaturii de primire.

In cazul in care asiguratul nu va fi gasit acasa, distribuitorul va face dovada ca a mers la domiciliul acestuia de doua ori pentru a preda cardul de sanatate si il va returna la sediul casei de asigurari in termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrarii.

Dupa acest termen, asiguratul isi poate ridica propriul card de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

Ce obligatii au pacientii

Conform Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), serviciile medicale vor fi validate si decontate doar in baza cardului national de sanatate, care reprezinta codul de acces pentru toate sistemele informatice ale institutiei si contine datele de identificare ale fiecarui asigurat.

Cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestarii tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS). Astfel, fiecare persoana care se prezinta la medic va trebui sa aiba asupra sa cardul de sanatate.

"Cardul va fi trecut prin cititorul de card din cabinetul medicului, iar pacientul isi va introduce codul PIN. Medicul, numai cu acordul pacientului, va inscrie pe card eventualele boli grave - cum ar fi cancer, diabet, fie transplant de organe. Prin cardul national de sanatate se va verifica efectuarea serviciilor medicale de catre furnizorii acestor servicii", a declarat vineri presedinta Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila.

De ce a sunat-o Ponta pe mama lui (Video)

Cardul poate fi folosit atat la medicul de familie, cat si la un specialist sau in spital.

Pana in prezent, cardul a fost pilotat pe un esantion de 8.000 de persoane care faceau dializa.

CNAS a incheiat vineri, la sediul Guvernului, contractul-cadru cu Posta Romana, pentru serviciile de distribuire a cardului de sanatate la nivel national pentru o perioada de patru ani.

Citeste si:
Miza alegerilor din Germania pentru România
Miza alegerilor din Germania pentru România
Bucureștiul se teme de o Europă cu mai multe viteze, de o criză economică adăugată la cea sanitară și de complicațiile pe care le poate produce Rusia la periferia estică a UE. România...
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
USR PLUS va depune o nouă moţiune de cenzură alături de AUR, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că procedura depunerii moţiunii care este deja în Parlament este...
Sursa: AGERPRES
Comentarii