Cum va fi reorganizat Institutul Cantacuzino, pentru a produce din nou vaccinuri

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 13:50
2903 citiri
Cum va fi reorganizat Institutul Cantacuzino, pentru a produce din nou vaccinuri
Foto: bucurestifm.ro

Institutul Cantacuzino va fi reorganizat printr-un proces in urma caruia activitatea de cercetare-dezvoltare va ramane autonoma si sustinuta de minister, iar productia va fi manageriata de catre compania de stat Antibiotice Iasi, a declarat marti premierul Victor Ponta, ministru interimar al Sanatatii.

"Institutul va fi reorganizat in asa fel incat sa supravietuiasca si sa aiba o perspectiva foarte clara pentru viitor, implicit ideea de a produce vaccinuri in Romania la un pret cu totul si cu totul diferit de ceea ce eram obligati sa importam", a spus Ponta.

El a asigurat ca participatia statului la Antibiotice nu va fi vanduta.

Premierul nu a avansat insa un termen in care sa fie reluata productia de vaccin, spunand ca estimarea va fi prezentata de "cei care se pricep la asta".

Fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi anunta, in 4 septembrie, ca aproape un milion de doze de vaccin antigripal vor fi achizitionate pentru imunizarea gratuita a populatiei la risc, in cadrul campaniei nationale a Ministerului Sanatatii, care va incepe dupa 15 octombrie.

Ulterior, el a declarat ca licitatia pentru anumite vaccinuri a esuat din cauza unor contestatii si ca se lucreaza la o procedura de urgenta pentru reluarea acestei actiuni.

Dozele pentru vaccinare vor fi cumparate din strainatate, deoarece Institutul Cantacuzino si-a inchis linia de productie.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino este un producator autonom, cu gestiune financiara si economica independenta, care are ca obiect de activitate productia de vaccinuri si activitate de cercetare-dezvoltare.

In luna iulie, Cepoi spunea ca solutia propusa de minister privind Institutul Cantacuzino este ca societatea Antibiotice Iasi sa investeasca in unitatea de productie si sa preia si Unifarm, creand astfel o structura de productie si distributie a medicamentelor, vaccinurilor si imunomodulatoarelor.

Institutul Cantacuzino va deveni astfel o societate pe actiuni, in care unul dintre actionari va fi Antibiotice Iasi, iar Unifarm va fi preluat ca distribuitor.

Institutul, unul dintre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.

In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.

Dupa reluarea productiei de vaccin antigripal, a aparut o noua problema: multe loturi de vaccin antigripal fabricat la Cantacuzino au fost retrase in ianuarie 2012, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B.

In aprilie, sindicalistii de la institut au pus inchiderea liniilor de productie a fiolelor pe seama managementului defectuos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Institut Cantacuzino reorganizat, #Institut Cantacuzino Antibiotice Iasi, #Institut Cantacuzino producere vaccinuri , #spital