De ce mor bebelusii in Romania. Cauzele, usor tratabile in tarile dezvoltate

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 09:03
4375 citiri
De ce mor bebelusii in Romania. Cauzele, usor tratabile in tarile dezvoltate
Foto: Jesusthrumary

De obicei, Romania este codasa in clasamentele performantelor statelor europene, dar fruntasa acolo unde n-ar trebui. Tara noastra se mentine pe primul loc in UE la mortalitatea infantila, inregistrand in continuare cea mai mare rata din tot spatiul european.

In spitale noastre, 9,4 la 1.000 de copii nascuti vii au murit in 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, in Romania mor anual, in medie, 1.900 de bebelusi, adica unul la fiecare cinci ore. Asociatia Salvati Copiii, contactata de Ziare.com, a dezvaluit care sunt cele mai frecvente probleme, majoritatea fiind cauzate de prematuritate.

Romania, tara unde copiii nu mai apuca sa se nasca

Asadar, cauzele directe ale mortalitatii la bebelusi sunt bolile de natura congenitala, adica boli ereditare si malformatii, sau aparute dupa nastere, cum ar fi afectiuni ale aparatului respirator, ale aparatului digestiv sau boli infectioase si parazitare, care sunt considerate usor tratabile in tarile dezvoltate.

"Apoi, avem decesele prin accidente. Ca si cauze intermediare, vorbim despre deficiente ale sistemului sanitar. Este cunoscut si mult discutat faptul ca sistemul sanitar romanesc are multe probleme de la subfinatare, la nivelul de performanta, lipsa medicilor si asistentelor medicale, lipsa dotarilor si aparaturii necesare, lipsa igienei din punctele medicale si lista poate continua" sustin reprezentantii asociatiei.

Campania Ziare.com "O sansa la viata": Ministerul Sanatatii da banii bebelusilor inapoi!

De asemenea, de vina pentru moartea bebelusilor mai sunt saracia si nivelul scazut de

educatie a mamelor, care nu merg la controale in timpul sarcinii si nu respecta regulile de igiena pentru ingrijirea nou-nascutilor.

O treime din aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe-suport

pentru mame si copii, precum si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de

nou-nascuti cu echipamente medicale performante, afirma asociatia.

"De aceea, Organizatia Salvati Copiii Romania s-a alaturat programului international

Every One, care are ca scop salvarea copiilor de pana in cinci ani din intreaga lume, demarand acum doi ani o campanie ampla, 'Fiecare copil conteaza', desfasurata pe doi piloni esentiali in ceea ce priveste mortalitatea infantila: programe de informare a mamelor din comunitatile defavorizate si dotarea maternitatilor cu

echipamente medicale peformante", afirma ONG-ul.

Pneumonia ramane principala cauza a mortalitatii infantile in Romania

De la debutul proiectului si pana in prezent, peste 550 de mame si aproximativ 350 de gravide din mai multe comunitati rurale au beneficiat de sprijinul Salvati Copiii, iar prin campania de strangere de fonduri "Bun venit pe lume", 15 maternitati din toata tara au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilatie sau alte echipamente performante care pot ajuta medicii in eforturile lor de salvare a vietilor bebelusilor nascuti prematur.

Cel mai recent raport Peristat, European Perinatal Health Report, care are la baza 29 de tari europene, arata ca si rata mortalitatii materne este printre cele mai ridicate din spatiul european. Daca in Islanda nu s-a inregistrat nicio moarte materna din 2006 pana in 2010, in Romania, Franta si Marea Britanie, peste 40 de femei mor in fiecare an.

Mortalitatea infantila in Romania, dubla fata de media UE

Totodata, mortalitatea infantila (in cazul sarcinilor de cel putin 22 de saptamani) a fost, in 2010, deosebit de ridicata in Romania, fiind cea mai mare dintre tarile europene. Astfel, 9,8 bebelusi din 1.000 au murit la nastere, potrivit raportului Peristat.

In plus, Romania este tara cu cele mai multe adolescente insarcinate, 10% dintre mame avand sub 20 de ani in 2010. Cea mai mica rata a tinerelor mame s-a inregistrat in Elvetia, unde numai 1,1% au avut sub 20 de ani.

#cauze mortalitate infantila Romania, #mortalitate infantila Romania, #boli nou nascuti Romania, #boli bebelusi Romania , #spital