De la scoala la spital: Mai multi elevi s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 15:27
1675 citiri
De la scoala la spital: Mai multi elevi s-au intoxicat cu monoxid de carbon
Foto: Buna Ziua Cluj

Sapte elevi de la o scoala din Feliceni (Harghita) au ajuns la spital, joi, dupa ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la centrala termica a unitatii, iar alti cinci care s-au simtit rau au primit ingrijiri pe loc, cursurile la unitatea in care invata 150 de copii fiind ulterior suspendate.

Seful Centrului Operational al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita, colonelul Ovidiu Dudu, a declarat ca in jurul orei 10:00 medicul de familie din comuna Feliceni a sunat la 112 si a anuntat ca 12 elevi de la Scoala Generala "Fulop Aron" din localitate au stari de voma si ameteli.

La unitatea de invatamant au ajuns o ambulanta SMURD si o autospeciala de prima interventie de la ISU, patru ambulante de la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ), un echipaj de politie si o echipa de la firma de distributie a gazului de la Odorheiu Secuiesc, care a oprit alimentarea.

Reprezentantul ISU Harghita a spus ca din primele cercetari s-a constatat o acumulare de gaz in biblioteca aflata la etajul intai al scolii, deasupra centralei termice, de acolo raspandindu-se in salile de clasa, iar copiii fiind primii afectati de monoxidul de carbon.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Harghita, Bartolf Hedwig, a relatat, la randul sau, ca invatatoarea de la clasa pregatitoare a observat prima ca elevii "nu se comporta ca de obicei, sunt obositi si apatici" si a chemat medicul de familie din comuna, care, identificand simptomele unei intoxicatii cu monoxid de carbon, a sunat la 112.

"Totul a fost cauzat de scurgeri de gaz de la centrala termica. Interesant este ca ieri (miercuri - n.r.) au venit instalatorii si au verificat daca centrala functioneaza corespunzator si nu au sesizat deficiente", a spus Bartolf Hedwig.

Echipajele de prim-ajutor au constatat, in urma examinarii copiilor, ca 12 elevi din diferite clase s-au intoxicat cu monoxid de carbon, sapte dintre ei fiind transportati la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

"Este vorba despre 12 elevi care acuzau dureri de cap si greata. Sapte dintre ei au fost transportati la spitalul din Odorheiu Secuiesc, iar alti cinci au reusit sa isi revina dupa ce li s-a acordat primul ajutor si au fost scosi la aer. Diagnosticul este intoxicatie cu monoxid de carbon", a declarat directorul SAJ Harghita, dr. Peter Szilard.

Managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, a precizat, la randul sau, ca cei sapte elevi din Feliceni au fost internati la Compartimentul de Primiri Urgente, fiind vorba despre un baiat si sase fete cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, care "se afla sub perfuzii si observatie permanenta si in prezent sunt in afara oricarui pericol".

Toti elevii, profesorii si personalul din unitatea de invatamant, la care invata 150 de copii, au fost evacuati, iar conducerea Scolii generale "Fulop Aron" din Feliceni a suspendat cursurile, pentru a le permite reprezentantilor de la firma care a montat centrala termica sa depisteze si sa remedieze defectiunile.

Primarul comunei Feliceni, Sandor Jozsef, a declarat ca "inca nimeni nu stie cu exactitate ce s-a intamplat" si ca cei care au montat centrala termica sustin ca ar fi putut sa se produca defectiuni din cauza gerului, "norocul tuturor fiind ca au existat senzori de depistare a monoxidului de carbon la cazanele centralei, care au dat alarma" si copiii au putut fi rapid evacuati din cladire.

El a adaugat ca reprezentantii distribuitorului de gaz si ai firmei care a montat central termica in scoala vor face mai multe probe si masuratori, inainte de reluarea cursurilor.

Conducerea ISJ Harghita a dispus o ancheta interna in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#elevi intoxicati monoxid carbon , #spital