Deficit record la Fondul de Sanatate. Situatia se simte deja in piata, nimeni nu mai face achizitii in spitale

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 21:08
5927 citiri
Deficit record la Fondul de Sanatate. Situatia se simte deja in piata, nimeni nu mai face achizitii in spitale
Foto: Arhiva Ziare.com

Deficitul Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a ajuns, la sfarsitul lunii iulie, la suma record de 1,564 de miliarde de lei, potrivit executiei bugetare pe primele sapte luni.

Nu pentru ca sumele colectate la principalul capitol din venituri (contributiile de sanatate) ar fi fost sub asteptari, ci, in primul rand, pentru ca statul nu a virat decat o parte mica din subventiile promise prin legea bugetului.

Din suma totala promisa, de 2,815 miliarde lei, de la bugetul de stat au fost transferate la Fond doar 0,779 miliarde de lei, in primele sapte luni. Adica, aproximativ jumatate din ceea ce revenea, distribuit egal, primului semestru.

Asa se face ca deficitul, estimat in mod suprarealist la doar 0,4 milioane lei, a fost, la jumatatea acestui an, similar celui realizat pe intreg anul trecut (1.074 miliarde lei deficit la sfarsitul lui iunie, comparativ cu 1,155 miliarde lei deficit total in 2016).

De altfel, luna iulie a consemnat singura un deficit de aproape 490 de milioane de lei, echivalentul unei treimi din deficitul total pe primele sapte luni.

Medicul Mihai Negrea, specialist in management sanitar, afirma ca "situatia se simte deja in piata, furnizorii incaseaza deja foarte prost".

"Si, daca va uitati, nimeni nu mai face achizitii in spitale. Daca si-au programat sa-si cumpere CT-uri (comupter tomograf - n. red.), de exemplu, stau cu banii in cont, chiar daca erau bugetati pentru anul asta, sa vada cum le ajung fondurile.

Toata lumea asteapta rectificarea bugetara, pentru ca sunt multe cheltuieli angajate pana la sfarsitul anului", a mai spus Mihai Negrea.

Se achizitioneaza doar aparatura (CT, RMN etc.) si alte bunuri prin programe nationale derulate de Ministerul Sanatatii, dar spitalele se limiteaza la consumabile.

Subventiile - acordate doar pentru acoperirea salariilor din sistemul public de sanatate

Subventiile sunt acordate pentru acoperirea veniturilor cadrelor medicale din sistemul public. In mod normal, salariile ar trebui asigurate din tarifele serviciilor medicale decontate de Casa Nationala de Sanatate pentru spitale.

Tehnic, ele apar la capitolul "Bunuri si servicii", care nu par a fi deraiat semnificativ. Cheltuielile totale, dupa cum se observa sunt mult depasite fata de estimare - 17,060 miliarde, comparativ cu cele 28,809 miliarde lei prevazute in bugetul pe tot anul 2017.

Restul necesarului pentru acoperirea salariilor se face printr-un capitol de "Transferuri", unde s-au prevazut 3,342 miliarde de lei, dar pana la sfarsitul lunii iulie se bifasera deja 2,920 de miliarde lei, ceea ce inseamna ca depasirea va fi uriasa, pana la finalului lui 2017.

Citeste mai departe despre Deficit record la Fondul de Sanatate. Cheltuieli mai mari decat cele estimate si subventii la jumatatea celor bugetate pe cursdeguvernare.ro.

Citeste si Tudose: rectificarea bugetara se va face pana la finele lui septembrie si va fi pozitiva

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#deficit fond sanatate 2017, #deficit FNUASS, #deficit fond unic asigurari sociale sanatate , #spital
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Stati linistiti ca sint bani. Statul mai imprumuta un miliard jumate