Dezinteres sau inconstienta? In spitalele din Romania lipseste serul antirabic

Miercuri, 20 August 2014, ora 10:18
3540 citiri
Dezinteres sau inconstienta? In spitalele din Romania lipseste serul antirabic

Pacientii care au ghinionul sa fie muscati in aceste zile de animale si, mai mult, sa aiba nevoie de ser antirabic au o problema in plus: serul lipseste din spitale, inclusiv de la Institutul de boli infectioase Matei Bals din Capitala.

Situatia ne-a fost semnalata la redactie de un pacient din Pitesti, care a venit inutil in Capitala, cu trimitere de la Spitalul Judetean Arges, pentru ca nu i s-a putut administra nicaieri serul antirabic.

"Situatia nu este doar la Matei Bals. Institutul Matei Bals a fost ultima unitate din tara care a mai avut ser. In momentul de fata, in Romania lipseste si serul antirabic, si serul antibotulinic, la nivelul intregii tari", a confirmat pentru Ziare.com medicul Catalin Apostolescu, purtatorul de cuvant al Institutului Matei Bals.

Intrebat cum s-a ajuns in aceasta situatie, acesta a explicat ca responsabil ar fi Ministerul Sanatatii.

"Ministerul Sanatatii este cel care este coordonatorul acestor programe si care trebuie sa cumpere astfel de seruri. Si au fost informati. Institutul Matei Bals trimite de cel putin doi ani de zile astfel de sesizari la minister", a mai declarat dr. Apostolescu.

Totusi, acesta a facut cateva precizari importante.

"Daca e un pacient muscat, sunt doua posibilitati de profilaxie. Una este asa numita profilaxie activa, care este vaccinul, si a doua este profilaxia pasiva, care este serul. Diferenta este ca prima stimuleaza organismul sa produca anticorpi, in timp ce prin ser i se administreaza organismului anticorpi gata facuti.

Nu toate muscaturile de animal au risc atat de mare de rabie incat sa fim obligati sa intervenim cu anticorpi gata facuti, adica cu ser. Marea majoritate a celor muscati beneficiaza de vaccin antirabic, iar acesta exista. Nu exista ser antirabic, care se da in foarte putine cazuri, cele in care medicul considera ca riscul de turbare este mare spre foarte mare. Dar inclusiv acesti pacienti primesc oricum vaccinul antirabic", a explicat dr. Apostolescu.

Intrebat care sunt riscurile la care sunt expusi pacientii muscati de animale si care nu primesc la timp serul antirabic, acesta a raspuns: "Pot sa turbeze".

Din fericire, statisticile arata ca in ultimii 2-3 ani nu a mai fost niciun caz de rabie in Romania, ne-a mai declarat medicul.

Dr. Catalin Apostolescu a atras atentia si asupra faptului ca lipseste si serul antibotulinic, si ne-a indrumat catre Ministerul Sanatatii pentru a afla cum s-a ajuns in aceasta situatie.

"Intrebati-i si de ce Institutul Cantacuzino este pe butuci. El era principalul producator de seruri din Romania. Cum el nu mai produce, serurile trebuie cumparate de afara, la preturile de afara", a mai afirmat acesta.

Institutul Cantacuzino nu produce vaccinuri nici anul acesta

Ministerul Sanatatii se disculpa

Reprezentantii Biroului de presa al Ministerului Sanatatii au explicat pentru Ziare.com ca spitalele sunt singurele responsabile de achizitia serurilor si ca nu a fost semnalata vreo problema in acest sens.

"Spitalele isi achizitioneaza singure serul antirabic si antibotulinic, de la producatori. Nu se face licitatie centralizata. Fiecare unitate sanitara face achizitiile in functie de nevoi. Nu am auzit de la unitatile producatoare ca au probleme sau deficit in a aproviziona unitatile sanitare.

Ministerul nu achizioneaza centralizat. Aceste seruri nu pot fi achizitionate centralizat, ele se achizitioneaza numai de catre unitatile de boli infectioase si in functie de nevoi, din bugetul propriu al acestor unitati", au declarat acestia.

Blocaj pe piata?

Dr. Marius Pascu, purtator de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta din Pitesti, Arges, a confirmat pentru Ziare.com existenta acestei crize.

"Va confirm ca nici Spitalul Judetean din Pitesti nu are ser antirabic. E o problema la nivel national, care inteleg ca tine de furnizor. In legatura cu serul antibotulinic, spitalul nostru nu il achizitioneaza pentru ca sunt cazuri foarte rare si atunci cand exista o suspiciune pacientul este trimis la Institutul Matei Bals, pentru confirmare", a declarat dr. Pascu.

Intrebat cine ar trebui sa cumpere serurile, acesta a confirmat faptul ca "achizitia se face de catre fiecare unitate sanitara in parte".

"Dar ministerul s-a implicat atunci cand au existat blocaje pe piata din cauze care tin de furnizori. Probabil se va ajunge si in cazul acesta sa se apeleze la ajutorul ministerului, daca persista problema. Achizitia produsului respectiv se face prin procedura electronica, dar depinde de oferta de pe piata", a explicat purtatorul de cuvant al SJ Pitesti.

Rugat sa explice clar cine este responsabil pentru faptul ca pacientii argeseni nu pot beneficia de serul antirabic, acesta a raspuns "Pentru ca nu s-a putut achizitiona", negand categoric ca motivul ar fi lipsa banilor.

"Nu, nici vorba, ci din cauza inexistentei pe piata a produsului. Inteleg ca a fost un lot pe piata, care a expirat in august. Aceasta este informatia pe care am obtinut-o de la seful sectiei de boli infectioase.

Probabil ca se va ajunge sa se solicite sprijinul ministerului, in primul rand de catre clinici din Bucuresti, de la Institutul Matei Bals, de la cei care au o cazuistica mai mare decat spitalele judetene", a conchis dr. Pascu.

In aceste conditii, ne putem gandi ca pacientii muscati de animale care prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de turbare nu pot face altceva decat sa se roage ca acest lucru sa nu li se intample tocmai lor, cata vreme autoritatile par sa bazeze tot pe hazard.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#lipsa ser antirabic spitale Romania, #vaccin antirabic, #lipsa ser botulinic , #spital