Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Directorul Agentiei de Transplant a aflat de transplantul pulmonar in urma cu doua zile

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 22:40
2887 citiri
Directorul Agentiei de Transplant a aflat de transplantul pulmonar in urma cu doua zile
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Agentiei Nationale de Transplant, Radu Deac, spune ca in ultimele sase luni numarul donatorilor de organe a scazut, aceasta problema fiind, insa, la nivelul intregii Europe, nu doar in tara noastra. El a mai afirmat ca a aflat de transplantul pulmonar in urma cu doua zile.

Deac a precizat ca in prezent in Romania exista 36 de pacienti care au nevoie de transplant de plaman. "Fara donatori nu exista transplant", a subliniat Radu Deac, adaugand ca un donator de organe poate salva cinci sau sase vieti.

"Pentru noi este important ca dupa seria de transplanturi incepute in 1999, transplant de ficat, de inima, de rinichi si celelalte tesuturi, piele, os, valve cardiace, medicina de transplant din Romania s-a imbogatit cu aceasta noua procedura", a spus Radu Deac, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa realizarea primului transplant de plaman facut in Romania miercuri, la Spitalul Sf. Maria.

El a precizat ca a aflat despre aceasta operatie in urma cu doua zile, cand au inceput pregatirile si nu a dorit sa dea alte detalii.

Citeste si Primul transplant de plamani din Romania, facut in aceasta dimineata in secret la Spitalul Sfanta Maria

Intrebat daca acum, ca a avut loc primul transplant de plaman in Romania, ceilalti pacienti care au fost deja transplantanti vor mai putea fi tratati la Viena, presedintele ANT a spus ca aceasta informatie este doar un zvon.

"Asistam la persoane care nu au competenta, nu sunt din domeniu, nu au competenta sa aprecieze fenomene din acest domeniu si totusi o fac, in dauna starii psihice care asteapta transplantul. Legea permite, nu este vorba de asa ceva. In costul platit de Ministerul Sanatatii au fost incluse si deplasarile si revenirile la control. Sunt zvonuri care nu trebuie luate in considerare. Mi-e greu sa combat toate zvonurile care apar in Romania. Exista medici specializati in Romania pentru recuperarea postoperatorie", a spus Radu Deac, precizand ca inclusiv pentru barbatul operat miercuri "se vor gasi solutii".

Medicii de la Spitalul Sfanta Maria au facut miercuri primul transplant pulmonar din Romania, donatorul fiind un barbat de 46 de ani care intrase in moarte cerebrala. Pacientul, un iesean de 37 de ani care in ultimii trei ani a trait conectat la aparatul de oxigen, a depus in 2015 o cerere pentru transplant in strainatate la clinici din strainatate, dar singura care a raspuns a fost AKH Viena, care l-a refuzat pentru ca pe lista de transplant mai erau patru romani.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#numar donatori Romania scazut , #spital