Efectul concret al masurilor PSD: O infirmiera debutanta castiga cu 50% mai mult decat una cu 32 de ani vechime la urgente

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 16:09
15150 citiri
Efectul concret al masurilor PSD: O infirmiera debutanta castiga cu 50% mai mult decat una cu 32 de ani vechime la urgente
Foto: Arhiva Ziare.com

Masurile luate de Guvernul PSD-ALDE au creat si mai multa inechitate in sistemul public de sanatate, iar situatia este pe cale sa devina si mai grava, este concluzia angajatilor, la aproape un an de la "triplarea salariilor".

Medicul Dan Grigorescu de la Spitalul Judetean de Urgenta din Brasov prezinta pe Facebook cazul concret al unei infirmiere cu peste 30 de ani vechime care, in urma aplicarii masurilor Guvernului Dancila, a ajuns sa castige cu mult mai putin decat o infirmiera debutanta.

"Iata datele 'problemei': Priviti 'fluturasul' de salariu al infirmierei cu CEA MAI MARE vechime din SECTIA CLINICA pe care o conduc (chirurgie plastica) dintr-un spital CLINIC JUDETEAN DE URGENTA. Salariu de baza cu astronomica valoare de 2.148 lei!

Alaturat, cel al unei infirmiere debutante cu VECHIME ZERO dintr-un COMPARTIMENT de medicina interna din spitalul MUNICIPAL Sacele, jud. Brasov, unde este inscrisa ca salariu de baza suma de 3.266 lei. Adica un salariu de baza cu 52% mai mare!", arata medicul situatia, atasand postarii si fotografii ale fluturasilor.

Foto: Facebook/Dr. Dan Grigorescu

Apel catre Pintea: Gasiti vinovatii pentru aparitia unei astfel de monstruozitati

Medicul face apel la ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, sa analizeze situatia si sa identifice vinovatii si solutiile pentru aceasta situatie, despre care se indoieste ca ar fi singulara in sistem.

"Doamna ministru Sorina Pintea, e de inteles ca nu aveti nicio vina intr-o asemenea situatie. Dar aveti responsabilitatea de a curma astfel de inechitati flagrante!

Eu nu stiu (si nici nu am nicio dorinta sa aflu) care sunt cauzele si cine sunt vinovatii pentru aparitia unei astfel de monstruozitati.

Insa dumneavoastra puteti afla, dupa cum va este in putere sa luati si masurile necesare.

Ma adresez dumneavoastra nu pentru a va semnala un caz care poate fi doar unul izolat, ci pentru ca am temerea ca acesta se poate dovedi doar 'varful aisbergului' unei scapari de sub control a fenomenului salarizarii din spitale.

Oricum, oricare va fi rezultatul analizei dumneavoastra, tanti Dorina Hotnog (care mai are doar un an pana la pensie, asta dupa ce a trudit in aceeasi sectie timp de peste 32 de ani) ar merita o mangaiere ministeriala pentru lacrimile de obida varsate de ieri pana azi. O mangaiere echivalenta cu sarutul lui Cuza-Voda pe obrajii lui mos Ion Roata.

O mangaiere care ar anula, macar si partial, scuipatul sistemului pe care l-a primit in plina fata, ieri, prin intermediul fluturasului de salariu, tanti Dorina!", scrie medicul.

Guvernul continua haosul in Sanatate: Noi amenintari cu greva

Faptul ca situatia este departe de a fi singulara si problemele sunt mult mai multe o arata si un sondaj efectuat in randul angajatilor din sistem de Federatia Solidaritatea Sanitara.

Acestia sustin ca inechitatile sunt in continuare foarte multe, problema fiind legislatia ce lasa loc de interpretari, dar si cea mai recenta ordonanta de urgenta adoptata la finalul anului trecut, prin care au fost plafonate veniturile.

Federatia sindicala arata situata descoperita in urma sondajului.

" 46% dintre salariatii din sectorul public de sanatate au sporurile pentru conditii de munca situate la nivel minim sau sub acest nivel. Procentul salariatilor care au sporurile pentru conditii de munca la nivel minim sau sub nivelul minim este semnificativ mai mare in cazul unitatilor sanitare din subordinea Ministerului Sanatatii decat in cazul celor aflate in subordinea consiliilor locale.

Transpuse in realitate, cifrele arata in unele cazuri situatii de-a dreptul socante: salariatii din spitale mari, aflate 'la capatul de linie al complexitatii tratamentului', au sporurile pentru conditii de munca semnificativ mai mici decat salariatii care lucreaza in unele spitale aflate in subordinea consiliilor locale.

5% dintre salariati au sporul pentru conditii de munca sub nivelul minim prevazut in Regulamentul de sporuri, cu incalcarea legii; majoritatea acestor spitale se afla in subordinea Ministerului Sanatatii. Pentru acesti salariati garantia oferita de Guvern de-a asigura acordarea cel putin a sporului minim este contrazisa de realitate", sunt cateva dintre concluziile prezentate intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Solidaritatea Sanitara atrage atentia ca deja tot mai putini medici si asistente doresc sa acopere turele din zilele libere legal, pentru ca acum, dupa ordonanta Guvernului, ele nu mai sunt platite.

"Efectele OUG nr. 114/2018 asupra veniturilor angajatilor se adauga nemultumirilor deja existente legate de modul de acordare a sporurilor pentru conditii de munca, supra-impozitarea indemnizatiei de hrana, diminuarea sporului pentru sambete si duminici, neacordarea voucherelor de vacanta tuturor salariatilor din unitatile sanitare", se mai arata in comunicat.

Joi, la Ministerul Sanatatii, au avut loc negocieri cu sindicatele pe aceasta tema.

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#salarii infirmiere masuri PSD, #greva sanatate sporuri salarii inghetate , #spital