Esecul reformei Sanatatii care i-a afectat pe batrani: Doar un sfert din spitalele inchise au devenit azile

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 20:16
2481 citiri
Esecul reformei Sanatatii care i-a afectat pe batrani: Doar un sfert din spitalele inchise au devenit azile

Putin mai mult de un sfert dintre spitalele inchise in anul 2011 au fost transformate in azile pentru batrani, acest fapt reprezentand un esec pentru reforma Sanatatii privitoare la transformarea fostelor spitale in camine pentru batrani.

Toate cele 67 de spitale desfiintate in urma reformei in Sanatate, din urma cu doi ani, ar fi trebuit sa devina azile pentru batrani, iar in acest scop s-au alocat 200 de milioane de lei. Doar 31 de milioane au fost insa folosite pentru transformarea spitalelor in camine pentru batrani, potrivit Digi 24.

Ce spitale dispar din Bucuresti

Program va fi prelungit, astfel, de catre Guvern, pana in luna octombrie 2015, insa in acelasi timp s-a injumatatit bugetul initial. Totodata, programul ar fi trebuit sa se incheie pana la sfarsitul anului 2013, iar azilele trebuiau sa fie complet functionale.

In ce priveste azilele deja infiintate, acestea au o capacitate de 949 de locuri.

67 de spitale vor fi reprofilate

In aprilie 2011, au fost desfiintate 67 de spitale, in urma publicarii in Monitorul Oficial, de catre Ministerul Sanatatii, a listei acestora. Masura a fost intampinata cu proteste, la acea data, atat din partea populatiei, cat si din partea USL.

Liderii Opozitiei de atunci acuzau guvernarea PDL ca omoara oamenii prin desfiintarea spitalelor, desi aproximativ 90 la suta dintre cei internati in unitatile medicale respective au mers acasa dupa inchiderea spitalelor. Dupa aproape 3 ani, insa, si dupa mai bine de un an si jumatate de guvernare USL, aproape 50 de spitale sunt inca inchise, fara a fi redeschise sau transformate in azile pentru batrani.

Lista spitalelor desfiintate publicata in Monitorul Oficial

Ministrul Sanatatii de atunci, Cseke Attila, a spus ca spitalele propuse spre desfiintare nu mai primeau finantare si ca personalul urma sa fie repartizat caminelor de batrani.

Ponta le cere medicilor din spitalele inchise sa revina la munca

In aceeasi luna, presedintele PSD, Victor Ponta, spunea ca medicii si asistentele din spitalele inchise ar trebui sa se intoarca la munca pentru ca niciun spital care se afla in subordinea autoritatilor locale nu poate fi desfiintat prin Hotarare de Guvern.

Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Preşedintele PNL. Nicolae Ciucă, a declarat luni, că una dintre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei este fostul fotbalist Ionuţ Lupescu, despre care spune că a...
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
#esec spitale transformate azile, #spitale transformate camine batrani, #spitale azile batrani , #spital