Exista viata dupa mastectomie - Reconstructie mamara, realizata voluntar de o echipa de medici din Romania

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 09:18
5695 citiri
Exista viata dupa mastectomie - Reconstructie mamara, realizata voluntar de o echipa de medici din Romania

O echipa de chirurgi a refacut pro bono un san extirpat din cauza cancerului mamar, folosind tesut propriu recoltat de pe abdomenul pacientei.

Este vorba despre o echipa de medici care a hotarat sa se alature celor care lupta impotriva cancerului mamar pentru a arata tuturor femeilor din Romania ca exista posibilitatea de a-si reechilibra viata familiala si sociala, puternic afectata de aceasta boala.

Echipa, condusa de Dr. Dragos Zamfirescu, a efectuat miercuri, 15 octombrie, o operatie pro-bono de reconstructie mamara folosind tesut propriu provenit de pe abdomenul pacientei.

Aceasta a suferit o mastectomie ca urmare a unui cancer la san. Interventia a avut loc la sediul Clinicii Zetta, iar echipa medicala i-a mai cuprins pe chirurgii Dumitru Totir si Andrei Stefanescu si pe medicul specialist anestezist Irina Rentea.

"Operatia a durat 10 ore. A fost o interventie laborioasa, iar partea de microchirugie necesita o concentrare si un consum energetic si nervos extreme. Din pacate, majoritatea femeilor care traiesc cu stigmatul lipsei unuia sau a ambilor sani nu stiu ca li se pot reconstrui sanii si nici nu cunosc care sunt variantele de refacere pentru ca nu au fost informate niciodata. Am corelat momentul acestei operatii cu Ziua Reconstructiei Sanului (BRA-day) - 16 octombrie - pentru a transmite un mesaj cat mai eficient si pentru a reduce deficitul de informatii legat de reconstructia de san dupa mastectomie", a declarat Dragos Zamfirescu, medic primar cu o experienta ce insumeaza peste 10.000 de ore de operatii de chirurgie estetica si reconstructiva.

Lisabona-Gilda Zahariali a fost diagnosticata cu cancer mamar, iar in urma cu un an a suferit o mastectomie a sanului drept. De atunci, viata ei familiala si sociala a suferit transformari dramatice.

"E incredibil de greu sa treci printr-un astfel de soc, iar societatea noastra - de la medici la oamenii de pe strada - nu e pregatita sa ajute femeile in situatia mea. Nici un oncolog nu mi-a vorbit vreodata despre posibilitatea refacerii sanului dupa operatie si stiu multe alte femei care va pot spune acelasi lucru. Sa mergi pe strada si sa auzi oameni razand de tine pentru ca ai un singur san este extrem de greu, doare pana la lacrimi. Stiu femei care isi umpleau cupa goala a sutienului cu saculeti cu nisip sau fasole, doar pentru a preveni asemenea momente jenante", spune Lisabona.

"Tocmai pentru ca traim intr-o astfel de societate, am un singur mesaj pentru femei: ca sa nu ajungeti in astfel de situatii grele, faceti un screening mamar anual. Eu am primit sansa extraordinara de a fi operata gratuit. Vreau sa merit aceasta sansa, asa ca, dupa refacere, voi merge in spitalele de oncologie prin care am trecut eu si voi spune femeilor bolnave de cancer ca viata nu se termina dupa mastectomie. Extrem de putine femei stiu despre reconstructia mamara si e groaznic de greu sa traiesti fara un san, mutilata fizic si, mai ales, psihic. Acum, eu simt ca-mi voi putea reincepe viata", a mai spus pacienta.

Dragos Zamfirescu, coordonatorul echipei, este doctor in stiinte medicale, medic primar in chirugie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca" Bucuresti si sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", la catedra de chirurgie plastica. Are o experienta de peste 16 ani in chirurgie plastica, 15 ani in microchirurgie reconstructiva si 13 ani in chirurgie estetica.

I.S.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#operatie reconstructie san, #clinica Capitala operatie reconstructie, #operatie pro bono san , #spital