"Facem transplanturi pentru romani in An Centenar!" Bilantul arata insa ca acum jumatate de secol

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 17:16
4054 citiri
"Facem transplanturi pentru romani in An Centenar!" Bilantul arata insa ca acum jumatate de secol

Spitalul Clinic Sfanta Maria din Capitala a anuntat ca miercuri a fost realizat al treilea transplant pulmonar din acest an si din istoria Romaniei.

Managerul spitalului, dr. Narcis Copca, a sustinut ca asemenea interventii chirurgicale, extrem de dificile, se fac in strainatate doar in centre medicale cu multa experienta in domeniu si s-a laudat cum "in an centenar, noi, romanii, facem transplanturi pentru romani!".

De cealalta parte, de la Targu Mures aflam ca s-au facut pana acum in acest an 5 transplanturi de inima, in timp vecinii din Ungaria au facut 60. Nici in cazul rinichilor statistica nu este mai buna. La sfarsitul lunii aprilie, profesorul Ioanel Sinescu declara pentru Ziare.com ca a transplantat de 4-5 ori mai putin decat in alti ani.

Ne laudam cu 3 translanturi la peste 50 de ani de cand a fost facut primul

Spitalul Sfanta Maria din Capitala a efectuat al treilea transplant de plamani, managerul Narcis Copca prezentand situatia drept o mare reusita in "an centenar". Amintim insa ca Romania a efectuat primul transplant reusit de plamani anul acesta, la peste 50 de ani de la premiera mondiala.

"Pacientul care a primit plamanul are 34 de ani, este din Bucuresti si se afla pe lista de asteptare pentru interventie. Donatorul avea 21 de ani si era din Baia Mare.

Interventia chirurgicala a durat mai bine de sase ore, a fost extrem de dificila din cauza fibrozei chistice de care suferea pacientul si a fost efectuata de aceeasi echipa de medici de la Spitalul Sf. Maria care a realizat si cele doua transplanturi de plamani.

Managerul spitalului, dr. Narcis Copca, a declarat ca starea barbatului care a suferit interventia este buna si, potrivit protocoalelor, se afla intr-o sectie speciala de terapie intensiva, unde este monitorizat.

In an centenar, noi, romanii, facem transplanturi pentru romani!, declara dr. Narcis Copca. Managerul spitalului mai spune ca asemenea interventii chirurgicale, extrem de dificile, se fac in strainatate doar in centre medicale cu multa experienta in domeniu", se arata intr-un comunicat remis miercuri de Administratia Spitalelor Bucuresti.

Amintim ca transplantul pulmonar a fost in ultimii ani subiect de scandal si orgolii, actorii principali fiind Narcis Copca si Gabriela Firea.

Citeste mai multe despre situatia transplantului pulmonar in Romania si controversele din jurul acestui subiect: S-au apucat de transplant din orgoliu, inainte sa fie pregatiti?

Un donator in moarte cerebrala a salvat 4 vieti

De cealalta parte, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures, profesor doctor Horatiu Suciu, a anuntat, joi, efectuarea celui de-al cincilea transplant de cord din Romania. Donatorul a fost acelasi tanar, care a salvat 4 vieti in total.

Medicul a spus ca este un numar foarte mic. De exemplu, Ungaria a efectuat 60 de transplanturi de la inceputul anului.

"Am efectuat un nou transplant cardiac. (...) Cordul a fost prelevat de la Spitalul Judetean Baia Mare, a fost vorba despre un donator aflat in moarte cerebrala, in urma unui traumatism cranio-cerebral, un tanar in varsta de 21 de ani. A fost prelevat cordul, rinichii, plamanii si ficatul care au luat drumul celorlalte centre implicate in activitatea de transplant din Romania.

Cordul a venit cu un elicopter SMURD la Targu Mures. Receptorul este un tanar de 36 de ani, din Piatra Neamt, pacient aflat in evidenta noastra, de aproximativ un an pe lista de asteptare cu un diagnostic care nu ii permitea supravietuirea pentru mult timp", a declarat Horatiu Suciu, citat de Agerpres.

Pacientul este, potrivit medicului, un tanar cu insuficienta cardiaca in stadiu ireductibil, neresponsabil la tratament medicamentos, decompensat si aflat la limita resurselor biologice.

"Din fericire, a venit acest transplant, acest cord, ca o salvare pentru el si ne bucuram ca am efectuat in acest an al cincilea transplant din Targu Mures si, bineinteles, din Romania. (...) Un centru e foarte putin pentru o tara atat de mare. Ungaria are o crestere foarte mare in acest an, acolo este un singur centru de transplant, la Budapesta, dar au efectuat in acest an 60 de transplanturi cardiace. Noi l-am facut pe al cincilea, ei au facut 60", spune dr. Horatiu Suciu.

Potrivit doctorului, faptul ca Ungaria a ajuns la efectuarea de 60 de transplanturi de cord in acest an nu este intamplator, intrucat in aceasta tara exista o politica in acest sens, dar si sustinere financiara. Medicul precizeaza ca aceste lucruri sunt, in Romania, foarte greu de facut.

Suciu a precizat ca la Targu Mures exista, din punct de vedere tehnic, capacitatea de a face un transplant pe saptamana, insa cel mai mare numar de transplanturi din istoria centrului a avut loc in anul 2016, cand s-au facut 11 interventii.

Tot mai putine transplanturi in Romania. De ce?

In timp ce in lume numarul oamenilor salvati prin operatii de transplant e in crestere si avansul tehnologic si medical asigura sanse tot mai mari de supravietuire pacientilor, Romania inregistreaza un mare declin.

In 1980, in Romania, a fost facut primul transplant reusit de rinichi, la 26 de ani de la premiera mondiala. 32 de ani au trecut intre premiera mondiala si reusita romaneasca a transplantului de inima (1999) . 33 in cazul celui de ficat (2000) . Si prapastia s-a tot adancit pana in zilele noastre, cand, la mai bine de jumatate de secol, s-a facut si in Romania primul transplant de plamani.

Pe langa problemele de legislatie si mai ales investitiile la cote minime in sistemul medical si cercetare, Romania sta tot mai prost si in ce priveste donarea de organe, astfel ca a scazut mult si numarul interventiilor ce puteau fi efectuate cu succes in tara noastra.

Citeste mai multe despre transplanturile in Romania:

Citeste si:
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a...
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Comentarii