Fetita din Iasi ai carei parinti au refuzat sa o trateze de cancer a murit

Sambata, 17 Februarie 2018, ora 09:32
3281 citiri
Fetita din Iasi ai carei parinti au refuzat sa o trateze de cancer a murit
Foto: Pixabay

Petronela, fetita de 9 ani ai carei parinti au fost obligati de instanta sa accepte tratamentul pentru cancer, a murit, miercuri, 14 februarie.

Purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, Tiberiu Batas, a declarat, vineri seara, corespondentului Mediafax, ca Petronela, fetita bolnava de cancer, care a emotionat o tara intreaga, dupa ce instanta a decis sa oblige parintii sa accepte tratamentul, a murit in 14 februarie.

"Din pacate, fetita a decedat. Parintii si copilul s-au intors acasa (de la Timisoara - n.red.) inainte de Craciun. Fata avea o tumoare de gradul IV. Ea a fost evaluata la Timisoara. Durata ei de viata fusese estimata de specialisti undeva intre doua si sase luni. Chimioterapia, la vremea respectiva, a fost considerata inoportuna si inadecvata supravietuirii.

Era vorba despre chimioterapie foarte agresiva, care nici pentru un adult nu stiu cat ar fi avut sanse de reusita. Fetita a fost diagnosticata cu cancer la varsta de doi ani. Ea a ajuns la aproape 10 ani acum, inainte de a deceda. Parintii s-au ingrijit de ea. Este o teorie legata de cancer: atata vreme cat este vorba despre copilul tau, e greu de suportat ideea!", a declarat Bantas.

Povestea fetitei care a emotionat o tara intreaga

Petronela a ajuns la spital in noiembrie 2017, dupa mai bine de cinci luni de cand nu a mai fost vazuta de un medic si nu a mai facut tratament, iar parintii au fost obligati de instanta, la solicitarea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, sa ii acorde asistenta medicala de care are nevoie.

Desi reprezentantii institutiei au fost nevoiti sa ii oblige pe parinti sa accepte tratamentul Petronelei, au stabilit ca acestia nu vor fi acuzati de neglijenta si ca nu se impune scoaterea fetitei din mediul familial.

"Parintii, desi limitati ca educatie, nu pot fi acuzati de neglijarea nevoilor copilului. Au colaborat si s-au implicat in asigurarea tratamentului si ingrijirii copilului inca de la debutul bolii iar, acum, desi refuza chimioterapia de linie 3, colaboreaza cu medicul de familie si asigura tratatmentul medicamentos al copilului. Nu se impune scoaterea copilului din mediul familial, avand in vedere ca starea psiho-emotionala a fetitei este influentata pozitiv de petrecerea timpului impreuna", mentionau in urma cu cateva luni cei de la DGASPC Iasi.

Petronela a fost diagnosticata cu cancer la rinichi si avea metastaze pulmonare. In ultimii ani a fost operata de mai multe ori si, desi era programata pentru consult si internare la Spitalul pentru Copii "Sfanta Maria", din Iasi, in vara anului trecut, parintii ar fi refuzat tratamentul.

Acestia au sustinut ca nu mai au incredere in doctori si nu doresc ca fiica lor sa mai primeasca asistenta medicala. Ultima data cand a fost consultata de medicii oncologi a fost in luna iulie, inainte de a fi transferata la Timisoara, pe data de 12 decembrie 2017.

Fetita din Iasi ai carei parinti au fost obligati de judecatori sa o trateze de cancer nu mai poate fi operata: Are metastaze peste tot

Parintii unei fetite bolnave de cancer, obligati de instanta sa continue tratamentul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fetita parinti refuz tratament cancer murit, #petronela murit , #spital