FMI: Coplata, 10 lei pe zi de spitalizare

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 12:46
3212 citiri
FMI: Coplata, 10 lei pe zi de spitalizare
Foto: TVR

Bolnavii, indiferent ca sunt asigurati sau nu, vor achita, din luna martie a acestui an, o suma drept coplata pentru servicii asigurate in spitale, cu exceptia celor de urgenta, potrivit scrisorii de intentie convenite de Guvern cu Fondului Monetar International (FMI).

Potrivit reprezentantilor misiunii FMI, pacientii vor trebui sa plateasca 10 lei pe zi de spitalizare.

"In vederea rezolvarii dezechilibrelor financiare din sectorul de sanatate, suntem hotarati sa aplicam urmatoarele masuri: in martie 2013, vom incepe introducerea coplatii, reprezentand o suma fixa modesta in functie de serviciile furnizate, in sectorul spitalicesc, exceptand serviciile de urgenta; vom continua sa revizuim lista medicamentelor compensate si vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arata in document.

Luni, primul-ministru Victor Ponta a anuntat ca taxa se va aplica doar la externare si va fi de maximum 10 lei.

Ce spune Erik de Vrijer

Seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, a declarat marti ca nu a discutat detaliat despre coplata la aceasta vizita si ca probabil nivelul acesteia va fi in jur 10 lei pe zi, iar coplata, daca este mica, nu va avea niciun efect.

"Ideea este sa avem o coplata modesta, simplu de aplicat pentru serviciile medicale. Reactia mea ar fi ca nivelul acesteia ar putea fi de 10 lei pe zi, dar autotitatile trebuie sa hotarasca. Daca este mica, coplata nu va avea nicio semnificatie, nu va avea niciun efect", a spus Erik de Vrijer.

"Introducerea sistemului de coplata este o idee buna, pacientii trebuie sa aiba alternative. Nu am intrat in detalii referitoare la coplata de 10 lei, daca este pentru perioada de o zi sau pentru perioada internarii. Eu cred ca este pe zi, cel putin asa am inteles", a mai precizat de Vrijer

El a spus ca nu a discutat modul in care aceasta va creste pe viitor.

"Cred ca se va face o evaluare. Nu avem, ca la energie, un calendar de liberalizare", a mentionat Erik de Vrijer..

Coplata ar putea reduce numarul pacientilor internati pe termen lung

Dupa intrarea in vigoare a coplatei, la 1 martie, aproximativ 40 la suta din totalul spitalizarilor ar putea fi tratate prin internari de o zi in spitale sau in ambulatoriu de specialitate si nu prin internare continua, a declarat luni seara, la TVR, Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Pana a explicat ca acest sistem al coplatii este un mecanism de penalizare a unor activitati medicale care sunt solicitate nejustificat.

Scopul coplatii este acela de a limita internarile care nu sunt justificate - fie internari fictive, fie internari care ar putea fi rezolvate in spitalizare de o zi sau in ambulatoriu, a precizat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Manageri de spitale: Coplata este binevenita, in lipsa de altceva, dar nu la Urgenta

Suma platita de pacienti la externare se achita o singura data pentru fiecare episod de spitalizare, nu pe fiecare zi, iar banii obtinuti din coplata raman la dispozitia spitalelor, nu vor fi folositi in alta parte in sistem.

Adrian Pana a mai spus ca "in toate sistemele publice de sanatate exista anumite taxe, pentru ca sistemul public nu poate face echitabil asigurarii unui pachet de sanatate decent pacientilor".

Introducerea coplatii in sanatate a fost discutata pentru prima data de Ministerul Sanatatii cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#coplata spital internati, #coplata Romania, #coplata Adrian Pana , #spital