Gripa sezoniera se raspandeste: Manifestari de tip epidemic la nivel local in Bucuresti si Constanta

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 21:25
5765 citiri
Gripa sezoniera se raspandeste: Manifestari de tip epidemic la nivel local in Bucuresti si Constanta
Foto: Ziare.com

In Romania nu se poate vorbi inca despre o epidemie de gripa la nivel national, dar au fost inregistrate in ultima perioada multe cazuri in special in Bucuresti si Constanta, a declarat, vineri, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

"Nu putem discuta despre o epidemie de gripa la nivel national, dar putem discuta de manifestari de tip epidemic la nivel local, pentru ca circulatia virusului gripal este intensa mai ales in partea de sud a tarii - ma refer in primul rand la municipiul Bucuresti si judetul Constanta.

Marea majoritate a cazurilor sunt grupate aici, insa ceea ce este de semnalat e faptul ca numarul total al virozelor respiratorii a inregistrat o crestere foarte mare si nu este atat de important fata de saptamana precedenta, cat mai degraba in comparatie cu saptamana similara a anului trecut.

O crestere de aproape 40% a numarului de viroze respiratorii, ceea ce ne demonstreaza ca discutam despre o situatie care este preocupanta, pentru ca adresabilitatea este mare la spitalele de boli infectioase, la camerele de garda. Este mare si la noi la Institutul Matei Bals in aceasta perioada", a explicat Rafila.

Patru romani au murit de gripa in prima saptamana din 2017

El a precizat ca deja s-au izolat, in cadru sistemului "santinela" instituit de Institutul National de Sanatate Publica un numar de 230 de cazuri confirmate de gripa, in marea lor majoritate fiind vorba de virusul AH3N2, un alt subtip decat cel intalnit in cursul anului trecut, inregistrandu-se deja si sase decese din cauza gripei.

Potrivit microbiologului, grupele la risc sunt in primul rand persoanele cu patologii cronice asociate cu probleme cardiace, boli cronice respiratorii, dar si copiii sau femeile gravide.

"Trebuie remarcat faptul ca in acest sezon numarul de doze administrate de vaccin, in cadrul programului Ministerului Sanatatii, este sub 500.000, in jur de 470.000 - 480.000 de doze. In aceasta luna inca exista recomandare pentru administrarea vaccinului la persoanele cu risc. Numarul este foarte mic comparativ cu o acoperire vaccinala suficienta la aceste grupe la risc.

Toate cele sase persoane care au decedat, din diferite grupe de varsta, nu erau vaccinate impotriva gripei. (...) Vaccinarea este eficienta. Studiile care au fost facute in diverse tari arata ca protectia impotriva gripei este undeva intre 70-80% si, chiar daca ea nu este absoluta, in orice caz riscul de evolutie catre formele complicate este mult mai mic in cazul persoanelor vaccinate.

In unele tari este obligatoriu ca personalul medical sa se vaccineze impotriva gripei", a mai spus presedintele SRM.

El a precizat ca gripa este o infectie care se raspandeste in general prin intermediul mainilor murdare.

"Mainile se contamineaza usor si virusul gripal se poate raspandi foarte usor prin intermediul mainilor. De aceea este recomandat, ca masura de preventie, spalatul mainilor. Alaturi de masuri igienice, cum ar fi utilizarea batistelor de unica folosinta, si masuri generale, cum ar fi evitarea aglomeratiei, a zonelor unde riscul de imbolnavire este mai mare", a aratat Alexandru Rafila.

Conform acestuia, gripa poate sa complice afectiuni preexistente sau poate sa produca ulterior complicatii infectioase bacteriene, intrucat infectia gripala este foarte agresiva si de multe ori decompenseaza apararea imuna a organismului si poate duce la infectii grave - pneumonii, bronhopneumonii si alte manifestari grave cardiace sau cerebrale.

Rafila a precizat insa ca exista o medicatie specifica pentru infectia cu virusul gripal, insa aceasta se poate administra exclusiv la recomandarea medicului specialist.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#epidemie gripa Romania, #virus gripa Romania cazuri, #vaccin antigripal eficienta, #Alexandru Rafila epidemie gripa , #spital
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nu se raspandeste nimic ! incetati cu alarme de doi bani !