In Romania sunt 800.000 de pacienti cu diabet, iar 600.000 au neuropatie diabetica

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 22:10
3943 citiri
In Romania sunt 800.000 de pacienti cu diabet, iar 600.000 au neuropatie diabetica
Foto: informatiadebihor.ro

In Romania sunt inregistrati, in prezent, 800.000 de pacienti cu diabet, iar cel putin 600.000 au neuropatie diabetica, sustine presedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sanatatii, prof. univ. dr. Amorin Popa.

"A scazut numarul complicatiilor acute in diabet, al comelor, dar a crescut numarul complicatiilor cronice. Neuropatia diabetica, cea mai frecventa complicatie cronica in diabet, reprezinta 75% dintre pacienti. Una din doua persoane bolnave de diabet dezvolta acesta complicatie. Intervine, asadar, o problema care tine de calitatea echilibrului metabolic, dar care trebuie sa fie tratata in paralel cu boala propriu-zisa", a declarat, sambata, prof. univ. dr. Amorin Popa.

Prezent la prima intalnire a membrilor Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania cu membrii consiliului director al Societatii de Neuropatie Diabetica (Neurodiab), care s-a desfasurat la Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Amorin Popa a evidentiat ca abordarea multidisciplinara, munca in echipa si implicarea pacientului in tratarea bolii sunt trei factori de succes in lupta cu diabetul, iar aceasta triada trebuie sa caracterizeze toate organizatiile profesionale cu profil medical.

"Munca in echipa si implicarea pacientului - care trebuie sa devina un colaborator al medicului, prin liderii Federatiei si totodata, prin el insusi, ca 'medic de acasa', care poate sa previna, dupa sfaturile medicului din spital, complicatiile invalidante ale diabetului - sunt, azi, alaturi de abordarea multidisciplinara, coordonatele esentiale si comune ale specialistilor si pacientilor", a explicat profesorul universitar.

Referindu-se la aceasta prima reuniune desfasurata la Cluj-Napoca, presedintele Comisiei de Diabet din MS a aratat ca ea vizeaza cunoasterea ideilor specialistilor, dar si a problemelor pacientilor din teritoriu.

"De la catedra din universitate lucrurile se vad intr-un fel, iar realitatea este cu totul alta. Vom incerca, prin Neurodiab, sa raspundem la unele dintre probleme, iar in relatie cu Ministerul Sanatatii sa amelioram marile lacune existente in acest moment. Este un program de diabet foarte complex, unul dintre cele mai moderne la nivel national, dar care trebuie sa fie perfectionat prin implicarea sistemului relational dintre medic si pacient, pe de o parte, pacient si organizatiile guvernamentale si nonguvernamentale, pe de alta parte, care trebuie sa ii asigure acestuia potentialul de a colabora si a se trata corespunzator", a afimat specialistul.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#cazuri diabet Romania, #Amorin Popa diabet Romania, #neuropatie diabetica Romania , #spital