Inca un azil ilegal de batrani, la Ploiesti: Conditii mizere pentru 1.000 lei/luna

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 14:13
3206 citiri
Inca un azil ilegal de batrani, la Ploiesti: Conditii mizere pentru 1.000 lei/luna
Foto: Arhiva

Politistii au descoperit, miercuri, la Ploiesti, un al doilea centru ilegal in care erau tinuti batrani, surse din randul anchetatorilor afirmand ca azilul este administrat de aceeasi firma care detine si caminul de la Paulesti in care zeci de batrani erau tinuti in conditii inumane.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Prahova, Raluca Brezeanu, politistii au identificat, miercuri, si un al doilea centru ilegal in care erau tinuti batrani, la Ploiesti, urmand sa fie facute verificari si in acest caz, pentru a se stabili cine administreaza spatiul.

Conform sursei citate, in acest centru au fost gasite trei persoane.

Surse apropiate anchetei spun ca primele verificari arata ca acest centru ar fi administrat de aceeasi firma care detine si azilul de la Paulesti si ca este posibil ca administratorii acestei societati sa detina si alte spatii in care sa fie tinuti batrani.

Mascatii, la usa unui azil din Prahova: Zeci de batrani, tinuti cu forta in conditii inumane

Politistii din Prahova, insotiti de reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, inspectori de la Protectia Consumatorului, dar si de un medic legist, au descins, miercuri dimineata, la o casa din Paulesti unde functiona un azil ilegal de batrani, unde au fost gasiti 37 de varstnici.

Seful Politiei Judetene Prahova, comisar Viorel Dosaru, a declarat ca Politia a inceput verificarile in acest caz dupa ce a primit imagini care arata conditiile mizere in care batranii erau tinuti in azilul ilegal din comuna Paulesti.

Firma nu are autorizatie de functionare

Surse apropiate anchetei au declarat ca respectivul camin de batrani este administrat de societatea comerciala SC Alex & Moni si functioneaza ilegal, in conditiile in care firma nu detine autorizatie pentru functionarea unui astfel de asezamant.

Managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, Daniel Nicolae, declara ca din azilul ilegal au fost preluati de ambulante 31 de batrani care au fost dusi la Spitalul Municipal din Campina, unde dupa o evaluare medicala complexa se va stabili daca vor fi trimisi catre alte unitati sanitare sau catre asezaminte de ingrijire pentru persoane varstnice. El a precizat ca in cursul acestei zile vor fi preluate de ambulante si duse la spital si celelalte sase persoane din centru.

Potrivit lui Nicolae, toti batranii din centru sunt bolnavi cronic, majoritatea suferind accidente vasculare, multi dintre ei avand pareze sau semipareze. De asemenea, o persoana din acel centru este nevazatoare.

Mizerie, gaini in cada, fara medicamente

"Sunt oameni care au nevoie de ingrijiri speciale", a spus managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova.

Referitor la conditiile in care erau tinuti oamenii, el a spus: "Mizerie. Erau unii peste altii, cate doi-trei in pat, fara lenjerie curata, fara pampersi schimbati, mirosea a urina si fecale. Unii dintre ei erau deshidratati".

Conform sursei citate, oamenii nu beneficiau de asistenta medicala, iar tratamentele nu le erau administrate.

La randul sau, comisarul Alexandru Cardei de la CJPC Prahova, care participa la descinderile facute la azilul din Paulesti, a spus ca batranii erau tinuti in conditii "de neimaginat", iar mirosul de acolo era insuportabil.

El a spus ca a gasit in caminul de la Paulesti numeroase nereguli, de la mancare fara etichete, pana la gaini vii tinute intr-o cada de baie, mucegai pe jos, muste moarte si uscate ramase pe firele electrice si in incinta in care se face mancarea.

Reprezentantul CJPC Prahova a mai afirmat ca, de asemenea, nu exista un retetar pentru prepararea hranei pentru batranii bolnavi, ca niciunul dintre angajatii care se ocupa de preparea hranei nu are carnet de sanatate, iar comisarii au gasit in incinta caminului 20 de kilograme de carne care nu are elemente de identificare, astfel ca nu se poate sti de unde provine sau daca este expirata.

"Pe jos este mucegai, mancarea se face in aceeasi incinta unde sunt depozitate vopseluri, pe firele electrice sunt muste uscate, iar intr-o cada am gasit doua gaini vii", a afirmat Cardei.

Intrebat daca stie care sunt sumele pe care le plateau batranii pentru a fi tinuti in acest azil, el a spus ca, din discutiile pe care le-a avut cu politistii, a inteles ca tariful lunar de persoana era de 1.000 de lei.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#azil batrani Ploiesti, #azil Paulesti, #azil batrani politie , #spital