Institutul Cantacuzino, falimentat de vaccinul impotriva gripei porcine

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 09:17
2309 citiri
Institutul Cantacuzino, falimentat de vaccinul impotriva gripei porcine

Institutul Cantacuzino e in pragul falimentului din cauza vaccinului impotriva gripei porcine, care i-a epuizat resursele financiare. Din cele 10-12 vaccinuri pentru care avea autorizatie in mod opbisnuit, in acest moment, la institut se mai fabrica doar vaccinul pentru gripa sezoniera.

Directorul general, dr. Gabriel Ionescu, spera ca de la anul sa se reia si fabricatia pentru vaccinul BCG, cel care se face bebelusilor impotriva tuberculozei, dupa ce in februarie, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a retras autorizatia pentru acest vaccin, informeaza Jurnalul National.

Conducerea institutului a cautat tot felul de solutii penbtru finantare, inclusiv mila publica, afisand pe site cateva conturi unde oamenii pot face donatii, insa aceasta solutie "nu prea da rezultate".

Dr. Gabriel Ionescu, director general Institutul Cantacuzino, a explicat cum a ajuns institutia pe care o conduce sa mai produca doar vaccinul gripal sezonier.

"A existat un contract intre Ministerul Sanatatii si Institutul Cantacuzino pentru a fabrica 5 milioane de doze de vaccin. De ce 5 milioane? Pentru ca e acea valoare teoretica ce ar fi acoperit eficienta populatie, 20%-25% din total, in cazul in care epidemia se raspandea agresiv. Din pacate, a existat o mare rata de refuz a populatiei, de rezistenta la vaccinare chiar si a medicilor care au avut reticente in a se vaccina sau in a recomanda pacientilor vaccinarea. Noi am avut capacitatea de productie a intregii cantitati contractate, dar intr-un anumit ritm de livrare. Totul a mers bine pana in februarie, data pana la care livrasem ministerului 3 milioane de doze, iar pana in aprilie, cand expira contractul, am fi livrat intreaga cantitate.

Din pacate, chiar si cele 3 milioane de doze s-au dovedit a fi prea multe. Pana la data ridicarii autorizatiei, eram cu restul de 2 milioane de doze in diferite stadii de fabricatie. Am primit la finele anului trecut toti banii pentru aceasta comanda, dar ministerul (in fapt, Curtea de Conturi) ne-a cerut banii inapoi pe cele 2 milioane de doze de vaccin gripal pandemic nelivrate si de care nu mai era nevoie. Pe ce nu am livrat a trebuit sa returnam contravaloarea. Dar cheltuiala noi o efectuasem in mare parte".

Acum, "institutul are autorizatie de fabricatie doar pentru vaccinul gripal sezonier. Toate investitiile noastre umane si financiare sunt canalizate pe acest produs, pentru a putea asigura, ca in fiecare toamna, necesarul de vaccin. Ar trebuie sa acoperim in jur de 20%-25% din populatie, aceasta e cifra de protectie, pentru ca, in cazul aparitiei unei epidemii cu o tulpina virulenta de virus gripal, sa putem face fata".

In ceea ce priveste virusul West Nile, Ionescu a precizat: "Nu pot spune ca West Nile e un virus foarte agresiv. Exista 80% din cazuri de infectii inaparente, n-ai nici un fel de simptom, deci te-a intepat tantarul infectat, dezvolti un raspuns imun, un anticorp, si esti protejat. Doar 20% din cei infectati fac diferite forme de boala, de la forme usoare la forme grave de meningo-encefalita, care se pot solda cu deces. Deci eu nu l-as incadra la categoria virusuri agresive. De aceea nu se dezvolta vaccin special, pentru ca nu reprezinta o problema de masa. Nu trebuie creata panica. Decesele s-au inregistrat la persoane in varsta. Persoanele in varsta au sistemul imunitar intr-o stare mai fragila. Sunt in grupele de risc".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#gripa porcina, #Institutul Cantacuzino, #institutul cantacuzino gripa porcina , #spital
Comentarii
Poza XERESS
XERESS
rank 3
ministrul sanatatii,...
Poza Paradis
Paradis
rank 5
Acolo e o afacere imobiliarà la mijloc, nu vàd de ce e el mai falit ca celelalte spitale din tarà ...