Interesele care au amorsat o bomba cu ceas (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 21:02
5156 citiri

Ceea ce se intampla acum cu vaccinul impotriva tuberculozei, BCG, este doar explozia inevitabila a unei bombe cu ceas. O bomba amorsata atunci cand Institutul Cantacuzino a fost scos de pe piata si a incetat sa mai produca vaccinuri.

Vaccinul importat din Danemarca nu este unul rau, gresit, spuneti-i cum vreti. Reactiile adverse pe care le genereaza nu sunt explicate de medicii neonatologi cu care am vorbit ca o chestiune de calitate a serului, ci drept una de adecvare a acestuia la caracteristicile romanilor. Vaccinul danez a fost facut tinand cont de specificul acelui popor, cu datele lui genetice, cu cazurile foarte rare de TBC, boala aproape eradicata in Danemarca, in functie de tulpinile care au mai fost depistate.

Aplicat altui tip de de sugari decat cel luat in calcul in momentul productiei, vacinul a provocat reactii adverse severe. In alte cazuri a fost vorba despre o imunizare deficitara. De aceea vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino, adaptate caracteristicilor Romaniei, nu produceau astfel de probleme niciodata.

Lucrul acesta nu era un secret, mai ales pentru neonatologi si virusologi. Si totusi, Institutul Cantacuzino a fost lasat sa moara lent. Liniile de productie ale institutului, nemodernizate din anii '80, nu aveau cum sa respecte parametrii europeni, aplicati si in Romania din 2004. In loc sa forteze investitii serioase intr-un centru de reala importanta nationala, Ministerul Sanatatii a inchis rand pe rand liniile de productie a vaccinurilor. Ultima inchisa, in 2010, a fost chiar linia BCG.

Sigur ca toate vaccinurile pe care nu le-a mai produs Cantacuzino, mai ales cele care fac parte din programele obligatorii de vaccinare, sunt acum importate la preturi mult mai mari decat cele pe care le percepea Institutul Cantacuzino. Adica vaccinuri mai scumpe si, in parte, inadecvate pentru Romania.

Dar aceste importuri sunt realizate prin intermediul unor firme, care apartin unor oameni si pentru care inchiderea Institutului Cantacuzino a fost mana cereasca. Neoficial, fostii angajati de la Institutul Cantacuzino vorbesc despre interesele economice uriase care au determinat distrugerea acestei institutii. Desi nimeni nu indrazneste sa rosteasca nume, este clar ca politicul are o implicare certa si a avut un profit net.

In primavara, avocatul poporului anunta ca investigheaza de ceva vreme situatia de la Institutul Cantacuzino. Dupa inceperea furtunii politice si schimbarea avocatului poporului nu s-a mai auzit nimic despre aceasta ancheta lasata probabil sa moara la fel ca liniile de productie ale Institutul Cantacuzino.

Tare ma tem ca scandalul vaccinului danez se va stinge, mai devreme sau mai tarziu, vaccinarea va fi reluata cu alt vaccin importat, de un alt sau de acelasi importator. Peste cativa ani am putea descoperi alte efecte adverse, dar Institutul Cantacuzino tot mort va ramane. Pentru ca interesele care il vor mort sunt cu mult mai puternice decat interesul national.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...