Ziare.com

Jocurile de noroc ale statului cu pacientii bolnavi de cancer sau hepatita

de Dr. Marius Geanta, expert in medicina personalizata
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 09:47

   

Jocurile de noroc ale statului cu pacientii bolnavi de cancer sau hepatita
Dr. Marius Geanta
Daca suferi de melanom malign metastatic nerezecabil sau de hepatita C si ai primit diagnosticul astazi, pe 21 noiembrie 2016, nu trebuie sa fii surprins ca vei lua masina timpului pentru a parcurge un drum nedrept de scurt, pana la tragicul final.

Citeste toate textele scrise de Dr. Marius Geanta pentru Ziare.com

Accesul la inovatie pentru aceste categorii de bolnavi (dar nu numai) este blocat din nou, iar medicamentele disponibile gratuit, prin programele nationale, sunt cele lansate undeva in negura timpului istoric medical, in anii 80-90 (dacarbazina, interferon).

Nu conteaza ca toata lumea civilizata a depasit tema accesului initial la tratamentele fara interferon si discuta acum despre orizontul de timp pentru eradicarea hepatitei C, prin imbinarea unui plan financiar multi-anual, a screening-ului si a accesului extins la noile variante de tratament, in asteptarea aprobarii unui potential vaccin.

Dupa cum nu conteaza ca, la nivelul UE, in ultimii 5 ani, pentru melanomul malign metastatic nerezecabil au fost aprobate 11 medicamente sau combinatii de medicamente absolut noi, care au transformat radical tabloul sperantei in aceasta boala.

Pana la aparitia acestor medicamente, oriunde in lume, un pacient cu acest diagnostic deceda in 4-5 luni. Acum, 22% dintre cei care au avut acces la aceste medicamente pentru melanom traiesc mai bine de 10 ani! Din pacate, in Romania, ei spera ca niciodata si, din pacate, mor ca intotdeauna.

Per total, in oncologie, pacientii romani au acces acum doar la 3 din cele 62 medicamente aprobate in ultimii 8 ani in Uniunea Europeana.

3 din 62, acesta este jocul de noroc al statului roman cu pacientii cu cancer. Pentru cei cu hepatita, statul joaca la zero, ca la whist, se pare.

In urma cu un an, erau semnate primele contracte de tip cost-volum (pentru 4 medicamente oncologice - abiraterona, crizotinib, dabrafenib si pazopanib) si un contract cost-volum-rezultat (regimul 3D de la Abbvie, pentru tratamentul pacientilor cu hepatita C, fibroza F4, Child Pugh A).

Durata contractelor a fost de un an, timp in care au fost facute publice date incurajatoare despre eficienta acestor tratamente si la pacientii romani. De exemplu, in luna iulie 2016, la o conferinta organizata la Ambasada SUA, medicii anuntau o rata de succes de peste 98% la pacientii romani cu hepatita C, tratati cu terapia moderna, fara interferon. Unul dintre pilonii medicinei moderne este medicina bazata pe dovezi. Dovezi de eficacitate, de siguranta, dar si de cost-eficienta. Toate indeplinite, pe aproape 5.900 de pacienti romani cu hepatita C.

La cateva zile de la acest eveniment, rectificarea bugetara anuntata de Guvern prevedea credite de angajament in valoare de peste 848 milioane lei "pentru extinderea tratamentului fara interferon al Hepatitei C pentru inca 10.000 de persoane si asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai multi pacienti cu afectiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostata, cancer pulmonar) ".

In ciuda acestor date si angajamente, programele sunt acum blocate si, mai grav, nimeni nu poate avansa un grafic al negocierilor pentru noile contracte cost-volum si cost-volum-rezultat pentru cancer si, respectiv, pentru hepatita C.

Lipsa transparentei si a predictibilitatii reprezinta doar una dintre problemele majore pe care le-am identificat recent, la Conferinta ISPOR (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research), unde am discutat despre accesul la inovatie in medicina din Romania.

Introducerea contractelor de tip cost-volum si cost-volum-rezultat reprezinta, de fapt, o piedica in calea accesului la terapiile noi, in loc sa fie un instrument prin care statul ar trebui sa asigure un acces extins si rapid la medicamente de ultima generatie, in conditii favorabile de pret - corelat direct cu volumul consumat, si promovand un sistem de impartire a riscului cu detinatorul autorizatiei de punere pe piata.

In Romania, sistemul a fost gandit fara a tine cont de rationamentul medical si de nevoia imediata, reala, a pacientului, ci a avut in centru doar ideea de a economisi cat mai multi bani, cu orice pret. Chiar cu pretul vietii.

Dr. Marius Geanta, pionier in domeniul medicinei personalizate din Romania, a fost sau este implicat intr-o serie de proiecte de cercetare inovatoare la nivel european, cu accent pe medicina personalizata, precum IT Future of Medicine, DATA-COOP sau IT Future of Cancer. De asemenea, este National Task Force Manager pentru Romania al Public Health Genomics Network Europe.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Romania medicamente cancer hepatita
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2786 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai sa vorbim cine este statul

Statul sun parlamentarii corupti,guvernantii lui ponta care au facut strategia dupa care se guverneaza si acum,mafia profesorilor spagari din spitale si mafia din administratia centrala si locala.
Pe cine infieram?

 

Farmaciileau blocat toate aceste medicamente importate, cumparand

....totul si redistribuindu-le preferential la un anume lant de farmacii cu pret majorat.

Ei,patronii farmaciilor si mafia lor, au produs lipsa medicam,entelor ,ca sa le vanda la supra-pret, lovind astfel in programul guvernului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor