Laboratoarele care verifica dezinfectantii nu au nevoie de autorizatie sau acreditare

Joi, 05 Mai 2016, ora 20:11
3448 citiri
Laboratoarele care verifica dezinfectantii nu au nevoie de autorizatie sau acreditare
Foto: Arhiva/Ziare.com

Un laborator care sa poata verifica compozitia dezinfectantilor, in Romania, nu are nevoie de vreo autorizatie din partea Ministerului Sanatatii. Nici macar o acreditare nu este obligatorie. Chiar si in aceasta situatie, in Romania sunt foarte putine laboratoare, deoarece pana acum nimeni nu a cerut sa fie verificata compozitia biocidelor folosite in spitale.

Insitutul National de Sanatate Publica (INSP), care este autoritatea in masura sa efectueze astfel de verificari, nu detine un astfel de laborator pentru ca nu a intreprins niciodata astfel de activitati, arata Mediafax.

In urma cu cateva zile, la scurt timp dupa izbucnirea scandalului dezinfectantilor, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, declara: "Am dispus controale mixte, formate din Corpul de Control si inspectie DSP pe de o parte. Pe de alta parte, am identificat finantare pentru a putea face aceste verificari. In mod evident, pe termen scurt, nu le putem face in tara si pot fi finantate prin veniturile proprii ale DSP-urilor.

Pe termen lung sunt doua laboratoare. Institutul de Sanatate Publica se ocupa practic de ele si estimam ca laboratoarele vor primi acreditare intr-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot sa fie platite sume la laboratoare de referinta din afara tarii, pana cand le vom avea cele doua laboratoare acreditate despre care am pomenit".

Declaratia a fost reluata, mentionandu-se cele doua laboratoare care vor primi acreditare, miercuri seara.

Scandalul dezinfectantilor: Ministrul Sanatatii ramane in functie, dar Ciolos ii trimite Corpul de control

Tot recent, si premierul Romaniei, Dacian Ciolos, afirma ca in Romania nu exista laborator acreditat care sa faca "formal si oficial" teste de sanitatie, iar Ministerul Sanatatii nu poate sa ia decizii intr-o astfel de situatie.

ICECHIM: Nu ne-a cerut nimeni in ultimii ani astfel de teste, dar noi putem sa le facem

Insa, potrivit directorului Tehnic de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM), Octavian Frangu, institutul de stat poate sa faca astfel de teste, care sa verifice compozitia si concentratia substantelor biocide folosite pentru dezinfectarea spitalelor.

Octavian Frangu sustine insa ca nu a existat o astfel de cerere in ultimii ani: "Nu ne-a cerut nimeni in ultimii ani astfel de teste, dar noi putem sa le facem".

Patriciu Achimas Cadariu mai afirma, in 26 aprilie, ca exista laboratoare care pot efectua testele in Romania, insa ca acestea sunt private si de aceea ar fi nevoie ca analizele sa fie realizate de clinicile din strainatate, ignorand astfel competentele ICECHIM, puncteaza Mediafax.

Cum e posibil ca in 2016 Romania sa nu aiba niciun laborator in subordinea Ministerului Sanatatii sau al Institutului National de Sanatate Publica (INSP) care sa poata verifica produsele de dezinfectare folosite in spitale?

"Nu am verificat niciodata, nu am avut nevoie de un astfel de laborator, noi am respectat legea", a replicat directorul general al INSP, Marius-Mihai Dan.

Conform legislatiei, nicio autoritate nu este obligata sa verifice compozitia dezinfectantilor folositi in spitale, acestia fiind avizati in momentul in care sunt introdusi pe piata in baza Regulamentului nr.528/2012 al Parlamentului European si al Consiliului.

Cadariu, in scandalul dezinfectantilor: Stiu ce campanie e pregatita impotriva mea. Apropo de demitere sau demisie, sunt obisnuit

Cert este ca, pana la finele acestui an, vor fi in Romania doua laboratoare acreditate sa faca astfel de testari. Acestea vor avea acreditare Renar, care este oragnismul national de acreditare, un garant al calitatii.

O astfel de acreditare este insa optionala, ea adaugand un plus de valoare si credibilitate firmei. Un laborator poate functiona si in lipsa acesteia, au declarat surse pentru agentia de presa amintita. Mai mult, pentru infiintarea unui astfel de laborator nu este nevoie nici de vreo autorizatie de la Ministerul Sanatatii, au confirmat si surse din Ministerul Sanatatii.

Daca se doreste o acreditare Renar, atunci trebuie facuta o solicitare de acreditare, se depune dosarul, apoi se face o vizita preliminara, se incheie contractul de acreditare, se analizeaza documentele, se face o evaluare initiala, o evaluare de urmarire, iar ulterior se da o decizie de acreditare.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#scandal dezinfectanti laborator analiza, #laborator analiza dezinfectanti Romania, #analiza dezinfectanti Romania autorizatie acreditare , #spital