Legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici: Masura nu a mai fost discutata in sedinta de Guvern

Miercuri, 26 August 2015, ora 19:03
1684 citiri
Legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici: Masura nu a mai fost discutata in sedinta de Guvern
Foto: Ziare.com

Guvernul nu a discutat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind eliminarea raspunderii penale pentru personalul din sanatate care primeste "contributii suplimentare", asa cum a declarat premierul Victor Ponta, saptamana trecuta.

"Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern nu a fost trecut un astfel de act normativ", a declarat la finalul reuniunii de lucru purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota.

Saptamana trecuta, premierul i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa elaboreze un proiect de lege care sa elimine raspunderea penala a personalului din sistemul sanitar in cazul in care contributiile primite de la pacienti nu sunt conditionate, sunt oferite post-tratament si sunt fiscalizate, astfel incat acestia sa nu mai fie considerati functionari publici si anchetati penal in cazul primirii unor "contributii suplimentare" din partea pacientilor.

"Vreau sa lamuresc si sa fie foarte clar: medicii nu mai sunt functionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanta 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici. Legea a fost de altfel aprobata de catre Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce sa schimbam. In plus, e vorba de responsabilitatea penala.

Am discutat cu ministrul Justitiei, care a fost la intrevederi si care, impreuna cu reprezentantii sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu o ordonanta de urgenta, pentru ca e o chestiune totusi delicata care trebuie discutata mai mult in Parlament si reglementata intr-o forma mult mai buna", sustinea premierul.

El a explicat ca acele "contributii suplimentare" pe care pacientii vor sa le dea medicului si asistentului care i-au tratat trebuie sa indeplineasca trei conditii, cumulativ: sa nu fie conditionate de catre medic si asistent, sa fie primite dupa indeplinirea actului medical si sa fie declarate la fisc, astfel incat ele sa poata fi impozitate. Daca aceste conditii sunt indeplinite simultan, medicul, asistentul sau alt reprezentant al sistemului sanitar nu mai raspund penal pentru primirea "contributiilor suplimenatre" de la pacienti.

Ponta a mai afirmat ca dupa ce va fi aprobat de Guvern, miercuri, proiectul de lege va fi trimis imediat Parlamentului.

Federatia Sanitas a transmis, luni, ca a negociat cu Guvernul doar cresteri salariale si facilitati pentru personalul din sistemul de sanatate, in timp ce demersul Executivului de a legaliza platile de la pacienti ca urmare a deciziei ICCJ a venit in urma presiunii medicilor.

"Legalizarea plicului" la medici - care e situatia in Europa

"Sanitas a negociat doar cresteri salariale si facilitati pentru personalul din sistemul de sanatate, asistenta sociala si medico-sociala. Nimic mai mult. Masurile intreprinse de Guvern pentru protejarea medicilor (ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie) au fost consecintele presiunii venite din partea acestei categorii profesionale si nu s-a regasit nicio clipa in lista de revendicari a Federatiei Sanitas, nici in strategia noastra, noi doar am explicat ceea ce s-a discutat", arata federatia sindicala.

La randul sau, Alianta Medicilor, creata pe Facebook, a criticat intentia Guvernului de a legaliza platile facute de pacienti, aratand ca in nicio tara civilizata un pacient nu da o "atentie" medicului si ca "aceasta practica a spagii din sistemul sanitar" trebuie oprita odata pentru totdeauna.

Ce spune Colegiul Medicilor despre decizia instantei referitoare la banii in plic

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proiect medici bani plic, #proiect medici atentii pacienti, #medici salarii marite , #spital