Ziare.com

Medic in Romania: Medicii vor parasi treptat sistemul public, locul lor fiind luat de medici din alte tari Interviu

de Diana Robu
Duminica, 23 August 2015, ora 10:00

   

Medic in Romania: Medicii vor parasi treptat sistemul public, locul lor fiind luat de medici din alte tari Interviu
"Demnitatea profesiei noastre este de prea mult timp calcata in picioare", iar legalizarea si impozitarea plicului este "inacceptabila", spune dr. Sorin Esanu, medic Obstetrica Ginecologie la Maternitatea Polizu din Bucuresti.

La inceputul saptamanii, premierul Ponta a anuntat ca salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie.

Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena - Interviu

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei, o majorare ar insemna un plus 375 de lei lunar. Insuficient pentru majoritatea medicilor, care spun ca masura e praf in ochi si cer o reforma adevarata a sistemului sanitar. In plus, legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici au fost primite cu nemultumire profunda si replici taioase pe grupul de Facebook intitulat Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!.

"Aducerea veniturilor la un nivel corespunzator profesiei noastre nu este suficienta. Conditiile de activitate, accesul la tehnologiile medicale noi, (necesare atat actului medical, cat si instruirii), conditiile de spitalizare (stiti ca alocatia de hrana in Romania este de 10 lei pe zi pentru marea majoritate a bolnavilor internati? Si toata lumea zice ca se fura. Ce sa furi din 10 lei?). Si nu in ultimul rand, recunoasterea sociala. Demnitatea profesiei noastre este de prea mult timp calcata in picioare", a declarat dr. Esanu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cum arata o zi din viata unui medic intr-un spital din Romania?

Termenul de "o zi de munca" nu este cel mai adecvat, deoarece programul nostru este compus din 6 ore zilnic (de la 8 la 14), care de foarte multe ori sunt de fapt 7, 8, 9, deoarece nu poti pleca in mijlocul unei operatii sau pana nu ti-ai terminat treaba. La acest program se adauga garzile. Intre 2 si 8 pe luna, depinzand de specialitate, spital etc.

Programul unei zile de garda este de la ora 8 dimineata pana a doua zi la ora 14. Adica 30 de ore. Suntem supra-aglomerati, volumul de munca este foarte mare - e suficient sa spunem ca, in medie, numarul de medici este cam la jumatate din necesarul stabilit prin normativul Ministerului Sanatatii.

Si chiar daca exista spitale care stau un pic mai bine din acest punct de vedere, situatia se "compenseaza" prin faptul ca aceste spitale sunt si foarte aglomerate. La acestea se adauga volumul mare de acte ce trebuie completate, iar in ultimele luni, cardul de sanatate a contribuit si el la prelungirea programului, deoarece fiecare internare si fiecare externare trebuie validate cu cardul de sanatate, si asta mai presupune 3-5 minute de fiecare operatiune. Iar daca se mai blocheaza si S (istemul) I (nformatic) U (nic) I (ntegrat), stai si pierzi timpul...

Iar mai nou, asa, ca tot aveam prea mult timp liber, a aparut si cerinta (sper sa nu fie reala, ci doar o neintelegere) de a copia de mana epicriza fiecarei externari in foaia de observatie a pacientului, asta dupa ce am dactilografiat-o initial in sistemul informatic.

Cifre: Ordinul MS nr. 1224 din 16 septembrie 2010 privind normativul personalului prevede un medic la 5-15 paturi, teoretic la decizia managerului spitalului, dar cu obligativitatea incadrarii in bugetul cheltuielilor de personal aprobat si fara obligativitatea incadrarii in plafonul maxim (adica merge si un medic la 20 paturi).

Pentru comparatie, la AKH di Viena la 2.116 paturi sunt 9.014 angajati, din care medici 1.568.

Situatia este cel putin la fel de dramatica si la asistente si infirmiere, si trebuie sa tineti cont ca un pacient internat petrece in medie 30 minute pe zi in compania doctorului, restul de 23 de ore si 30 de minute fiind supravegheat de asistenta medicala (cifre la care se adauga operatiile chirurgicale).

Medicii sunt revoltati, cum vedeti rezolvata problema, aparent fara solutie, a salarizarii cadrelor medicale?

Solutie miraculoasa nu exista, pentru ca fondurile publice (bugetele cumulate ale CNAS si MS) destinate asistentei medicale in Romania sunt foarte mici - 300 euro pe an pe locuitor. Pentru comparatie, in Austria, sumele similare sunt de cca 3.000 euro pe an pe cap de locuitor.

Lipsa cronica a banilor in sanatate (termenul de sub-finantare mi se pare impropriu, sub-finantare ar fi daca am avea 85% din necesar, nu 10%) este dovedita si de amanarea de 5 ani a salarizarii personalului din Sanatate conform Legii unice a salarizarii personalului bugetar. Daca s-ar fi aplicat aceasta lege, asa cum e ea acuma, veniturile noastre ar fi fost cu cel putin 30% mai mari.

Dar noi suntem asimilati functionarilor publici doar in sensul legii penale, nu si in ceea ce priveste veniturile...

Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi

Cat despre faimoasa idee ca de fapt bani ar fi suficienti, dar ei sunt prost utilizati sau furati, daca-mi permiteti o analogie, este ca si cand ai spune ca Romania este o tara saraca pentru ca sunt multi hoti de buzunare in autobuze...

Populatia, pe buna dreptate, are asteptari mari de la sistemul sanitar. Hai poate nu ca in Austria, dar macar ca in Ungaria, Cehia, Polonia. Aceste tari au bugete publice pentru Sanatate la nivel de 800-1.000 euro pe an pe cap de locuitor. In 2012, am scris si eu pe un blog obscur despre toate acestea. Din pacate, tot ce am spus atunci ramane perfect valabil si azi.

Problema mare este ca populatia da vina pentru situatia din medicina tot pe medici. Sintagmele "spaga la doctor" si "malpraxis" apar aproape zilnic in media. Nimic insa despre miile de pacienti care pleaca in fiecare zi din spitale sau din cabinete cu problemele rezolvate sau macar ameliorate.

Salarizarea este o cauza a exodului medicilor, insa nu singura. Credeti ca doar salariile mai mari vor tine medicii in tara? E de ajuns cuantumul de 25% anuntat recent?

Aducerea veniturilor la un nivel corespunzator profesiei noastre nu este suficienta. Conditiile de activitate, accesul la tehnologiile medicale noi (necesare atat actului medical cat si instruirii), conditiile de spitalizare (stiti ca alocatia de hrana in Romania este de 10 lei pe zi pentru marea majoritate a bolnavilor internati? Si toata lumea zice ca se fura. Ce sa furi din 10 lei?). Si nu in ultimul rand, recunoasterea sociala. Demnitatea profesiei noastre este de prea mult timp calcata in picioare.

Care credeti ca ar fi solutiile pentru a resuscita intreg sistemul medical romanesc?

Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi dat de un singur om. In lumea de azi, sociologul este nelipsit din echipa oricarui politician. Folosind inclusiv metode matematice (statistice) identifica problemele sociale, grupurile tinta, ajuta la elaborarea mesajului politic, contribuie alaturi de economisti si specialistii din domeniile relevante la elaborarea unor solutii.

La noi inca se iau decizii "pe genunchi" sub presiunea de moment a opiniei publice. Este si asta o metoda, care insa presupune mult timp si resurse pierdute (trial and error). Din pacate, in Romania, sociologia este folosita mai mult pentru sondaje de opinie vizavi de imaginea publica a unor persoane sau institutii, si mai putin la identificarea nevoilor sociale si a cailor de rezolvare.

Ce parere aveti despre "plicul" legalizat si impozitat?

Inacceptabil. Istoric, medicul (care nu era platit de stat) participa la mecanismul redistributiei sociale prin perceperea unor onorarii diferentiate dupa starea financiara a pacientului, cei nevoiasi fiind de multe ori tratati gratuit. Iar in comunitatile mici, nici nu exista o suma, fiecare pacient contribuind "dupa puteri" la venitul medicului.

Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente si conditii in spitale

Asa ceva nu mai poate fi acceptat in zilele noastre. Mecanismul redistributiei sociale trebuie sa apartina statului, care percepe taxe proportionale cu venitul si achita costuri unitare furnizorilor de servicii medicale.

De ce banii platiti de romani pentru asigurari nu sunt folositi in Sanatate, ci se imprastie la buget?

Este o perceptie eronata si paguboasa, deoarece mentine in plan secund ideea ca cei 300 euro pe an pe cap de locuitor (~4,3% din PIB) ar fi suficienti pentru o asistenta medicala la nivelul asteptarilor populatiei. Iar verificarea este foarte usor de facut: in Romania erau la sfarsitul lui 2014 5.280.00 de platitori de taxe, venitul mediu fiind 2.300 lei. Inmultiti aceste cifre cu 10,7% si cu 12 (luni) si veti obtine suma de 15,6 miliarde lei.

In legea bugetului de stat pentru anul 2015 apare cifra de 18,6 miliarde lei (mai sunt si alte contributii). Tot bugetul CNAS este de 22,9 miliarde lei, diferenta (precum si bugetul Ministerului Sanatatii) provenind din bugetul general de taxe si impozite. Deci este invers, bugetul general al statului suplimenteaza bugetul sanatatii.

Daca nu veti convinge guvernantii sa reformeze sistemul medical, ce urmeaza? Greva generala ori demisia in bloc sunt scenarii vehiculate.

Ati auzit vreodata de greva avocatilor? Daca nu se va schimba nimic, medicii vor parasi treptat sistemul public, locul lor fiind luat de medici din alte tari (deja spitalele din sudul tarii au contracte pentru garzi cu colegi din Bulgaria). Asa cum medicii romani pleaca in Occident, si la noi vor veni medici din tari cu resurse mai limitate decat ale Romaniei.

Exista la ora actuala un adevarat exod din tarile arabe, multi dintre medicii din aceste tari fiind instruiti in Romania. Societatea se echilibreaza in cele din urma, orice deviere sociala fiind in final corectata asa cum ne invata istoria.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11673 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SISTEMU IRESPONSABIL

VESNICA SCUZA

operatia a fost un succes dar pacientul a decedat ,o mentalitate ce dovedeste slaba pregatire a unora din sistemul medical , reformaREA sistemulUI incepind din scoala medicala ,lacomia si slaba pregatire a unor asa zis facatori de sanatate, trebuie inlaturati din sistemul medical modern ,incepind cu mafia medicamentelor si toate celelalte lucruri negative

 

Noi, inginerii, stim deja tzeapa asta

Vine o hoarda de socialisti de cumetrie sa se aseze deasupra noastra si sa paraziteze si smenuiasca tot ce este de parazitat.

 

Salarizarea medicilor in Romania e deficitara dintotdeauna!

Totusi, acum cand li se vor mari salariile ca niciodata, tot ca niciodata apar trompetele care zic cat de jigniti se simt ei de masurile luate! Bleah! Presa aservita isi face datoria!

 

Nu exagerati cu victimizarea!

V-ati facut-o singuri, fiindca de la inceput ati acceptat. Nu v-ati opus, nu ati protestat, si nu numai grija fatza de bolnavi v-a retinut, se puteau gasi si alte metode inafara grevei.
Obiceiul "atentiilor", venit din regimul trecut, convenea celor mai multi si era pentru unii mult mai aducator de profit decat un salariu mare. Si ati ales sa acceptati aceasta situatie ambigua, in care mita era pe jumatate justificata de salariile mici si guvernantii, ca sa nu plateasca, inchideau ochii. Era un monstruos si reciproc schimb de concesii. PE SEAMA CUI? Pe a bietului pacient!
Este adevarat ca autorii morali si profitorii principali, au fost cei din varful ierarhiei profesionale, astarastoii, in fata carora, vrand-nevrand, exista o supunere de tip feudal. Asa au ajuns, poate cei mai destepti tineri romani, practicand cea mai mai importanta meserie, sa fie platiti in bataie de joc. Si sa se adapteze unui sistem nedemn sau sa plece sau, si mai rau, sa se razbune pe bolnavi.
Noi va sustinem, dar motorul schimbarii sunt medicii. Nu numai sa se razboiasca cu guvernantii, dar si cu ei insisi. Noi va sustinem, dar n-as garanta ca, in ipoteza ca salariile vor deveni cat trebuie de mari, nu va trebui sa sa dam in continuare "atentii"...

De cand ne invata comunistii capitalism

Romania s-a dus de rapa.

Daca un ginecolog se declara adversar al mitei ,sau spagii,

inseamna ca ...visez,sau coboram in realitate!
Situatia mizera din sanatate,ca de altfel din toate domeniile vietii in Romania,este consecinta unei politici marxiste de circa 7 decenii,care avea ca prioritate impartierea ...egalitarista a sarciei!
In acest moment este nevoie de oameni curajosi,competenti,profesionisti,care sa impuna un nou sistem de management in medicina din Carpati!
Scoala romaneasca intotdeauna a fost apreciata in lume,doar ca oamenii inteligenti au fost marginalizati!
Ramane sa vedem daca in democratia si libertatea pe care o strabateti,aveti romani cu sange in instalatie!

Iată cum statul prin cei care ne conduc, le permite medicilor să fie

... hoti si spăgari, să bage mana in buzunarul romanului si-asa năucit de boală si de sărăcie. In felul acesta, prin legalizarea spăgii, statul scapă de o obligatie, adică medicii să se descurce!
Spaga către medici se va numi "onorariu"! Eu stiam că onorariul e altceva si e obligatoriu. Să intelegem deci, că spaga va deveni obligatorie pentru intregirea salariului medicilor, spaga legalizată de stat.
In acest caz, intreb - de ce să mai plătim si la casa de asigurări de sănătate?

Demnitatea profesiei de medic

Oare putem vorbi de demnitatea vreunei profesii la oara atuala in Romania? Eu zic ca nu. Demnult statul si societatea romaneasca au uitat de demnitatea profesiilor, a intelectualilor, au uitat de demnitate in general, foarte putini cred ca inteleg chiar notiunea de demnitate. Din pacate, demnitatea nu sta in bani, in bogatii, nu prin asta se masoara.

 
 

@Copilut

Ala a fost Dictatorul. E drept ca tot cu litera 'd' incepe cuvantul, dar sa pastram tema discutiei.

...iar o masura chiar mai importanta decat

invatamantul medical propriu-zis,ramane selectia candidatilor pentru admitere la medicina!
Nu uitati,am trecut prin sistem si pot sa va asigur ca circa 60% dintre medici au ales aceasta profesie,la sugestia parintilor,bunicilor,din motive de prestigiu si avantaje!
Apoi sunt nu putini,care ajunsi medici se comporta ca si ...domnisoarele in fata unor urgente medicale,neindemanatici,pierduti in spatiu,fara sensibilitate,chiar indiferenti!
De aceea cei care au curajul sa schimbe mersul acestei...caste ,a unei profesii nobile,trebuie sa umble si la modificarea examenelor de admitere,cu juriu format din sociologi,psihologi,medici,si in masura in care sunt profesionisti,pot da sau nu calificative de trecere!
Cine are urechi de auzit sa auda,pentru ca acest aspect este deosebit de important;de aceea au fost si sunt medici care pretind foloase,conditionand actul medical,medici slab pregatiti,dezinteresati de pacienti,aroganti!
Deci cine va lua taurul de coarne,va avea mari responsabilitati in fata natiunii si a viitoarelor generatii!
...pisica trebuie in sfarsit rupta,iar reforma trebuie profund gandita!

Medicii, ca toti romanii de altfel, au fost intotdeauna niste lasi

... si n-au stiut, n-au vrut sau n-au putut sa lupte niciodata, pana la capăt, pentru drepturile lor, iar victime ale apatiei lor sunt romanii amarati, bolnavii care stau si sufera nestiuti pentru ca n-au bani de spaga sau sunt lasati sa crape pe holurile spitalelor cum, de fapt, s-a intamplat la noi si nu o data.

Ce spuneti de asta, tovarase doctor Victor Viorel Ponta, tehnocrat

in fumuri si aburi, doctorii adevarati refuza plicul?
Plica care este varianta pecuniara a plagiatului pe care dv. l-ati acceptat cu bucurie de la ex-detinutul Adruan Nastase, profesor universitar si el, si escroc penal, cat tine!

Ar trebui sa faci ca doctorii, sa emigrezi repejor catre una din republicile sovietice sau catre Albania ta stramoseasca. Poate ca in locul tau vor imigra citiva doctori adevarati din Transilvania, Moldova sau Muntenia, cu excptia Tg.Jiului si Teleormanului.

 
 

Pai sa se obisnuiasca asa cum si.....

....pacienții au făcut-o!!!! De cand li s-a tăiat ,,plicul,, amenința ca pleacă, drum bun!!! Nu mă interesează rasa cui mă face bine atat timp cat o face!!!

 

Vad ca este un serial...

...menit a ne convinge ca am gasit in fine ingerii. Sper sa nu fie de aceeasi lungime, calitate nici vorba, cu Tanar si nelinistit. Probabil o campanie dde presa, trasata de pe undeva.

Iesiti din ipocrizie si vedeti adevarata fata a lucrurilor. Cu ochelarii de cal si prezentarea undei "realitati" idilice si coafate serios nu se ajunge niciunde. Nu va crede nimeni. Vorbiti si despre umilirea bolnavului din spitalele noastre de stat (in privat e cu totul altceva), despre tonul rastit, aroganta, infatuare si superioritate, despre dezinteres, despre jecmanirea acestuia, despre murdarie, inclusiv morala, despre proasta pregatire profesionala, despre malpraxis, despre diagnostice aiurea (va puteti documenta la televizor), etc., etc. Cand veti prezenta si aceasta fateta a lucrurilor, pe care v-o poate spune oricine ales la intamplare de pe strada veti fi credibili. Pana atunci, ar fi bine sa puneti un "P" mare pe articole. Publicitate. Succes.

 

variante

- cine te obliga mai draga sa vii in sordidele spitale romanesti pline de mizerie si medici incompetenti si corupti?Vezi ca la TV si pe net gasesti o multime de caiuri minune si periodic biserica lanseaza oferte la pupat de moaste! Merg si niste descantece facute de baba leana dar cere cam multi bani mai ales ptr. chestia aia cu cositorul topit!

@Corect

Daca te chema Doctor Victor Ponta, mergi in Turcia, daca esti Capitan de cursa lunga Traian Basescu, mergi la Viena, iar daca esti din nimereala Baba Leana, mergi in pelerinaj la Sf. Pantelimon.

Cel putin 2 minciuni in acest interviu

1. Dl Esanu declara:
"Programul unei zile de garda este de la ora 8 dimineata pana a doua zi la ora 14. Adica 30 de ore."
Nu este adevarat stimate domn! Normal si legal ar trebui sa plecati acasa; dar toti medicii de garda incalca legea din cauza ciubucurilor; nu va convine ca pe cei internati in garda sa-i repartizati a doua zi altor colegi si sa le ia ei ciubucul; asa ca se ramane peste program ca sa fiti siguri ca vor fi pacientii dvs. Este un lucru binecunoscut in sistemul sanitar romanesc.
2. Va plangeti de programul incarcat de lucru : "Termenul de "o zi de munca" nu este cel mai adecvat, deoarece programul nostru este compus din 6 ore zilnic (de la 8 la 14), care de foarte multe ori sunt de fapt 7, 8, 9, deoarece nu poti pleca in mijlocul unei operatii sau pana nu ti-ai terminat treaba. La acest program se adauga garzile. Intre 2 si 8 pe luna, depinzand de specialitate, spital etc."
a) daca munciti atat de mult la spitalul de stat cum de mai gasiti timp sa mai munciti si la spitalul privat Regina Maria?
b) Garzile pe care le faceti nu intra in programul normal de lucu si sunteti platit separat pentru ele; de ce nu faceti ca in occident unde garzile sunt asigurate de rezidenti? Va este foame de bani? Sau preferati ca rezidentii sa nu invete meserie?
c)recunoasteti ca programul medicilor este 8-14 in timp ce Codul muncii prevede 7 ore de program pentru medici! Cine va permite sa plecati mai devreme de la munca? Ce ar fi daca si soferul de autobuz/politistul/pompierul ar pleca mai devreme de la munca?
d)Doar in Romania medicii au program oficial de 7 ore (pe care nu-l respecta); in restul lumii acestia au program oficial de 8, 9 sau 10 ore pe zi (chiar si in Franta unde programul obisnuit de munca este de 35 ore pe saptamana, medicii au program special de 39 ore pe saptamana.
e)Chiar ne credeti pe noi pacientii prosti cand declarati:"Ce sa furi din 10 lei". Lasati lozincele pentru cei care va cred! In rest uitati-va la sacosele celor de la bucatarie sau aprovizonare cand pleaca acasa, va rog.

 

Rectificari

Inainte de a pleca din tara, garda incepea la 8 si se termina la
19.00 ziua urmatoare...credeti-ma ca putea sa fie vorba de mama spagii ca dupa 30 de ore de munca nu ma interesa...credeti ca 80 de euro compenseaza un craciun petrecut departe de familie? De la aprovizionare nu pleaca medicul cu papornita plina de mancare...care apropos de mancare, daca un pacient nu poate sa o puna in gura cele cateva zile cate sta internat ganditi-va cum o simti ca medic dup
a cativa ani de garzi....si sa nu spuneti ca iti permiti din aia 80 de euro sa comanzi si catering...nu-i insa bai, dusu-m-as si nici nu vad cum m-as mai intoarce...nu cat din cauza puliticienilor cat din cauza mentalitatii poporale...succes la cules de plante vindecatoare!

@Luca Doru 12.20

- corect 100% ! ash mai adauga la capitolu' propaganda , mediatizarea cumpararii de catre cei de la chirurgie(de exemplu) a consumabilelor neasigurate suficient de catre spital , pai normal daca nu operezi , de unde shpaga , e ca la primari , daca nu inventezi lucrari pentru ce sa primeshti shpaga pentru atribuiri preferentziale ! cu stima.

"Medic in Romania: Medicii vor parasi treptat sistemul public, locul lor fiind luat de medici din alte tari Interviu" cine o sa plece aia care shtiu cat de cat medicina , restu' raman sa omoare oameni la foc automat !

 

"Ce sa furi din 10 lei?"

Aceasta-i intrebarea!
Intr-adevar, cu 10 lei iti schimba cearceaful, altfel poti face si viermi, ca nu se uita la tine.

Si totusi...
Un spital cu 350 de paturi, sa zicem 350 de internati x 10 lei = 3500 lei pe zi. Din 35 de milioane zilnic se poate fura serios, cu sacosa, din mancarea bolnavilor. Si se face. Uite ce sa furi din 10 lei. Cam 5 lei. Echitabil, jumate tu, jumate eu.

Se mai fura, materiale sanitare, medicamente, ace (brice si ...), vata, spirt, cam tot ce e pe acolo.
Cand ai nevoie de un medicament, problema cea mai serioasa e sa ai apartinator, altfel, e de jale. Daca ti se recomanda un tratament in 99% din cazuri nu exista medicamentele. Unde sunt? S-au cofurat. Nu cufurat, cofurat. Cum faci? Fie te tarasti tu pana la farmacie, daca mai esti in stare (ti se recomanda unde sa mergi, fie farmacia spitalului, fie alta anume, ghici de ce), fie mituiesti o asistenta binevoitoare sa se induplece si s-ti cumpere de ce ai nevoie. Sau rogi un alt bolnav mai in putere. La spital nu exista nimic. Totul se plateste. Inclusiv ceea ce ai platit odata prin asigurare. Mai platesti odata cash. Dupa care urmeaza coplata si spaga. Citeam o scrisoare emotionanta a unui grup de studenti care afirmau ca medicii cumpara din salariul lor medicamente pentru bolnavi. Ooo, Doamne! Chiar asa? Pe cine prostiti in fata?
Uite de unde se fura.

 

adevarul

- adevarul este ca tot romanul se pricepe la fotbal, medicina si politica! Rezultatele se vad !

DEX

Mi-a placut "cofuratul". E de bagat in DEX, iar la origine sistemul kleptomn din epoca cocialista iliescian-pontista.

Model

Indiferent cine vor savarsi actele profesionale legate de latura sociala a societatii, aceasta va trebui sa raspunda corect cerintelor interne.

Este elegant sa existe clinici privatre in care sa se propuna servicii de lux, insa este esential ca serviciile publice sa acorde ajutorul pentru care exista.

Altminteri se pot privatiza toate sectoarerle publice (social, educatie, medicina, politie, armata insa rezultatul va fi o societate ultratotalitara in care vor putea fi ocrotiti doar cei cu bani, iar restul vor fi lipsiti de tot ceea ce inseamna « drepturi ale omului ».

Inspre ce model social se indreapta Romania ?

 

Inspre o societate generalizat mafiota

Nu glumesc. Sa asteptam asadar sa se ciuruie intre ei. Este unica speranta.

o varianta

- um model ar fi cel american unde cei asigurati sunt avantajati net fata de ceilalti nu ca in Romania unde cei mai vocali si revendicativi sunt exact cei care nu au muncit o zi in viata lor

Degeaba marim salariile medicilor cate putin, tot vor lua spaga

Pana cand salariul nu creste asa de mult cat salariul actual plus spaga, tot vor fi tentati a primeasca. Iar la unii spaga depaseste de zeci de ori salariul. Mai trist e ptr. bolnavii care n-au bani de spaga si mor cu zile; e o "selectie naturala" sansele de supravietuire sunt ale celor cu bani, care-si permit sa dea spaga pentru tratament mai bun si mai scump. Tratamentul egal al bolnavilor este iluzoriu. Statul nu ar trebui sa impoziteze nici un bacsis, nici nu vad cum ar putea, ci numai marile averi de peste 500.000E, in mod progresiv, si luxul afisat ostentativ, nuntile opulente, datul in spectacol, banii din afaceri dubioase, interlopii si toti cei care nu au nici o sursa legala de venit, dar arunca cu banii...

 

:)va manipuleaza hashtia,de la Z,com,ca pa mamudele ! spaga s-a luat

si se va lua,indiferent de salariu ! Problema adevarata e,ca trebuie reantregita averea statului,care s-a topit in ashti 25 de ani,ca sa putem si noi amarashtenii,ca sa dam shpaga in continuare ! ca asa e facute salariile,ca cei ce pot lua spag a,sa aiva salarii mai mici,vezi politia circulatie ! daca nu iei spaga,ti se organizeaza funeralii cu onoruri militare !...ca asa suntem noi blestemati !!!

 

Solutia? Referendum...

...printre medici! Sa-si faca ei grila de salarizare, programul de munca, sporurile, etc! In doua variante: "cu plic" si "fara plic"! Guvernele sa le asigure acele salarii dar fiecare medic si asistenta sa predea lunar bilantul contabil al veniturilor si cheltuielilor ca pentru o firma! (firma nu pfa!). Orice leu cheltuit sau economisit sa fie regasit in Bilant! As introduce acest sistem si pentru politicieni si in general pentru orice angajat "la stat"!

 

In atentia d-lui dr. Sorin Esanu

D-le dr.Sorin Esanu, demnitatea doresc sa o aiba respectata toti cetatenii nu numai medicii. Este un drept al fiecarui om sa doreasca si sa primeasca salarii decente. Nu exista meserii mai nobile si mai putin nobile. Toate meseriile au rostul lor in comunitate si se sustin reciproc. Programatorii fac softuri fara de care aparatura dvs moderna nu face 2 bani; muncitorii din industria alimentara ne sustin pe toti prin produsele lor; inginerii proicteaza diferite obiecte si unelte, executate de muncitori tot pentru confortul vietii noastre etc. Fiecare are o raspundere pentru ceea ce face in folosul comunitatii si se asteapta sa fie remunerati decent. Medicii si personalul auxiliar din spitalele de stat sunt bugetari si asupra lor actioneaza legile specifice bugetarilor. Din declaratiile Rovanei Plumb :
" La ora actuala, din 1.186.000 de bugetari, aproximativ 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei."
Si dvs spuneti ca: " salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei,..." ceea ce inseamna ca 263.000 bugetari au salarii nete atat de mari incat sa ridice media a 923 salariati cu netul minim pe economie pana la 1.250 net.

In ce priveste ziua de munca a medicului, va rog sa nu aveti convingerea ca toti sunt asemenea dvs. Dupa ce ti se cer de ex. 500 EU inainte de operatie, pe care ii dai, chirurgul nici macar nu vine la contravizita sa-si vada pacientul. Garzile din cate stiu erau platite iar ele dovedeau si responsabilitatea colectivului medical fata de bolnavi si meseria lor. Nu cred ca un medic care dovedeste profesionalism si moralitate trebuie sa fie platit la fel cu unul superficial si care nu respecta juramantul meseriei.

Romania chiar este o tara saraca din cauza ca se fura peste tot si mai ales ca se fura cu acte in regula. Si bolnavii, majoritatea cu venituri mai mici decat medicii, se simt excrocati cand medicul conditioneaza sericiul medical de X euro. Salariile din Romania nu pot fi comparate cu cele din Polonia, Ungaria, Cehia si cu atat mai putin cu Franta, Anglia asa cum fac unii confrati ai dvs. Romania nu are aceeasi putere financiara pentru ca oricare din guvernantii nostri nu au urmarit interesul natiunii ci cel de grup, de partid ori personal. Vi se pare normal ca un presedinte care nu face nimic decat sa cheltuiasca banii nostri si sa primesca 1500 ron lunar? Ori un premier angajat doar ca administrator cu scopul unic de a administra eficient patrimoniul natiunii sa aiba acelasi salariu cu seful statului?

Demnitatea medicilor a fost pierduta de ei insasi si tot ei si-o pot recupera. Asa cum medicii i-au educat pe bolnavi inoculandu-le acestora sa vina cu plicul, tot asa medicii si asistentele ii pot reeduca pe pacienti sa nu mai vina cu plicul, refuzand plicul pacientului pur si simplu. Astfel veti recastiga respectul cetatenilor care se chinuie cu salarii mult mai mici, privandu-se de cele mai elementare necesitati.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor