Medici de la Colentina: Nu am primit si nu vrem bani pentru orele suplimentare. Vrem oameni cu care sa lucram

Marti, 14 Februarie 2017, ora 17:27
5453 citiri
Medici de la Colentina: Nu am primit si nu vrem bani pentru orele suplimentare. Vrem oameni cu care sa lucram
Foto: Spitalul Clinic Colentina

Medicii neurochirurgi Ionut Gobej si Dorin Bica de la Spitalul Colentina au cerut marti Primariei Capitalei sa aloce un milion de euro pentru Neurochirurgie si alte noua milioane de euro pentru alte sectii ale spitalului, pentru dezvoltare.

Cei doi afirma ca vor sa lucreze in spital si sa deschida un al doilea bloc operator. Ei mai afirma nu au primit niciun leu pentru ore suplimentare si nici nu au cerut bani pentru ei, ci pentru colegii lor.

"Am cerut bani pentru suplimentarea numarului de posturi la asistente, infirmiere, bracardieri. Sunt 16 asistenti in loc de 43, cinci brancardieri in loc de sapte, cinci medici in loc de sapte sau opt.

Nu am primit niciodata un leu pentru orele suplimentare. Vrem oameni cu care sa lucram. Unii stau chiar 36-40 de ore in spital, sunt asistente care pleaca acasa plangand, pentru ca una singura trebuie sa ingrijeasca chiar si 30 de bolnavi", a declarat Dorin Bica, neurochirurg la Spitalul Colentina, intr-o conferinta de presa.

In clinica de neurochirurgie au fost operati, in primul an, o suta de bolnavi, 300 in al doilea, iar, pentru 2017, medicii si-au propus 600 de cazuri.

Medicii Gobej si Bica erau rezidenti la Paris in 2014, cand au fost contactati de fostul manager Bogdan Andreescu pentru a realiza o sectie de neurochirurgie.

"I-am spus managerului ca vom veni, dar cu conditia sa facem o sectie. Am pus mai multe conditii: una, anestezistul sa fie in sala la ora 8.00, sa ne lase sa facem o sectie exact asa ca la Paris. In noua luni de zile de la discutie aveam sectia. Am plecat la Paris cu gandul de a reveni.

Vreau sa lucrez la Colentina, sa dezvolt sectia impreuna cu colegii mei, avem o relatie excelenta cu toti colegii", a spus Ionut Gobej.

Potrivit medicului, Administratia Spitalelor ar fi trimis spre aprobare luni un numar de posturi pentru Sectia de Terapie Intensiva, fapt ce ar putea duce la deblocare situatiei.

"Costurile pe anul trecut ale sectiei de neurochirurgie au fost 1.892.706 lei, iar valoarea realizata a fost de 2.997.136 lei. Toti colegii mei din spital sunt modele de profesionalism si fac cu totii sacrificii la fel ca si noi, uneori chiar mai multe pentru a-si desfasura activitatea, desi functioneaza in conditii anormale.

Eu si doctorul Bica nu am primit niciodata un leu pe nicio ora suplimentara. Este un lucru foarte important, foarte usor de probat. Cat despre noi, nu ne intereseaza nici pe viitor sa primim ore suplimentare: voluntariatul este o chestiune care tine de individ si care nu poate fi impus.

Asadar, colegii mei, care formeaza echipa din punctul meu de vedere, este de neconceput ca ei sa fie voluntari. Mi se pare absolut anormal, mi se pare o situatie care nu se poate perpetua pe termen lung. Si mi se pare o situatie care creeaza premisele distrugerii unei initiative cum este cea de neurochirurgie in Colentina", a mai spus Gobej.

Neurochirurgul Dorin Bica a spus ca, daca Primaria Capitalei va acorda sectiei de Neurochirurgie milionul de euro cerut, banii vor fi folositi atat pentru deschiderea celei de-a doua sali de operatii, cat si pentru imbunatatirea conditiilor pentru pacienti.

"Cred ca, in ciuda unei legi, pentru ca exista legislatie, exista posibilitatea sa facem aceste plati (orele suplimentare - n. red.). (...)

Neurochirurgia, anul trecut, a adus un profit de 300.000 de euro spitalului. Faptul ca exista si neurochirurgie in acest spital aduce de fapt in realitate bugetului spitalului in plus cateva milioane de euro.

Propun Primariei Bucuresti sa ne ajute cu aceasta problema, sa ne ofere un milion de euro. O sa ne ocupam personal sa deschidem cea de-a doua sala, sa fie impecabila, dar nu inainte de a oferi colegilor nostri sumele de care au nevoie. M-am gandit, asa, estimativ, la noua milioane de euro pentru celelalte sectii care se pare ca au fost defavorizate.

Drept urmare, pentru Primaria Bucuresti 10 milioane de euro sunt o nimica toata si stim cu totii asta", a mai spus Bica.

La randul ei, sefa sectie ATI I, Lelia Iliescu, a spus ca aceasta sectie a dus spitalului o crestere cu 17% a bugetului in ansamblu.

Intrebati ce salarii au, medicii au spus ca, la inceput, 1.700 de lei, apoi 1.900 de lei, iar acum 3.400 de lei plus bonusuri. La Paris, ca rezidenti, aveau peste 2.000 de euro, iar cu garzi ajungeau si la 4.000 de euro pe luna.

Medicii nu se tem de o evaluare a unei echipe externe de neurochirugi, asa cum a anuntat Consiliul Medical. "Nu mi-e frica de nicio evaluare externa. Nu vrem demiterea actualului manager. Vreau normalitate", a spus Bica.

Medicul neurochirurg Ionut Gobej ar putea primi de la Consiliul Disciplinar un avertisment sau chiar i s-ar putea desface contractul de munca, a declarat, luni, directorul medical al Spitalului Colentina, Rodica Olteanu, in urma sedintei Consiliului Medical, care a analizat situatia existenta in unitatea sanitara.

Medicul Gobej declarase ca managerul interimar, Silvi Ifrim, a redus personalul Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva, iar in aceste conditii se pot face interventii chirurgicale doar pana la ora 15.00.

Gobej a mai spus ca managerul "nu poate indeplini in continuare aceasta functie, pentru ca nu este competent, nu este moral" si ca, pentru Ifrim, binele pacientilor "reprezinta o lozinca". Managerul spitalului l-a contrazis intr-o conferinta de presa, luni.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#medici Colentina cer bani primarie, #scandal spital Colentina, #Ionut Gobej Colentina, #ore suplimentare spital Colentina , #spital