Ziare.com

Medicii care fac garzi depasesc cu peste 50% norma legala de lucru - studiu

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 19:10

   

Medicii care fac garzi depasesc cu peste 50% norma legala de lucru - studiu
Medicii care fac garzi lucreaza cu 54% mai mult decat norma legala de activitate stabilita in cazul acestei categorii profesionale, reiese dintr-un studiu asupra timpului de munca in sectorul sanitar din Romania, al Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania/Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala Solidaritatea.

"Media numarului de ore pe care este obligat sa le lucreze un medic care face garzi intr-o luna este de 227 de ore, cu mult peste timpul normal de munca (147 ore in medie, in cazul medicilor), existand si medici obligati sa lucreze un numar de ore ce depaseste echivalentul a doua contracte, in cadrul aceluiasi contract individual de munca.

Numarul mediu de ore de lucru pe saptamana pentru medicii care fac garzi este de 58, in conditiile in care durata maxima legala a timpului de munca saptamanal, aferent unui contract individual de munca, este de 48 de ore", se arata in studiul citat.

Medicii ameninta cu greva generala si cu demisia in bloc (Video)

Potrivit studiului, exista si asistenti medicali care au lucrat peste 1.000 de ore suplimentare, neplatite si nerecuperate, de-a lungul unui an de zile.

Cercetarea aferenta studiului a fost desfasurata in perioada 15 mai - 9 iunie 2012, chestionarul fiind completat de 500 de medici din toata tara si din toate specialitatile, din care 320 au declarat ca fac garzi.

Studiul debuteaza cu o analiza a cadrului juridic care a condus la astfel de situatii, demonstrand interpretarea corecta a prevederilor legale nationale si ale Uniunii Europene.

Documentul se incheie cu un set complex de masuri recomandate pentru solutionarea acestei situatii disperate, incluzand actiunile in instanta si masurile de protest.

"Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania a solicitat deja Ministerului Sanatatii remedierea de urgenta a problemelor relevate, acestea contribuind in mod semnificativ la inrautatirea situatiei salariatilor", se arata in comunicatul care insoteste studiul citat.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 447 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor