Medicii de familie anunta ca din 3 ianuarie nu mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 20:59
10992 citiri
Medicii de familie anunta ca din 3 ianuarie nu mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate incepand cu 3 ianuarie 2018, pentru ca n-au mai fost semnate actele aditionale de prelungire a contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene, anunta Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Organizatia spune ca, desi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public desanatate, CNAS, Guvernul si Parlamentul aleg "sa ignore soarta a peste 25.000 de medici si asistenti medicali care ofera servicii medicale intregii populatii a Romaniei", considerand aceasta atitudine o "jignire majora" adusa pacientilor si profesionistilor din medicina familiei.

Intr-un comunicat de presa transmis miercuri, Societatea Nationala de Medicina Familiei aminteste ca in 15 noiembrie medicii de familie si pacientii lor au manifestat in Piata Victoriei impotriva unui "sistem de sanatate deteriorat, deviat de la directia fireasca", iar atunci premierul Mihai Tudose si-a aratat disponibilitatea pentru dialog. Mai mult, in prezenta ministrului Sanatatii, a ministrului de Finante, a presedintelui interimar al CNAS si a ministrului Dialogului Social, a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a raspunde solicitarilor medicilor de familie.

Medicii spun ca, la mai bine de o luna de atunci, se constata ca principalele revendicari nu si-au gasit rezolvarea, iar cu exceptia unor minime cosmetizari ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discutiilor purtate in ultima luna sunt doar promisiuni, amanari, prevederi echivoce, propuneri ramase in analiza si refuzuri nejustificate ale propunerilor organizatiilor medicilor de familie.

De exemplu, in locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei, prevede o stagnare la 5.8%, atrag atentia medicii de familie.

"Cei responsabili de reglementarile din sistemul de sanatate si de asigurarea unei finantari corecte a segmentului de asistenta medicala primara dovedesc o disponibilitatea extrem de redusa de a modifica ceva consistent.

Se constata la propriu ca autoritatea prim-ministrului Romaniei este sfidata de functionarimea unui sistem inert si rigid, incapabil de ameliorari de substanta!", mai spun medicii de familie in comunicatul intitulat "Prim-Ministrul Mihai Tudose, invins de CNAS".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliţia PSD-PNL se reuneşte, luni, la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea...
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
#medici familie contracte CNAS , #spital