Medicii din Iasi sustin ca pot face operatii ca la Viena, dupa ce s-au dotat cu cel mai performant robot chirugical din lume

Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 15:37
10653 citiri
Medicii din Iasi sustin ca pot face operatii ca la Viena, dupa ce s-au dotat cu cel mai performant robot chirugical din lume
Foto: Arhiva Pixabay

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iasi anunta ca unitate sanitara pe care o conduce are in dotare, de vineri, cel mai performant robot chirugical din lume. Dispozitivul - unul dintre cele 142 de felul sau - costa nu mai putin de 1,2 milioane de euro.

"Robotul Mazor X este un sistem care va da o siguranta aproape de suta la suta chirurgului, avand 6 grade de libertate a miscarilor. El este unic in tara, este unic in lume ca versiune. In lume sunt 142 de roboti, versiuni mai vechi. Cele mai multe sisteme sunt in SUA. Fiecare stat american are cel putin un asemenea robot care a devenit standard in chirurgia coloanei.

Va fi foarte util interventiilor care nu vor mai necesita sectiuni mari operatorii, ci doar incizii, pacientul putandu-se recupera mult mai repede, chiar va putea pleca acasa dupa doua-trei zile.

Am ajuns la nivelul in care, vorbind de robotica in medicina, in neurochiriurgie, putem sta alaturi de clinici precum cea din Viena, de exemplu", a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, managerul Spitalului de Neurochirurgie Prof. dr. Nicolae Oblu din Iasi, medicul Lucian Eva.

Potrivit medicului, robotul poate fi utilizat nu numai in ceea ce inseamna patologie traumatica, tumorala, degenerativa, cat si in diformitati ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii.

"Ca sa va faceti o imagine, nu se mai deschide coloana, nu mai sunt operatii deschise cu incizii mari de sus pana jos, ci pur si simplu, prin mici incizii, de un centimetru, se deplaseaza fiecare surub, iar coloana este indreptata printr-o tija speciala care relaxeaza coloana pe planul respectiv. Ceea ce face robotulin plus este faptul ca elimina orice eroare umana in privinta implantarii device-urilor in coloana. El nu exclude prezenta chirurgului in sala de operatie", a explicat dr. Lucian Eva.

Robotul are doua componente, una dintre acestea fiind un brat care se ataseaza in sala de operatie si o consola de comanda.

"Operatiile se fac virtual. Se face un planning preoperator, se seteaza operatia din punct de vedere virtual, robotul preia imaginile, pacientul este asezat pe masa de operatie, este scanat, se preiau imaginile reale pe care robotul le suprapune pe operatia virtuala, iar dupa aceea se poate incepe operatia propriu-zisa. E un mecanism destul de sofisticat care necesita o echipa multidisciplinara, inclusiv bioingineri", a precizat dr Lucian Eva.

Robotul, achizitionat cu fonduri alocate de Consiliul Judetean Iasi, a fost montat deja in blocul operator al Spitalului de Neurochirurgie din Iasi, insa prima interventie chirurgicala va fi efectuata cu ajutorul sau abia peste doua luni. Pana atunci, cadrele medicale care vor lucra folosind aceasta tehnologie vor urma cursuri de perfectionare.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#robor neurochirurgie spital Iasi, #operatie robot modern Iasi, #chirugie robot neurochirurgical Iasi , #spital
Comentarii