Medicii se pregatesc de greva generala si ameninta cu demisii in bloc. Cum poate fi resuscitat sistemul de Sanatate?

Duminica, 16 August 2015, ora 14:30
6853 citiri
Medicii se pregatesc de greva generala si ameninta cu demisii in bloc. Cum poate fi resuscitat sistemul de Sanatate?
Foto: Ziare.com

Foarte multi medici romani sunt decisi sa intre in greva generala. Acestia sunt nemultumiti de conditiile precare in care sunt constransi sa lucreze, precum si de salariile mici.

Un prim strigat de disperare ar putea fi auzit pe data de 1 septembrie. Atunci, medicii ar putea declansa greva de avertisment, iar acestia ar putea merge pana la greva generala. Nu este exclusa nici varianta unei demisii in bloc.

Peste 18.080 de medici s-au alaturat grupului de Facebook Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!, iar in ultimele zile mesajele sunt din ce in ce mai vehemente.

"Numai o singura ora daca medicii nu ar fi la locul de munca mii de oameni ar muri. Dragi colegi, numai situatiile extreme vor putea trezi pe cei care dorm si ne batjocoresc cu aceste salarii mizerabile!

Asadar numai daca vor muri oameni, atunci vom fi ascultati. Daca nu vom fi uniti sa intram cu totii intr-o greva generala, nu vom reusi.

Vom fi intimidati in felurite feluri si din diferite parti. Sunt oameni bine platiti sa ne inchida gura. Sunt oameni special pusi in functii sa ne sperie. Nu va temeti,doar uniti vom reusi. Chiar daca va curge sange,chiar daca vor fi morti,trebuie sa o ducem pana la capat! Nu cedati si nu renuntati!"

Scoala Medicala Pediatrica Iasi

Principala problema a sistemului de sanatate din Romania este cea a resurselor de personal. In spitale, de pilda, avem 13.500 de medici in 2015, comparativ cu 20.600 in 2011, desi necesarul este de 26.000 de medici, potrivit normativelor Ministerului Sanatatii.

Principala cauza a exodului medicilor in tarile occidentale este cea a salariilor deosebit de scazute. O alta cauza este legata de conditiile de lucru din spitale, de o precaritate exceptionala.

In contextul descris, ICCJ decide in 05.08.2015 sa transforme medicul in functionar public, retragand statutul liberal al profesiei noastre, un statut care nu poate face obiectul analizei unui complet de judecata, fiind consecinta evolutiei istorice si al particularitatilor practicii medicale.

dr. Florin Chirculescu, Presedintele Sindicatului Medicilor Dr. I.C. Cantacuzino

Dragi colegi, revin cu intrebarea ce facem in continuare?????

De 4 zile citesc pe acest grup si nu vad lucruri concrete.

Intrebare: Cati dintre noi am renunta la interesele individuale si am pune interesul comun al breslei din care facem parte mai presus? Cati am avea curajul si hotararea de a merge pana la capat?

Gasesc ca DEMISIA IN BLOC e singura solutie radicala.

Va rog cei care ati face asta, sa veniti cu un comment la acest post.

Merci.

Rares Opris

Dupa mai multe dezbateri pe reteaua sociala, duminica medicii discuta despre alegerea unor reprezentanti care sa prezinte autoritatilot oferta lor.

As dori sa va supun atentiei o varianta de actiune,dupa ce am citit si analizat foarte multe din postarile pe aceasta tema in grup.

Propun ca, in sfarsit, sa alegem niste reprezentanti ai grupului (care de fapt reprezinta o mare majoritate a medicilor din Romania) care sa ne reprezinte.Astept propuneri pentru modalitatea de alegere a acestor reprezentanti. Dupa nominalizarea lor acestia trebuie sa-si prezinte background-ul si declaratia de intentii (fara inflorituri si lozinci) pentru a putea sa-i votam in cunostinta de cauza. In mod normal aceasta actiune desfasurata pe FB nu trebuie sa dureze decat una-doua zile! (...) Acestia trebuie sa PREZINTE (nu sa solicite sau sa negocieze) oferta noastra: acceptarea cererilor noastre contra demisiei in masa! (suna ultimativ,dar aceasta este realitatea)

Costache Buzatu

Greva nu va rezolva absolut nimic! Nu de mult am discutat cu un medic omolog chirurg din Slovacia care imi povestea ca ei au rezolvat problema prin demisia in grup. Grevele nu i-au ajutat la nimic. Acum are 5000 euro salariu dar cel mai important este ca au cu ce lucra: instrumente moderne, materiale sanitare si aparatura. Si...si...si in plus sunt respectati! Au demonstrat ca sunt o piesa foarte importanta in angrenajul statului, ca sunt o forta. Oare cati din medicii romani sunt "gata de demisia generala? "
Dr. Marius Coros, medic chirurg, Spitalul Clinic Judetean Mures

Nici o solutie nu va rezulta din negocieri cu actuala clasa politica (vezi istoricul promisiunilor neindeplinite in ultimii 25 de ani). Cred ca singura maniera de a reactiona este demisia scrisa a medicilor, ca in Cehia, nu greva cu voie de la politie.
Dr. Tudor Cristian Rosca, Galati

Nu cred ca actualul guvern va creste salariile, incat sa avem un nivel decent. Cred ca acest statut de fuctionar public puscariabil face parte din strategia de privatizare a serviciilor de sanatate, introducerea asigurarilor private, iar medicii vor fi fortati sa opteze pt. privat sau putinele spitale de stat. Actual, nume mari din medicina migreaza spre activitate exclusiv in sistemul privat. In consecinta, pacientii vor migra si ei, in cautarea numelor celebre din medicina, ceea ce va duce la cresterea sumelor decontate catre privat.Cred ca in scurt timp vom vedea spitale "salvate " prin preluarea lor de catre un operator cu nume sonor, iar personalul se va trezi in situatia de a accepta salariul impus sau de a pleca (in strainatate, in constructii, la iarba verde, etc.)
Dr. Armand Frasineanu, Spitalul Clinic Colentina, Bucuresti

Nici medicii care lucreaza in alte tari nu au ramas indiferenti in fata problemelor cu care se confrunta angajatii din sistemul medical romanesc.

Chiar daca sunt in Franta, sustin initiativa! Nu zic nu, Unei posibile intoarceri, nicaieri nu este ca acasa, va asigur! Dar, nu ma pot intoarce acolo unde ma simt ca un cersetor, neputand sa ma ajut pe mine, nu mi pot ajuta pacientii! Va salut cu respect!
Dr. Costina Enescu, medic radiolog, Hopital de Hautepierre-Strasbourg, Franta

Medicii se revolta: Ce se poate intampla de la 1 septembrie

Sambata, a venit o reactie si de la ministrul Sanatatii, Nicolae Baniciou. Acesta a anuntat ca, saptamana viitoare, se va intalni cu reprezentantii sindicatelor din sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, pentru a gasi solutii de majorare a veniturilor medicilor.

"Ma voi intalni saptamana viitoare cu reprezentantii sindicatelor din sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si sunt convins ca vom gasi solutii pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune in care vom reusi si cred ca am aratat in acesti ani ca imi respect angajamentele!", a scris pe Facebook Nicolae Banicioiu.

Prostetul medicilor in spatiul virtual survine in contextul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis recent ca medicii din sistemul public de sanatate au calitatea de functionar public, in acceptiunea Codului penal, astfel incat nu au dreptul sa primeasca plati suplimentare sau donatii de la pacienti.

Ziare.com va invita la dezbatere: Care sunt solutiile pentru medicii romani? Cum ar trebui resuscitat sistemul medical romanesc? De ce toate guvernele Romaniei din ultimul deceniu au refuzat si refuza sa-i plateasca decent pe medici?

#medici greva generala, #medici greva, #medici grup Facebook , #spital