Medicii se revolta: Ce se poate intampla de la 1 septembrie

Sambata, 15 August 2015, ora 12:17
4944 citiri
Medicii se revolta: Ce se poate intampla de la 1 septembrie

O revolta de amploare s-a iscat pe retelele de socializare unde medicii care lucreaza la stat ameninta ca intra in greva de la 1 septembrie, daca nu sunt scosi din categoria functionarilor publici, motiv pentru care sunt pasibili de sanctiuni daca primesc bani de la pacienti.

Recenta decizie a Inaltei Curti, potrivit careia angajatii din sistemul public de sanatate nu pot primi bani de la pacienti fara a fi pusi sub acuzare, a starnit imediat reactii vehemente din partea cadrelor medicale, care reclama salariile foarte mici, conditiile inumane de munca in spitalele de stat si discriminarea la care sunt supusi fata de colegii care lucreaza in mediul privat.

E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat

Reactia unui student la Medicina dupa decizia Inaltei Curti: Sa lucrez intr-o cocina de spital pentru banii astia?

Astfel, peste 14.000 de medici s-au reunit in grupul de Facebook Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!, actiunea de solidarizare bucurandu-se de succes in doar cateva ore, scrie Adevarul.

Medicii solicita o lege care sa creeze statutul de medic, sa li se plateasca garzile si sa beneficieze de salarii decente, ca sa poata trai si sa isi desfasoare activitatea fara a fi nevoiti sa primeasca spagi de la pacienti.

Totodata ei ameninta ca vor pune halatele in cui de la 1 septembrie, daca nu vor fi scosi din categoria functionarilor publici, nefiind exclusa o demisie in bloc.

Totodata, sindicalistii din Sanatate au cerut sa aiba o intrevedere cu ministrul Nicolae Banicioiu.

"Vrem aparatura pe care o au colegii nostri din alte tari si spitale, nu cazemate in care ne cade tavanul in cap si miroase a mucegai", a scris pe reteaua de socializare unul din membrii grupului, medic rezident la Spitalul Colentina din Capitala.

"Pana cand vom accepta prostitutia medicala? Vreti sa ajungeti cu totii la inchisoare, pentru ca ati vrut sa traiti?", a scris alt medic rezident.

In schimb, o doctorita de la Spitalul Universitar Bucuresti propune respectarea statutului de functionar public.

"Pentru inceput, sfatul nostru este sa lucram exact dupa orarul nostru de functionar public, 8-14, si o singura garda obligatorie daca se poate. Nu mai faceti consultatii in plus. Sau operatii. Sau anestezii. Respectati-va oralul legal si nu mai faceti activitati paralele. Nicaieri in lume medicul nu are statut de functionar public", a scris aceasta revoltata.

"Vreau sa pot sa imi vad pacientii in liniste si pe indelete, sa le dedic experienta capatata in zeci de ani de studii si sacrificii. Dar asta nu se poate intampla cand statul de umileste, politicienii te umilesc, alti bugetari-magistrati te umilesc, presa te umileste. [...] Intreb celelalte categorii profesionale: voi ati putea lucra in tihna la un proiect in aceste conditii? Iar proiectul la care lucram noi in fiecare zi este salvarea vietii omenesti. La modul cel mai concret. Nu vrem privilegii, ci tratament egal intre bugetarii tarii", a scris pe Facebook un sef de clinica de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Nu ar fi prima oara cand medicii se revolta. In 2013, aproape 10.000 de medici si cadre medicale au iesit in strada cu aceleasi revendicari: salarii mai mari si conditii decente in spitale, dar si scoaterea din categoria functionarilor publici.

Singurul rezultat pozitiv obtinut a fost majorarea salariilor rezidentilor incepand din 2014, acestia primind burse in valoare de 670 de lei pe langa salariul de baza.

Citeste si:
Ministrul Marius Budăi, despre scăderea în sondaje a PSD: ”Probabil că sunt costurile intrării la guvernare”
Ministrul Marius Budăi, despre scăderea în sondaje a PSD: ”Probabil că sunt costurile intrării la guvernare”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat vineri, 28 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că probabil intrarea la guvernare a făcut ca PSD să scadă în ultimele...
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...